Forró csokoládé, az ősz megmentője


Otthon
25/06/2020
Az esős, szürke időben talán semmi sem esik jobban, mint egy igazi finom forró csokoládé. Felkutattuk a legjobb helyeket, ahol megkóstolhatjuk, de szuper receptjeink is vannak az otthoni elkészítéshez. 

A legjobb forró csokizók Budapesten

A Csokoládiában kérhetjük a mennyei csodát ízesítés nélkül, de fogyaszthatjuk chilivel, szegfűszeggel, mogyoróval, mandulával, vaníliával és karamellel, de még a klasszikus forró csokoládéra is kapunk tejszínhabot és csokireszeléket. A 2005-ben nyitott Noir Chocobarban ámulatba ejtően nagy a választék, hiszen több mint százféle ízesítés közül választhatunk. A csokoládé egyik igazi birodalma az Azték Choxolat, ahol igazi kakaóból és olvasztott csokoládéból készül a forró csoki. Ha azt akarjuk, hogy igazi csokis élményben legyen részünk, az Ahoy! is tökéletes választás. Kipróbálhatjuk a banános, kókuszos, mentás, karamellás és mogyorós ízeket, az étcsokoládé 70, a tejcsokoládé 46, a fehér csokoládé pedig 28 százalékos. A tejszínhabra tehetünk cukorkát, karamellt, háztartási kekszet vagy akár pillecukrot. Baráti áron csokizhatunk a Csészényiben, ahol a megszokott ízesítések mellett válaszhatunk szilvás-fahéjasat, pillecukrosat, grillázsosat, mézeskalácsosat, narancsosat és konyakmeggyeset is. 

A tökéletes alaprecept

30 gramm csokoládéhoz számoljunk 1,5 dl zsírosabb tejjel, de a tej felét kiegészíthetjük tejszínnel is.

A tejet egy lábosban forrósítsuk fel és tegyünk bele magas kakaótartalmú (70-80 %-os) csokoládét. A legjobb, ha csokoládépasztillát használunk. Ízlés szerint tegyünk bele cukrot, és melegítsük össze!

Felnőtteknek

Fahéjas-rumos

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 csapott evőkanál méz, 1 rúd fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál cukrozatlan minőségi kakaópor, 6 dkg étcsokoládé, 3 cl rum

Elkészítés:

Felforrósítjuk a tejet, belekeverjük a fahéjat, a kakaót, az étcsokit és a vaníliás cukrot. A tűzről levesszük, 1-2 percig kevergetjük, majd lassan hozzáadjuk a mézet, a tejszínt és a rumot.

Krémlikőrős-mentás

Hozzávalók: 5 ml ír krémlikőr, 2,5 ml borsmentás pálinka vagy mentalevél, 2 dl tej, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál cukor, pici só

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük. Amikor forráshoz közeli állapotba ér, hozzákeverjük a kakaóport, a cukrot és a sót, majd addig keverjük, amíg minden feloldódik. Hozzáadjuk az ír krémlikőrt és a borsmenta pálinkát, majd lehúzzuk a tűzről. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal.

Vörösboros

Hozzávalók: 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2,5 dl tej, 1 evőkanál fahéj, 1 dl vörösbor, 1 evőkanál barna cukor, fél doboz sűrített tej, csipetnyi Cayenne-bors

Elkészítés:

Az összes száraz hozzávalót összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, a bort és a sűrített tejet, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg gőzölögni kezd a keverék. Ne hagyjuk felforrni, mert könnyen leéghet! Pillecukorral, fahéjjal és csokoládéreszelékkel megszórjuk a tetejét.

Gyerekek kedvencei

Pillecukros

Hozzávalók:

2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor, 1 púpos teáskanál cukrozott kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, szegfűszeg, fahéj, pillecukor

Elkészítés: A tejet felmelegítjük a szegfűszeggel és a fahéjjal. Amikor még nem forr, hozzáadjuk a kakaóporokat, a vaníliás cukrot és a tejszínt. Pár percig főzzük, leszűrjük, bögrében tálaljuk, a tetejére pedig ráhelyezzük a grillezett pillecukrokat.

Nutellás

Hozzávalók:

2,5 dl tej, 2 evőkanál mogyorókrém, tejszínhab, folyékony csokoládé

Elkészítés: A tejet lábosban felmelegítjük, de nem forraljuk. Hozzáadjuk a mogyorókrémet, és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad. Az italt pohárba töltjük, tejszínhabbal és a csokoládéval díszítjük.

Miből igyuk?

Kutatások szerint az sem mindegy, milyen színű bögréből kortyolgatjuk kedvenc italunkat. A forró csokinak állítólag a narancssárga és krémszínű csészékben a legfinomabb az íze. A tanulmány szerint a tálaláshoz használt edény ugyanis fokozhatja az ital ízét és aromáját.