Három étel, amit szeptemberben feltétlenül el kell készítenünk!


Otthon
6/03/2019
Könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges és finom – nem is kell ennél több, ha szezonális hozzávalókból szeretnénk kiváló ételeket varázsolni a család asztalára.

Brokkolifasírt

Vegán fasírt, gluténérzékenyek is fogyaszthatják!

Hozzávalók 4 adaghoz:

A brokkolifasírthoz:

1 közepes brokkoli

2 tojás

4 evőkanál zabpehely

2 evőkanál zsemlemorzsa

1 evőkanál szezámmag

2 evőkanál tökmag

2 evőkanál napraforgómag

1 csokor petrezselyem

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

A sütéshez:

½ dl olívaolaj

Elkészítés:

1. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben előfőzzük. Ezután rögtön hideg vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.

2. A különböző magvakat száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk.

3. A brokkolirózsákat robotgéppel nem teljesen pépesre összedaraboljuk. 

4. Egy tálban összekeverjük a brokkolit, a felaprított petrezselyemzöldet, a tojást, a zabpelyhet és a pirított magvakat, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amivel a kívánt (formázható) állagot el nem érjük.

5. Kis korongokat formázunk a masszából, és kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Szilvás pite

Szeptember a szilva szezonja, ez a szuper sütemény nem hiányozhat egy vasárnapi ebéd menüjéből sem!

Hozzávalók 8 adaghoz:

10 szilva

130 g finomliszt

100 g cukor

1 csomag sütőpor

50 g vaj

1,5 dl tej

2 tojás

1 csipet só

1 dl tej

1 kávéskanál fahéj

1 evőkanál cukor

Elkészítés:

1. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót. Mehet mellé a puha vaj, egy tojás és a fél deci tej. Először fakanállal, majd kézzel összegyúrjuk. Kemény masszát fogunk kapni, de ilyennek kell lennie.

2. Egy piteformába tesszük, és kézzel vagy spatulával óvatosan lelapogatjuk. A tetejére rányomkodjuk a szilvákat, körkörös alakban.

3. A másik tojást kikeverjük a maradék egy dl tejjel, és a szilvák tetejére öntjük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd 190 fokos sütőben kb. fél órán át sütjük, míg a szilvák szépen összesülnek, és a tészta aranybarna lesz. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és azonnal fogyasztjuk.

Tejszínes-karfiolos csirke

Vegetáriánusok a tejszín helyett használhatnak növényi tejszínt, a csirke helyett pedig tofut. 

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 közepes karfiol

500 g csirkemell

1 dl tejszín

2 gerezd fokhagyma

1 ág ízlés szerinti zöldfűszer

só, bors, szerecsendió

olaj

zsiradék a tepsihez

150 g sajt

Elkészítés:

1. A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben öt-hét perc alatt félpuhára főzzük, majd leszűrjük. 

2. A csirkét felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megpirítjuk.

3. Egy tűzálló tálat kikenünk kevés zsiradékkal, és elrendezzük benne a karfiolt és a húst. A tejszínt összekeverjük a zúzott fokhagymával, a szerecsendióval, a zöldfűszerrel, majd ráöntjük a húsra, a tetejét pedig megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 30 perc alatt pirosra sütjük.