Konyhai tippek
Semmi sem fér el!
A legtöbb háziasszonynak az a legnagyobb problémája, hogy egyszerűen nincs elegendő tere még arra sem, hogy a különböző konyhai eszközöket, gépeket tárolja. A hagyományos kis konyhákban szinte csak azoknak a dolgoknak van állandó helye, amelyeket gyakran használunk sütés‑főzés közben. A nagyobb és ritkábban használt tárgyak praktikus elhelyezéséhez már nagyobb kreativitásra van szükség – pláne most, hogy sokat vagyunk otthon és számos plusz alapanyagot kell elpakolnunk. Legtöbben az edények mosogatás utáni szárítását tartják problémásnak, néhány egyszerű megoldással azonban könnyen segíthetünk a bajon. Ha nem összecsukható az edényszárítónk, próbáljuk ki, alkalmas‑e arra, hogy felakasszuk. A falra szerelhető, „polcos szárítás” is jó megoldás lehet – nézzünk utána, milyen elfekvő alapanyagunk van, amit a célra bevethetünk. A ritkábban használt konyhagépeket és nagyobb edényeket pedig olyan helyre tegyük, ahol nincsenek útban. Ha aktuális lesz, hogy átrendezzük vagy lecseréljük a konyhabútort, gondolkodjunk előre a helytakarékos megoldásokon! A szekrény sarkait forgatható polcokkal tehetjük majd kihasználhatóbbá.
Zöldségek, gyümölcsök tárolása
A legkreatívabb háziasszonynak is meggyűlhet a baja a zöldségek és gyümölcsök tárolásával. Ha nincs elég hely a hűtőszekrényünkben és nincs kamránk sem, kénytelenek vagyunk szobahőmérsékleten tárolni őket, pedig néhány közülük igazán nem nyújt szép látványt. A nagyobb mennyiségű zöldséget, ha tehetjük, tegyük a garázsba (vagy pincébe), itt tovább maradnak majd frissek, mert kevesebb napfény éri őket és hűvösebb van, mint a lakásban. A burgonya és a hagyma tárolása okozhatja a legnagyobb kihívást. Ha szeretnénk praktikus és szép megoldást találni, pillantsunk körbe a lakásban! Még az is lehet, hogy találunk olyan nagyobb, kerámiából vagy fémből készült tárolókat, amelyeket eddig más célra használtunk.
Fűszerek tárolása
Minden háziasszonynak megvannak a saját főzési szokásai, amik befolyásolják a fűszertárolást a konyhában. Mielőtt átrendezzük a fűszereket, vagy új helyet keresünk a számukra, gondoljuk végig, aktuálisan melyeket használjuk a leggyakrabban. Ha nem külön polcon tartjuk őket, hanem a szekrényben, érdemes olyan helyet választani nekik, ahol a tégelyek vagy dobozok mellett tárolunk mást. Most, hogy többet főzünk, különösen fontos, hogy úrrá legyünk a konyhában eluralkodó káoszon. Tippjeinkkel többé ez sem probléma!
Ahány konyha, annyi megoldandó problémaÖnnek, kedves olvasó, milyen konyhai nehézségei vannak? Segítsünk egymásnak!