Egészséges és könnyen elkészíthető iskolai tízóraik


Otthon
2/05/2019

Az optimálisan összeállított tízórai nem csak laktat, hanem segíti az egész napos koncentrációt is, így egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerek az iskolai büféből vagy tőlünk kapja a délelőtti ennivalóját. 



Nutellás kenyér vagy kakaós csiga? Ugye ön is szokott ilyesmit adni a gyerekének tízóraira? Eláruljuk, miért nem jó egyik sem, és adunk helyettük öt egészségesebb és ugyanolyan finom receptet.

A péksütemények, kész szendvicsek és bolti müzliszeletek finomak, de egy idő után unalmassá válnak, ráadásul tele vannak cukorral, és kevés bennük az értékes tápanyag. Az is igaz azonban, hogy hiába adunk a gyereknek egészséges tízórait, ha nem eszi meg, mert nem ízlik neki. De akkor vajon hogyan érhetjük el, hogy lelkesen fogyassza el az általunk csomagolt egészséges és tápláló ételt? A titok a változatosságban és a sokszínűségben rejlik. Mutatunk öt kiváló receptet.

Müzligolyó

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:

200 gramm apró zabpehely

1 banán

3 evőkanál mazsola

100 gramm darált mogyoró

100 gramm darált mandula

2 evőkanál méz

1-2 evőkanál tej

ízlés szerint vaníliaaroma, kókuszreszelék, szárított gyümölcs, cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

  1. A banánt villával szétnyomkodjuk, és a tej kivételével mindent hozzáadunk, masszává formáljuk. Ha nem elég szilárd a massza, adhatunk még hozzá darált mandulát. Ha túl morzsás, tehetünk bele tejet.
  2. A tésztából golyókat formálunk. Ízlés szerint megforgathatjuk őket kókuszban vagy kakaóporban, esetleg adhatunk hozzá szárított gyümölcsöt. Légmentesen lezárt edényben a hűtőben néhány napig elállnak.

Sárgarépás-almás gofri

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók:

3 sárgarépa

2 alma

1 evőkanál zabpehely

½ csésze gyömbértea

½ csésze almalé

4 evőkanál rozsliszt

4 evőkanál búzaliszt

¼ csésze repceolaj

1 csomag sütőpor

1 teáskanál só

2 evőkanál nádcukor vagy más cukorhelyettesítő

Elkészítés:

1. A sárgarépát és az almát lereszeljük, majd belekeverjük az összes hozzávalót, és a tésztából gofrikat sütünk.

Almás muffin

Elkészítési idő: 20 perc + 25 perc sütési idő

Hozzávalók:

2 alma

kevés citromlé

100 gramm sárgarépa

2 tojás

150 gramm barna nádcukor

2 teáskanál vaníliás cukor

1 csipetnyi só

150 gramm natúr joghurt

1 dl repceolaj

300 gramm liszt

1 evőkanál sütőpor

100 gramm darált dió vagy mandula

2 evőkanál napraforgómag

Elkészítés:
1. 
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Az almákat lereszeljük, majd citromlét csepegtetünk rá. A sárgarépát szintén lereszeljük.
2. Összekeverjük a tojást, a cukrokat, a sót, a joghurtot és a repceolajat, és addig keverjük, míg a cukrok felolvadnak. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a diót/mandulát és a napraforgóolajat, majd a tésztát elosztjuk 12 muffinformában
3. 
Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Folpackba csomagolva 2-3 napig frissek maradnak.

Sonkás pitaszendvics

Elkészítési idő: 10 perc
2 gerezd fokhagyma

kevés olívaolaj
2 paradicsom
¼ kígyóuborka
4-6 szelet sonka
4 szelet sajt
2 maroknyi saláta
2 teljes kiőrlésű pita
Elkészítés:
1. A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát. 
2. A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, salátával, paradicsommal, uborkával megtöltjük.

Zabpelyhes túrós pogácsa

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

35 dkg zsírszegény túró

3 tojás

3 evőkanál zabpehely

3 evőkanál zabpehelyliszt

2 teáskanál só

5 dkg reszelt light sajt

Elkészítés:

1. 
Az összes hozzávalót a sajt kivételével összekeverjük egy tálban, majd fél evőkanálnyi adagokat halmozzunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Kicsit mindegyiket kilapítjuk, megszórjuk sajttal, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Így lesz gyorsan újra tiszta a konyha

Főzés-sütés után a legkellemetlenebb dolog a konyha takarítása. Ha szeretnénk újra ragyogó tisztaságot a munkafelületen, és fontosnak tartjuk a fertőtlenítést is, mindenképpen használjunk olyan konyhai zsíroldó sprayt, amely elpusztítja a baktériumok 99,99 %-át, többek között a szalmonella és a lisztéria kórokozóit.

A tökéletes eredményt így érhetjük el:

  • A szennyezett felületre addig permetezzük a tisztítószert, amíg az teljesen be nem fedi.
  • A fertőtlenítő hatás érdekében hagyjuk hatni két percig.
  • Öblítsük le vagy nedves ruhával töröljük át.