Három étel, amit szeptemberben feltétlenül el kell készítenünk!
Brokkolifasírt
Vegán fasírt, gluténérzékenyek is fogyaszthatják!
Hozzávalók 4 adaghoz:
A brokkolifasírthoz:
1 közepes brokkoli
2 tojás
4 evőkanál zabpehely
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál szezámmag
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál napraforgómag
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
A sütéshez:
½ dl olívaolaj
Elkészítés:
1. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben előfőzzük. Ezután rögtön hideg vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
2. A különböző magvakat száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk.
3. A brokkolirózsákat robotgéppel nem teljesen pépesre összedaraboljuk.
4. Egy tálban összekeverjük a brokkolit, a felaprított petrezselyemzöldet, a tojást, a zabpelyhet és a pirított magvakat, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amivel a kívánt (formázható) állagot el nem érjük.
5. Kis korongokat formázunk a masszából, és kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Szilvás pite
Szeptember a szilva szezonja, ez a szuper sütemény nem hiányozhat egy vasárnapi ebéd menüjéből sem!
Hozzávalók 8 adaghoz:
10 szilva
130 g finomliszt
100 g cukor
1 csomag sütőpor
50 g vaj
1,5 dl tej
2 tojás
1 csipet só
1 dl tej
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál cukor
Elkészítés:
1. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót. Mehet mellé a puha vaj, egy tojás és a fél deci tej. Először fakanállal, majd kézzel összegyúrjuk. Kemény masszát fogunk kapni, de ilyennek kell lennie.
2. Egy piteformába tesszük, és kézzel vagy spatulával óvatosan lelapogatjuk. A tetejére rányomkodjuk a szilvákat, körkörös alakban.
3. A másik tojást kikeverjük a maradék egy dl tejjel, és a szilvák tetejére öntjük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd 190 fokos sütőben kb. fél órán át sütjük, míg a szilvák szépen összesülnek, és a tészta aranybarna lesz. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és azonnal fogyasztjuk.
Tejszínes-karfiolos csirke
Vegetáriánusok a tejszín helyett használhatnak növényi tejszínt, a csirke helyett pedig tofut.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 közepes karfiol
500 g csirkemell
1 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 ág ízlés szerinti zöldfűszer
só, bors, szerecsendió
olaj
zsiradék a tepsihez
150 g sajt
Elkészítés:
1. A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben öt-hét perc alatt félpuhára főzzük, majd leszűrjük.
2. A csirkét felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megpirítjuk.
3. Egy tűzálló tálat kikenünk kevés zsiradékkal, és elrendezzük benne a karfiolt és a húst. A tejszínt összekeverjük a zúzott fokhagymával, a szerecsendióval, a zöldfűszerrel, majd ráöntjük a húsra, a tetejét pedig megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 30 perc alatt pirosra sütjük.