Hat otthon elkészíthető, egészséges nassolnivaló


Otthon
3/10/2018
Hat, otthon és egyszerűen elkészíthető nassolnivaló receptjét olvashatja: első számú védelmi vonalat jelenthetik, ha ránk tör az éhség.

Hat, otthon és egyszerűen elkészíthető nassolnivaló receptjét olvashatja: első számú védelmi vonalat jelenthetik, ha ránk tör az éhség.

Hozzávalók 6 személyre

  1. Répa-nass

A répa fantasztikus alapanyaga az egészséges nassolásnak. Minimális erőfeszítéssel készíthetünk belőle egy szuperételt, amely tele van tápanyagokkal, ráadásul sok mindenre jó, a bőröregedés megelőzésétől kezdve a látás javításáig.

Répatorta

  • 25 dkg megpucolt sárgarépa
  • 10 dkg pekándió
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 20 dkg nádcukor
  • 150 ml dióolaj
  • egy csipetnyi só

A cukormázhoz (választható)

  • 15 dkg krémsajt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3. Répa-nass, kétféleképpen

 

ELKÉSZÍTÉSE

  1. Répatorta

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Reszeljük finomra a répákat. Tegyünk félre néhány pekándiót, a maradékot pedig mozsártörővel vagy háztartási robotgéppel aprítsuk fel. Törjük fel a tojásokat és válasszuk szét a fehérjét a sárgájuktól. Verjük fel a tojássárgákat a cukorral, majd keverjük össze a dióolajjal, a reszelt répával és a darált pekándióval. Szitáljuk a lisztet egy mély tálba a sütőporral, fahéjjal és sóval együtt. Adjuk hozzá a répás masszához.

  1. Verjük keményre a tojásfehérjéket, majd spatula segítségével óvatosan keverjük ezt is bele.

Öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába. Tegyük a sütőbe 45 percre. Ha megsült, vegyük ki a sütőből majd a tortaformából és hagyjuk kihűlni.

  1. A cukormázhoz keverjük össze a krémsajtot, vajat, porcukrot és a citromlevet. Amikor a torta kihűlt, vonjuk be tortánkat a cukormázzal, díszítsük pekándióval és kevés reszelt répával. Vágjuk négy-hat darabba.

 

Humusz házilag

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 150 ml olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g pirított szezámmag

Rakjuk a hozzávalókat háztartási robotgépbe, majd apránként adagoljuk hozzá az olíva olajat. Dolgozzuk össze homogén állagú krémmé és tálaláshoz kínáljunk hozzá hasábokra vágott sárgarépát.

 

  1. Dióféléből készült nassok

Amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, a diófélék tele vannak egészséges olajokkal és rostokkal, melyek tápanyagban gazdag nassolnivalókká teszik és gondoskodnak arról, hogy ne éhezzünk meg a következő étkezésig!

Pekándiós gyümölcsszelet (7 -10 gyümölcsszelethez)

  • 5 dkg pekándió
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt gyümölcs (például eper, vörösáfonya, áfonya)
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg szezámmag
  • 3 dkg darált mandula
  • 20 dkg zabpehely
  • 1 evőkanál fahéj
  • egy csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg méz
  • 15 dkg durva nádcukor (egészségesebb alternatíva a fehér cukor helyett)

Melegítsük fel a mézet, vajat és cukrot egy kis lábasban. Helyezzük a többi hozzávalót egy külön tálba, és keverjük össze őket. Amikor a mézes keverékünk karamellizálódik (vigyázzunk, nehogy túlságosan megbarnuljon), vegyük le a tűzről, majd öntsük a gabonás keverék tetejére. Keverjük alaposan össze, majd öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Helyezzük a 160 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. Amikor átsült, vegyük ki és hagyjuk lehűlni, mielőtt felszeleteljük. Tároljuk szellős helyen.

Joghurt granola

  • Joghurt granola
  • 450 ml joghurt
  • 10 dkg pekándió
  • 4-8 teáskanál méz
  • 20 dkg friss, apró gyümölcs (például eper, málna, áfonya vagy szeder)
  • 10 dkg zabpehely

Töltsünk félig 2-4 üvegpoharat a joghurttal, majd tegyünk a tetejére pekándiót, friss gyümölcsöt, zabot és mézet. Kanalazzunk további (1-2 kanál) joghurtot a mag-gyümölcs keverék tetejére, majd a rétegezést a zabos-mézes-gyümölcsös sorral zárjuk.

  1. Almából készült nassok

Okkal a mondás, miszerint, “Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Ez a szuperétel antioxidánsokban, flavonoidokban és rostokban gazdag, ráadásul bizonyított jótékony hatással bír, például számos betegség megelőzését (szívbetegség, rák) segíti elő.

Almás kenyérpuding

  • 30 dkg szikkadt kenyér
  • Fél liter langyos tej
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 cs. vaníliapuding por
  • 1 cs. sütőpor
  • 1/2 kg szeletelt alma
  • egy darabka vaj
  • egy 24cm-es tortaforma

Tipp: ha kevesebb cukrot szeretnénk használni, 10 dkg cukrot mazsolával helyettesíthetünk.

Vágjuk le a kenyér héját, majd áztassuk a szeleteket langyos tejbe. Adjuk hozzá a cukrot, tojássárgáját, vaníliapuding-keveréket, sütőport és az alma nagy részét. Verjük habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan kanalazzuk a masszába. Amennyiben mazsolát is használunk, most adjuk hozzá.

Kanalazzuk a keveréket egy kivajazott tortaformába, majd díszítsük a tetejét a maradék almával. Süssük 45 percig 175 fokra előmelegített sütőben. Távolítsuk el a tortaformát és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra

 

Zöldlalma smoothie zöldcitrommal és mentával

  • 2 zöld alma
  • fél uborka
  • 1 zellerszár
  • 1 meghámozott lime
  • egy darabka gyömbér
  • egy szelet lime

 

Zöldalma smoothie zöldcitrommal és mentával

Vágjuk négy darabba az almákat, a csutkát és a szárat távolítsuk el, de a héját hagyjuk rajta. Gyümölcspréssel préseljük ki az almadarabokat a zellerrel, gyömbérrel, uborkával és zöldcitrommal. Tároljuk a levet üvegben vagy szellőző folyadéktartóban, és ne feledjük fogyasztás előtt friss mentával vagy szeletelt zöldcitrommal díszíteni. Ez az ital hűvösen még finomabb, ezért adjunk hozzá néhány jégkockát.