Egyszerű vacsora receptek


Otthon
30/03/2020
Tervezzük meg a heti menüt és vásároljunk be több napra előre, hogy minél kevesebbet kelljen kimozdulni otthonról. Így nem csak kiadásainkat csökkenthetjük, de ízletes és egészséges ételekkel táplálhatjuk családunkat még akkor is, ha egyébként sok a teendőnk otthon.

Az előkészületek

Vegyünk egy naptárat vagy készítsünk saját táblázatot, ahová minden napra fel tudjuk jegyezni az egyszerű vacsora ötleteinket! Az első látásra talán ijesztőnek tűnő üres oldalak hamar betelnek majd.

Hús

A csirkehús kiváló protein- és vitaminforrás, emellett ideális receptalap egy hétköznapi vacsorához.

Grillezzünk csirkét a bőre nélkül. (A rántott hús akár hatszor hízlalóbb lehet!) Használjuk fel a megmaradt vasárnapi ebédet egy második fogáshoz, így egy csirkéből máris két főételt nyerhetünk. Ha sonkát főzünk és szeretnénk félretenni belőle a másnapi vacsorához is, hűtő- vagy fagyasztószekrényben hűtsük le amilyen gyorsan csak lehet! A hús lefagyasztásával pénzt takaríthatunk meg - vegyük meg leárazva, és fagyasszuk le a fogyasztás napjáig. A nyers húst mindig a lejárati dátuma előtt helyezzük a mélyhűtőbe és a kiolvasztást követő két napon belül használjuk föl!  Amennyiben a kiolvasztáshoz mikrohullámú sütőt használunk, a húst azonnal el kell készíteni!

Hal receptek

Az olajos hal fogyasztása heti egy-két alkalommal ajánlott, ez lehet tonhal, szardínia vagy makréla. A konzerv tonhal hagyományos halnak számít. A fehér húsú hal párolt zöldséggel vagy rizskörettel tálalva rendkívül tápláló és egészséges. Amennyiben halas pitét tervezünk, készítsünk több krumplipürét és fehér húsú sült halat, amelyekből pogácsákat formázhatunk és lefagyaszthatunk egy másik alkalomra. Tipp: a formázásba vonjuk be a kis lurkókat is.

Rizs- és tésztafélék

A keményítőt tartalmazó élelmiszerek kiváló szénhidrát- és energiaforrások, emellett B-vitaminokat, rostokat, kalciumot és vasat tartalmaznak, 30%-át kitéve a napi szükségletünknek. Variáljuk a feltéteket, hogy minél ízletesebb legyen: készítsünk paradicsomos és zöldséges szószokat, citromos csirkét és félzsíros sajtból készült mártásokat. Ha a gyerekek ragaszkodnak a pestóhoz, csak szórjuk meg zöldségekkel, például répakockákkal, brokkolival vagy kukoricával. Legyünk óvatosak a rizs főzésénél! Amikor megfőtt, hagyjuk a forró vízben, vagy gyorsan hűtsük le hideg vízzel,  esetleg kis edényekben rakjuk a hűtőszekrénybe. Ne engedjük, hogy lassan, magától hűljön ki. A rizs- és tésztafélék jól jönnek, mikor a friss ételek már fogyóban vannak.

EverydayMe tipp:

A gyerekeknek külön tervezzük meg a torna vagy tanulás utáni vacsorájukat, és készítsünk az aktivitásukhoz igazodó, könnyedebb ételeket, hiszen most kevesebbet tudnak mozogni!