Készítsünk krémleveseket botmixerrel!


Otthon
3/10/2018
Mindannyian tudjuk, hogy gyakran a legegyszerűbb, legkevesebb hozzávalót igénylő ételek a legfinomabbak. Most, hogy tavasz van, és rengeteg friss zöldség és gyümölcs elérhető, lepjük meg a családot egy ínycsiklandozó krémlevessel! Ha éppen fogyókúrázunk, önálló ételként is fogyaszthatjuk, mert igen laktató.

A krémlevesek mindig különlegesnek és bonyolultnak tűnnek, pedig a legkönnyebben elkészíthető ételek közé tartoznak. Legtöbbjükhöz alig kell néhány hozzávaló, egy botmixer és fél órán belül az asztalra tehetjük. Biztos, hogy nagyobb sikert arathatunk vele, mint a szokványos levesekkel, ráadásul időt spórolunk magunknak. Csak vegyük elő a fantáziánkat, és persze a botmixert, mely általában minden háztartásban akad. Ha még sincs, több típus és árkategória között válogathatunk bármelyik elektronikai szaküzletben.

A krémlevesek gyakorlatilag bármilyen zöldségből elkészíthetők, sőt, többfélét is kombinálhatunk egyszerre, bonyolult receptre sincs különösebben szüksége, és biztos, igazi vitaminbombák! Látogassunk ki a piacra vagy a zöldségeshez, és nézzük meg, mi a legfrissebb! Brokkoli, gomba, zöldborsó, paradicsom? Mindegyikből isteni leves készíthető. Ha azonban egyiket sem tudjuk beszerezni, pár fej fokhagyma mindig akad otthon!

A mixeléstől - ha nem tesszük fel túl bő vízben a zöldségeket főni - a leves kellemesen sűrű és krémes lesz. Természetes sűrítőként használhatunk néhány szem krumplit is, ami azért jó, mert keményítőtartalma miatt biztos, hogy megkapjuk a kívánt sűrűséget, viszont nincs domináns íze, ami elnyomná a többi zöldséget.

A krémleveseket lehet tejszínnel, vagy, ha szeretnénk a vonalainkra is vigyázni, natúr joghurttal dúsítani. Levesbetétként reszelt sajtot, mozzarella golyókat, vagy akár levesgyöngyöt is tehetünk bele. Íme, néhány krémleves recept.

Kukorica krémleves recept

Hozzávalók:
1 doboz konzerv kukorica,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 közepes fej vöröshagyma,
vaj, vagy margarin,
2 dl főzőtejszín,
só, bors, tárkony,
reszelt sajt tálaláskor

Elkészítés: Pici vajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd fokhagymanyomó segítségével adjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket. Pár másodperc alatt elkeverjük, és amint megcsap minket a fokhagyma illat, tegyük bele a kukoricát. Néhány percig pirítsuk a kukoricánkat is, majd öntsük fel vízzel, hogy az bőven ellepje. A fűszerezésnél sóval, borssal, leheletnyi szerecsendióval, és bőséges tárkonnyal gazdagítsuk a levest, majd hagyjuk, hogy fedő alatt kis lángon szépen-lassan fortyogjon magában és finomra érlelje össze az ízeket. Kb. 20-percig főzzük, közben időnként megkevergetjük és ízlelgetjük. A végén pépesítsük botmixerrel a levest, hogy igazán krémes legyen, majd keverjük bele a tejszínt, és egy forrást követően tálalhatjuk is. Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal.

Krémes krumplileves

Hozzávalók:
40 dkg krumpli
10 dkg póréhagyma
20 g vaj
7 dl zöldségleves
fél csokor majoránna
1 dl krémes joghurt
só, bors, szerecsendió

Elkészítés: A meghámozott, megmosott krumplit vágjuk nagy darabokra. A póréhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Felhevített vajon pároljuk meg a zöldségeket, majd öntsük fel a zöldséglevessel, és 15-20 percig lefedve, közepes hőmérsékleten főzzük. A zöldségeket turmixoljuk össze a levessel, és a végén keverjük bele a joghurtot.

Medvehagyma krémleves

Hozzávalók:
10-12 levél medvehagyma
3-4 szál vastagabb újhagyma
1 db fehérrépa
ételízesítő
1 db erőleveskocka
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 db tojás
10-15 dkg reszelt sajt
5 dkg pörkölt mogyoró

őrölt fehérbors

Elkészítés: Az újhagymát és a fehérrépát karikázzuk fel, távolítsuk el a medvehagyma levelek szárát, daraboljuk fel a leveleket. Futtassuk meg vajon a hagymát és a répát, majd adjuk hozzá a medvehagymát, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel 1-1,5 liter vízzel, tegyük bele az ételízesítőt és az erőleveskockát, majd forrás után kisebb lángon főzzük addig, míg a répa megpuhul. Turmixoljuk össze, majd lassan csurgassuk bele a tejszínben elkevert tojást (lassan, állandó keverés mellett, hogy a tojás össze ne ugorjon). Tegyük vissza a tűzhelyre, melegítsük át, de már ne forraljuk. Reszelt sajttal, pörkölt mogyoróval, esetleg sajtos pirítóssal tálalhatjuk.