Egészséges receptek -vendégváró falatkák
Íme néhány egészséges, ugyanakkor isteni finom alternatíva a következő házibulihoz,
baráti összejövetelhez.
Zöldségtál mártogatóssal
Ez a két rostokban gazdag mártogatós egészséges változata a boltokban is kapható
mártásoknak. Könnyen és előre elkészíthetőek. Tálaljuk olyan friss zöldségek
mellé, mint pl. bébirépa, hüvelyes zöldborsó, zellerszár vagy koktélparadicsom.
Fetás-zöldfűszeres mártogatós
6-8 személy részére
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 1 lecsöpögtetett és leöblített konzerv fehérbab
- 180 ml sovány natúr joghurt
- 10 dkg morzsolt fetasajt
- 1 gerezd fokhagyma
- Frissen facsart citromlé az ízesítéshez
- 150 ml apróra vágott zöldfűszer (például petrezselyem, menta, kapor, snidling vagy bazsalikom)
Helyezzük a fehérbabot, a joghurtot a fetasajtot és a fokhagymát egy konyhai robotgépbe, és keverjük ki simára az alapanyagokat.
Fűszerezzük ízlés szerint sóval és fehérborssal, illetve lágyítsuk
fel a frissen facsart citromlével. Adjuk hozzá a zöldfűszereket, tegyük a masszát egy tálba
és tálalásig helyezzük hűtőszekrénybe.
Csípős paradicsomos humusz
6-8 személy részére
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 1 lecsöpögtetett és leöblített konzerv csicseriborsó
- 4 szárított paradicsom
- 20 ml oliva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 ml citromlé
- Csípős, borsos szósz ízlés szerint
Mixelje el a hozzávalókat egy konyhai robotgépben, majd ízesítse sóval és
fekete borssal. Adjon hozzá a csípős, borsos szószból de ne túl sokat, mivel az ízek
majd később érnek össze. A tálalásig hűtse a humuszt fridzsiderben.
Lazac terrine
A pástétomokkal ellentétben, - amelyek bőven tartalmaznak vajat, - a terrine joghurttal készül, így jóval zsírszegényebb.
6-8 személy részére
Elkészítési idő: 15 perc + a behűtés
Hozzávalók:
- 10 ml zselatin
- 250 ml sovány natúr joghurt
- 10 dkg durvára vágott füstölt lazac
- 30 ml apróra vágott zöldhagyma
- 3 ml finomra reszelt citromhéj
- Citromkarikák a díszítéshez
- Krékerek vagy friss baguette a tálaláshoz.
- Áztassuk be a zselatint 20 ml hideg vízbe, majd helyezzük a mikrohullámú sütőbe mindaddig, amíg fel nem oldódik. Adjunk hozzá egy keveset a joghurtból, majd keverjük el. Adjuk a zselatint a maradék joghurthoz, majd keverjük homogén állagúvá.
- Keverjük a lazacot, a zöldhagymát és a citromhéjat a joghurtos mártásba. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sima állag eléréséhez használjunk botmixert! Adagoljuk a krémet három mini kenyérsütő formába, takarjuk le folpackkal és éjszakára helyezzük hűtőszekrénybe. Tálalás előtt kocogtassuk ki a terrine-eket a formákból a szervírozó tányérra.
Fóliázza le. Díszítse citromkarikával. Sós kekszen vagy baguette szeleteken kínálja.
Roston sült mediterrán csirkefalatok
Ez az ínycsiklandozó étel szívbarát alapanyagokból készült és bővelkedik omega-3 zsírsavakban.
Kb . 30 személy részére
Elkészítési idő: 15 perc + a pácolási id[
S ütési idő: 10 perc
Sütési hőmérséklet: 200ºC
Hozzávalók:
- 3 db csirkemell filé
- 80 ml paradicsomos pesto
- 30 ml oliva olaj
- 4 db nagyméretű, hámozott cukkini
Fűszeres saláta amelyekbe a csirkét belekeverjük.
- Pácoljuk be a csrikemellet és helyezzük pácba kb. 30 percig, vagy a sütésig.
- Hámozzuk meg a cukkinit és vágjuk hosszú, vékony csíkokra. Kenjük át oliva olajjal és grillezzük meg forró felületen kb. 1 percig. Tegyük a cukkiniszeleteket félre és engedjük őket kissé kihűlni. Tekerjük be a csirkedarabokat a cukkini szeletekkel, majd helyezzük őket kiolajozott tepsibe.
- Süssük kb. 10 percen keresztül, vagy amíg a csirke át nem sült. Ezt követően szúrjuk fel a cukkiniban sült húsdarabkákat koktélpálcikákra, és hidegen vagy melegen zöldsalátával tálaljuk!