Egyszerű sütemény receptek
1. Brownie
12 darab elkészítéséhez
Előkészület: 20 perc
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőmérséklet:180°C
- 125g vaj
- 45g kakaópor
- 2 nagy tojás
- 200g porcukor
- 150g liszt+sütőpor keverék
- 60g darabokra vágott étcsokoládé
- Olvassza meg a vajat. Vegye le a tűzről és keverje hozzá a kakaóport.
- A tojásokat verje habosra, adja hozzá a cukrot, és az egészet alaposan keverje össze. Adja hozzá a vaj-kakaó elegyet. Szitálja bele a sütőpor+liszt keveréket és a csokidarabokkal együtt dolgozza össze.
- Öntse a masszát egy kivajazott és kibélelt 20cm x 20cm-es tepsibe. Előmelegített sütőben 25 percig süsse, vagy amíg a tészta átsül, de a közepe kissé nedves marad.
- Várja meg, amíg kihűl és vágja kockákra. Szórja meg extra finom kakaóporral.
2. Egyszerű muffin
12 darab elkészítéséhez
Sütési idő: 12-15 perc
Sütési hőmérséklet:200°C
- 125g puha vaj vagy sütőmargarin
- 170g porcukor
- 2 nagy tojás
- 5ml vanília esszencia
- 280g liszt+sütőpor keverék
- 2dl tej
- A vajat a porcukorral keverje habosra. Egyenként adja hozzá a tojásokat úgy, hogy minden hozzáadásnál jól keverje össze a masszát. Adja hozzá a vanília esszenciát és alaposan keverje össze.
- Váltakozva adagolja hozzá a lisztet és a tejet; keverje, amíg jól összeáll.
- Bélelje ki a muffinsütő tepsit kis sütőpapírokkal. A tésztát kanalazza bele a formákba és előmelegített sütőben 12-15 percig süsse, vagy amíg aranybarna lesz és belül is átsül. Sütőrácsra helyezve hagyja kihűlni.
3. Vaníliás keksz
Kb. 20 darab elkészítéséhez
Előkészület: 30 perc, plusz a hűtés
Sütési idő: 10-12 perc
Sütési hőmérséklet:170°C
- 120g vaj
- 70g porcukor
- 1 nagy tojás sárgája
- 5ml vanília esszencia
- 180g sütőliszt
- A vajat a porcukorral keverje habosra. Keverje bele a tojás sárgáját és a vanília esszenciát, majd a liszt hozzáadása után keverje addig, amíg puha tésztát kap. Fedje be műanyag fóliával és egy órára tegye a hűtőbe.
- A tésztát két műanyag fólia közé téve nyújtsa ki. Szaggatóval készítsen különböző formákat. Helyezze őket kivajazott tepsibe és előmelegített sütőben 10-12 percig süsse. Vegye ki a sütiket a tepsiből és sütőrácsra helyezve hagyja kihűlni.
4. Piskótalap tortához
1 x 20cm átmérőjű torta elkészítéséhez
Előkészület: 20 perc
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőmérséklet:160°C
- 5 nagyméretű
- tojás, sárgája és fehérje elválasztva
- 160g porcukor
- 12,5ml citromlé
- 120g sütőliszt
- egy csipet só
- A tojásfehérjéket verje kemény habbá, de ne verje túl. Apránként adagoljon hozzá 100g porcukrot, majd adja hozzá a citromlevet. Tegye félre.
- A tojássárgákat egy külön tálban keverje simára (a habverőt nem szükséges előtte külön lemosni). Adja hozzá a maradék cukrot és keverje addig, amíg sűrű és krémes lesz.
- A fenti két keveréket óvatosan keverje össze.
- Egy réteg lisztet és egy csipet sót szitáljon a tojásos keverékre. Ismét gyengéden keverje meg. Apránként szórja az összes lisztet a keverékbe és mindig óvatosan keverje.
- A tésztát öntse két sütőpapírral kibélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába és óvatosan ütögesse meg a formát, hogy a tészta elsimuljon. Előmelegített sütőben 30 percig süsse, vagy amíg a tészta elválik a tepsi oldalától. Vegye ki a sütőből és sütőrácsra helyezve hagyja kihűlni.