Húsvéti receptek: Igazi kalács kezdőknek és haladóknak
Fonott kalács
- 0,5 kg liszt
- 2 tojás
- 2 púpos kanál cukor
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- csipetnyi só
Futtassuk fel egy kevés cukros tejben az élesztőt, majd dolgozzuk össze a lisztet, a cukrot és a maradék tejet is. Gyúrjunk a tésztához egy tojást és a vajat is, valamint ne felejtsük ki a csipetnyi sót sem! Ízlés szerint tehetünk hozzá egy kevés mazsolát is. Amikor már habos, de nem annyira ragadós, mégis sima a tészta felülete lisztezzük egy kicsit meg és letakart konyharuhával hagyjuk kelni. A legjobb, ha egy órát hagyjuk pihenni, ezután osszuk három részre a fonáshoz a tésztát. Fonjunk belőle hármas fonatot, majd kenjük meg a másik tojással a kalácsot. Ezután hagyjuk egy 20 percet pihenni a tésztát, mialatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Végül vegyük vissza a hőmérsékletet 180 fokra és süssük addig a kalácsot, amíg aranybarna nem lesz.
Sonkás kalács
- 0,5 kg liszt
- 3-4 dl tej
- 4 tojás
- 1 instant élesztő
- 20 dkg főtt sonka
- csipetnyi só, vaníliás cukor
Futtassuk fel 0,5 dl cukros tejben az élesztőt, majd keverjük össze a liszttel, a margarinnal, két tojással, valamint a csipetnyi cukorral és sóval. Mielőtt elkezdjük gyúrni a tésztát, tegyük a keverőtálba a felkockázott sonkát, majd kezdjük gyúrni a kalácsot. Hagyjuk kelni a tésztát, majd vágjuk három részre. Az összefonott kalácsot kenjük meg a maradék 2 tojással, majd hagyjuk kelni a tésztát 20 percet. Ezután előmelegített sütőben süssük arany barnára. Főtt tojással tormával igazi húsvéti reggeli, vagy vacsora.
TIPP: Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megsült-e a kalács belseje, óvatosan szúrjunk bele egy nagyobb tűt. Ha kihúzás után „tésztaszálak maradnak a tűn, még hagyjuk a sütőben egy kicsit a kalácsot Jó étvágyat!