Karácsonyi sütemények
Ezeket a hagyományos magyar édességeket nem csak a karácsonykor, hanem a két ünnep közötti vendégváráskor is kínálhatjuk, hiszen pár napig biztosan elállnak.
Gesztenyetekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojássárgája
12 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
6 tojás felvert habja
1/2 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliapuding
4 dl tej
15 dkg gesztenyemassza
Töltelékhez:
35 dkg gesztenyemassza
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé tortabevonó
Elkészítés:
- A 6 tojásból piskótatészta-masszát készítünk úgy, hogy 6 dkg cukrot a sárgájához, 6 dkg-ot pedig a tojásfehérjéhez adunk. A piskótamasszát kétfelé osztjuk. Sütőpapíron egyenletesen elkenjük. 180 fokos sütőben megsütjük, majd még melegen felcsavarjuk.
- A margarint a porcukorral habosra keverjük, a vaníliás pudingport tejjel felfőzzük, majd langyos állapotban a krémhez adjuk, és a gesztenyemasszát hozzákeverjük.
- A piskótalapot kiterítjük, levesszük a sütőpapírt, majd a krémmel egyenletesen megkenjük. A maradék gesztenyemasszát kisodorjuk a tészta hosszának megfelelően, ráhelyezzük a megkent piskótára és felcsavarjuk. Egy órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Gőz fölött felmelegítjük a csokoládét, majd bevonjuk vele a piskótatekercset. Kihűlés után szeleteljük.
Zserbó
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 nagy tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg margarin
1 dl tej
1,5 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor és só
A töltelékhez:
12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg baracklekvár
A mázhoz:
20 dkg porcukor
3 dkg kakaó
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy pici cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd három részre osztjuk a tésztát. Mindegyiket kinyújtjuk egy 35x25 cm-es nagyságú sütőlemez méretére.
- Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük 1 óráig.
- A tészta tetejét villával megszurkáljuk, tejjel vékonyan lekenjük, és 160 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.
- Amikor megsült, még melegen a kakaós porcukorból készült mázzal bevonjuk. A süteményt a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána szeleteljük.
Csokis fatörzstorta
Hozzávalók:
6 tojásból piskótalap
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 tojás
15 dkg cukor
2 púpozott evőkanál kakaó
1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
- Az elkészült piskótát nedves konyharuhába feltekerjük. 3 tojást 15 dkg cukorral, 2 kanál kakaóval és a narancs héjával simára keverjük, gőz fölött sűrűre főzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd hozzákeverjük a porcukorral habosra kikevert vajat.
- Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótatekercset, a külsejét is bevonjuk a krémmel, és villával hullámos vonalakat húzunk rá.
- 4-6 órára hűtőbe rakjuk, és csak tálaláskor szeleteljük.