Húsvéti kalács receptek


Otthon
3/10/2018
A húsvét inkább a sonka- és tojásevésről szól, kevésbé a desszertekről. Ha azonban vágyunk egy kis édességre is, az édes fonott kalácsfélék nem hiányozhatnak az asztalunkról.

A húsvéti asztalról nem hiányozhat az édes fonott kalács: két időigényes, de nagyon finom változatot mutatunk be.

Húsvéti mandulás-mazsolás kalács
Elkészítési idő: 2 és fél óra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 kk. + 60 g porcukor
  • 30 g élesztő
  • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 3 tojássárgája + a kenéshez
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 60 g vaj vagy margarin
  • szeletelt mandula és mazsola

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük az 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A maradék tejhez adjuk a 60 gramm porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a 3 tojássárgáját és a citromhéjat. A felolvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre, illetve hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
  3. A tésztát átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Minden adagot további három részre osztunk és egyforma rudakká sodrunk. Három-három rudat összefonunk, a kalácsot koszorúvá formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Közepére vajjal körbekent tűzálló formákat vagy összegyűrt alufóliát teszünk, hogy sütés közben megtartsák a formájukat. A végeket jól összenyomjuk. A tepsin konyharuhával letakarva még 15 percig pihentetjük őket.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréssel 170 fokra), aljára beteszünk egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött lábast/konzervdobozt, mert a kalács sütéséhez gőz szükséges.
  5. Megkenjük a kalácsokat tojássárgájával, megszórjuk mandulával, valamint mazsolával, és aranysárgára sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.

Húsvéti kakaós ostoros kalács
Elkészítési idő: 2 és fél óra

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 dl langyos tej
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 pici só

A töltelékhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 evőkanál keserű kakaópor

A tetejére:

  • Kenéshez 1 tojás

Elkészítés:

  1. Egy tálban a liszttel elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tészta többi alkotórészét, és addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük.
  2. A lágy margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadva az átszitált kakaót is. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hat részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és a kakaós krémmel megkenjük.
  3. A téglalapok rövidebb oldalát kicsit behajtjuk, és így tekerjük fel a tésztát. 3-3 rudacskát copffá fonunk, majd az így kapott két kalácsot magas falú tepsibe tesszük, amelyet előtte jól kikentünk. 15 percig kelesztjük, majd megkenjük a felvert tojással.
  4. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 percig sütjük, majd ha kihűlt, tálaljuk.

További cikkek a Húsvéttal kapcsolatban