Egészséges ételek: szőlő receptek
A szőlő nemcsak önmagában finom, de különböző saláták, sültek és desszertek alapanyagaként is számon tartjuk. Jó hatással van a szervezetünkre is valamint segít megelőzni a véralvadást az artériákban.
Rostonsült szőlő joghurtmártással
Nemcsak húsokat süthetünk tepsiben vagy roston, a szőlő is nagyon finom, akár sültek mellé, köretként. Vegyünk édes, nagy szemű szőlőt, mossuk meg alaposan és szemezzük le a fürtökről. Helyezzük egy tepsire, permetezzük meg egy kevés olíva olajjal, majd sózzuk és borsozzuk meg a gyümölcsöt. Előmelegített sütőben nagyjából 15 percig süssük, addig, amíg a szőlő belül még puha és szaftos, de a héja már egy kicsit megsült. Vegyük ki a sütőből és tálaljuk natúr, vagy vanília joghurttal.
Friss szőlős szóda
Tegyünk néhány fürt, lehetőleg édes szőlőt gyümölcscentrifugába, vagy kézi gyümölcs mixerrel pépesítsük össze. Utóbbi esetben kis lyukú szűrőn, vagy gézen keresztül szűrjük le a szőlő levét és tegyünk hozzá egy fél citrom levét, valamint 2 evőkanál mézet. Addig keverjük a sűrítményt, amíg a méz fel nem oldódik, majd adjunk hozzá ásványvizet (ízlés szerint szénsavasat is adhatunk). Ha szeretjük, tegyünk a gyümölcspépből vissza a szőlő-szörpünkhöz, majd szolgáljuk fel jéggel! Díszítésként használjunk egész szőlőfürtöket, vagy szőlőszemeket.
Édes szőlőmártás húsokhoz
A szőlőmártás nagyon finom kiegészítője lehet az egyszerű sülteknek, hamar elkészíthető és feldobja a hagyományos receptjeinket. Válasszunk nagy szemű szőlőt, hogy könnyebb dolgunk legyen, és a tökéletes hatás kedvéért magozzuk ki és hámozzuk meg a szemeket. Nyomkodjuk szét egy tálban a gyümölcsöt, majd adjunk a péphez egy kanál szójaszószt. Egy gerezd zúzott fokhagymával tehetjük még karakteresebbé a szőlőszószunkat, valamint ízlés szerint egy kis mézet is hozzákeverhetünk. Az elkészült öntet kiváló kiegészítője disznósülteknek, vagy grillezett báránynak.
Jó étvágyat kívánunk!