Hurrá!

hooray

megrendelésünket helyeztük el. Küldtünk neked egy e-mailt.

Bezárás

Saját kosár

A mintája

Válassza ki a megrendelendő mintát

cashback

Tekintse meg az Önnek megfelelő ajánlatokat!

Válassza ki a szállítási címet

Kulináris újrahasznosítás – hogyan tudjuk felhasználni a megmaradt ételeket?

Kulináris újrahasznosítás – hogyan tudjuk felhasználni a megmaradt ételeket?

0
Mindannyian váltunk már meg megfonnyadt répától, megkeményedett sajttól vagy megszáradt kenyértől. Az ételpazarlás problémája gyakorlatilag minden fejlett országban felbukkan; környezeti és anyagi szempontból is érdemes odafigyelnünk rá, hogy teljes mértékben felhasználjuk azokat az élelmiszereket, amiket megvásároltunk. Mutatunk néhány példát, hogyan tudjuk csökkenteni az ételpazarlást, és ezzel együtt akár pénzt is spórolni!

Merítsen ihletet ötleteinkből, és használja fel kreatívan a megmaradt ételeket!

1. KENYÉR

Kruton

Vágjuk fel a száraz (de nem penészes) kenyeret kisebb darabokra és pirítsuk meg egy kis vajon egy serpenyőben. Csak óvatosan, nehogy odaégjenek a krutonok! Az így elkészült kenyérkockákat felszolgálhatjuk bármilyen krémleveshez, de akár a salátákat is feldobhatjuk velük.

French toast avagy bundás kenyér!

Szeleteljük fel a kenyeret, néhány tojást pedig keverjünk össze egy csipetnyi sóval és borssal, majd a felvert tojásokban forgassuk meg a kenyérszeleteket. Hagyjuk, hogy egy picit megszívják magukat, majd süssük meg őket serpenyőben egy kevés olajon.

2. MOGYORÓ/CSOKOLÁDÉ KRÉM

Kifogyott a kedvenc mogyoró- vagy csokoládékrémünk, de az üveg falán még mindig van egy kis maradák? Nincs veszve semmi! Öntsünk egy kis meleg tejet az üvegbe és keverjük el, hogy a megmaradt krém feloldódjon, majd öntsük ki az italt egy hosszúkás, elegáns pohárba és díszítsük tejszínhabbal.

3. SÜTIK

A száraz kekszek nagyszerű kiegészítői lehetnek a krémes desszerteknek, jégkrémeknek és gyümölcsöknek. Aprítsuk össze a megmaradt süteményeket és keverjünk hozzá egy adag olvasztott vajat Így ahelyett, hogy kidobnánk a kiszáradt kekszet, szuper tésztaalapot varázsolhatunk a süteményekhez, például sajttortához vagy almás pitéhez.

4. KÁVÉZACC

Házi készítésű testradír

A legtöbb anticellulit krémnek van egy közös összetevője: a koffein. A házi készítésű, kávés testradírhoz keverjük össze a következőket: kávézacc, kókuszolaj, cukor vagy tengeri só. A kávés egyveleget vigyük fel a problémás területre és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át bőrünket.

Szagtalanító

A kávézacc hatékonyan semlegesíti a kellemetlen szagokat, például a hűtőben vagy a konyhai szemetesünkben. Csak helyezzünk egy kis kávézaccot oda, ahol szeretnénk búcsút inteni a nem kívánt szagoknak!

5. SZÁRAZ SAJT

Húsleves

A sajt héja (különösen a parmezán sajté) a kulcsa az ízletes erőlevesnek, levesalapnak és vegetáriánus leveseknek, hiszen segít kiemelni az ízeket. Fontos, hogy száraz és kemény sajtot használjunk, máskülönben feloldódhat főzés közben.

Sajtpaszta

Finom reszelőn reszeljük le a cheddar sajtot, adjunk hozzá egy kis majonézt és összepréselt fokhagymát, majd miután összekevertük, ízesítsük sóval és borssal. Az elkészült krémet fogyaszthatjuk kenyérrel vagy puffasztott rizzsel.

Sajtchips

Szeleteljünk le Gouda vagy más keményebb sajtot, hintsük meg kedvenc fűszereinkkel vagy borssal, paprikával, majd sütőben süssük addig, míg barna lesz. Ezután hagyjuk kihűlni, és el is készült a házi készítésű sajtchipsünk.

6. ZÖLDEK

Mossuk meg a maradék kaprot vagy petrezselyemet, aprítsuk fel, és egy kis dobozban tegyük be a fagyasztóba. A korianderrel, bazsalikommal vagy más fűszernövénnyel is hasonlóan járhatunk el: a az összeaprított fűszereket helyezzük jégkockatartóba, öntsünk rájuk egy kis olajat és fagyasszuk le. Az így elkészített kockák tökéletes hozzávalói lehetnek a leveseknek és salátáknak.

7. BURGONYA

A felesleges főtt burgonyát felhasználhatjuk omletthez, rakott húsokhoz vagy salátákhoz. Vacsora után megmaradt egy kis burgonyapüré? Készítsünk belőle új fogásokat, példátul tésztát, gombócot, vagy gnocchit, de egyszerűen megsüthetjük hagymával is. Sok krémlevest, mint például a brokkoli- vagy karfiollevest, akár burgonyával is sűríthetjük.

8. GYÜMÖLCS

Gyümölcskoktél

A gyümölcskoktél a legegyszerűbb módja, hogy a túlérett gyümölcsöket felhasználjuk. Vágjuk a gyümölcsöket kisebb darabokra, tegyük be a turmixgépbe és öntsünk hozzá egy kis vizet. Ha még találtunk valami maradék zöldet a hűtőben (spenót vagy petrezselyem), azt is adjuk hozzá bátran. Turmixoljuk össze a gyümölcsöket, zöldeket és élvezzük az egészséges, tápláló italokat.

Gyümölcs palacsinta

Készítsük el a palacsintatésztát és keverjünk hozzá felvágott gyümölcsöket; akár fahéjjal és vaníliás cukorral is ízesíthetjük a masszát. Süssük ki a tésztát egy forró palacsintasütőben, és miután kihűlt szórjuk meg egy kis cukorral vagy rakjunk rá kedvenc lekvárunkból.

9. ZÖLDSÉGEK

Pizza

A pizza remek lehetőség arra, hogy eltüntessük a konyhában megmaradt, már nem teljesen friss zöldségeket. Mindössze néhány tojásra, élesztőre és lisztre lesz szükségünk a tészta elkészítéséhez, a feltétet pedig a kedvünk és a hűtőben talált összetevők szerint alakíthatjuk. Száraz sajt, apróra vágott hagymamaradék, konzervkukorica, olajbogyó, kicsit megfonnyadt paprika, használjunk fel mindent!

Melegszendvics

A melegszendvics is kitűnő választás a maradék összetevők eltüntetésére. Csak annyit kell tennünk, hogy egy száraz, félbe vágott kiflit, zsömlét vagy bagettet megsütünk, feltétként pedig mindent felhasználhatunk, ami már túl régóta vár a hűtőnkben arra, hogy megegyük.

Önnek milyen ötletei vannak a kulináris maradékok felhasználására? Ossza meg velünk hozzászólásban!
0

Szeretne hozzászólást írni?

Sütik elfogadása