Ehető karácsonyi ajándékok


Otthon
3/10/2018
Az alábbi mutatós, házi készítésű ajándék ideális az édesszájúak számára.

Cukormázas teasütemények

Elkészíthető mennyiség: kb. 15 db

Előkészítési idő: 30 perc, és a hűtés ideje

Sütési idő: 10-12 perc

Sütési hőfok: 170°C

Hozzávalók:

 • 120g puha vaj
 • 70g porcukor
 • 5ml vanília esszencia
 • 1 nagyobb tojás, elválasztva
 • 180g fehér liszt

Cukormázas teasütemények

 • 300g porcukor átszitálva
 • rózsaszín ételfesték
Elkészítése:

 1. A vajat és a cukrot verjük habosra. Habverővel keverjük bele a vanília esszenciát, és a tojássárgáját. Adjuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, amíg puha tésztát nem kapunk. Csomagoljuk háztartási fóliába, és egy óráig tegyük a hűtőszekrénybe.
 2. A tésztát két műanyag fólia között nyújtsuk kb. 3mm vastagra. Süteményforma segítségével szaggassunk a tésztából nagy korongokat,és helyezzük őket egy kivajazott sütőlapra. Előmelegített sütőben 10-12 percig süssük. Miután levettük a sütőlapról, rácsra téve hagyjuk lehűlni.
 3. A cukormáz készítéséhez a tojásfehérjét az átszűrt porcukor felével egy mély tálban verjük fel. A kimaradt cukrot apránként adjuk hozzá, és addig keverjük, míg sima és fényes nem lesz. A cukormáz legyen sűrű, de csak annyira, hogy lehessen vele díszíteni, és amennyire lehet "megtartsa a mintát".
 4. A cukormáz felét kanalazzuk egy vékony, kerek csöves nyomózsákba. A maradék cukormázat fessük világos rózsaszínre,és takarjuk be háztartási fóliával.
 5. Először a virágminta legkisebb szirmait nyomjuk a süteményre. Nyomjunk ki egy enyhén cikkcakkos vastagabb cukormáz mintát, vagy egy dupla egyenes vonalút. Egy kicsi, lapos festőecset oldalával húzzuk ki a cukormázat a virág közepe felé. Ha szükséges, enyhén nedvesítsük meg az ecsetet. Ne húzzuk le az összes cukormázat, mivel a körvonalaknak jól láthatónak kell maradniuk. A következő virágot nyomjuk az első köré, és addig "seperjük" a mintát az ecsettel, amíg be nem teríti a süteményt. De lehet a süteményt egy virágrészlettel is díszíteni, és pöttyökkel kiegészíteni. A sütemények egyik felét díszítsük fehér, a másikat rózsaszín cukormázzal. Egész éjszakán át hagyjuk száradni, mielőtt süteményes dobozba tennénk.

ÖTLET A seprőtechnikát először egy darab süteményen gyakoroljuk! A cukormázat egy nedves ruhával letörölhetjük, és újra kezdhetjuk, amíg el nem érjük a megfelelő eredményt.


Ajánlott bejegyzések:

Olcsó receptek karácsony után
Ünnepek idején nem szoktunk spórolni sem a kalóriákkal, sem a drágább hozzávalókkal.