Liba, kacsa, fácán – sült receptek


Otthon
3/10/2018
Nincs is jobb egy liba, kacsa vagy fácán pecsenyénél! Márton-nap környékén nemcsak a liba, de a kacsa- és fácánsültek is népszerűek.

A legfinomabb sült kacsacomb

A tökéletes sült kacsacomb elkészítéséhez nemcsak figyelem, de türelem is kell, az ördög a részletekben rejlik ugyanis. A kacsacombot a sütés előtti napon dörzsöljük be sóval, borssal, kakukkfűvel és babérlevéllel, majd hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap törölgessük át a combokat, majd tegyük egy tepsibe és öntsünk rá vizet. Fedjük le fóliával és körülbelül egy órán keresztül pároljuk a húst. Ezután vegyük le a fóliát és pirítsuk a combokat. Sütés közben folyamatosan locsoljuk a saját levével, hogy ne száradjon ki a kacsasült, hanem jó porhanyós legyen, és forgassuk is meg néhányszor. Tálaljunk hozzá burgonyapürét, vagy héjában sült burgonyát zöldségágyban.

Töltött liba sült az egész éves jóllakásért

Azt mondják, hogy Márton-napon igazán érdemes Libát enni, mert akkor egész évben nem fogunk éhezni. A régi mondásnak köszönhetően ilyenkor finomabbnál finomabb libasülteket ehetünk, melynek az elkészítése nem is olyan egyszerű. Tisztítsuk meg a libacombokat és vágjuk fel a vastagabb bőrrész alatt a húst. Sózzuk és borsozzuk meg kívül belül a combokat, dörzsöljük át a húst alaposan. Keverjük össze a tölteléket, áztassunk hozzá néhány zsemlét, majd csavarjuk ki őket és keverjük össze petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal és sülthagymával. Ezután töltsük meg a combokat és hústűvel rögzítsük a nyílásokat. Tegyük a sültet vízzel a sütőbe fóliával,  és egy órán keresztül pároljuk. Ezután vegyük le a fóliát, tegyünk a hús mellé felkarikázott burgonyát és hagymát, majd folyamatos locsolás mellett süssük arany barnára a pecsenyét. Tálaljuk a sült libacombot lilakáposztával és knédlivel.

Szalonnás sültfácán

Mossuk meg a fácáncombokat, csöpögtessük le őket, majd dörzsöljük be sóval és borssal. Vágjuk be a húst és tegyünk bele egészben fokhagymát és néhány szelet citromot egy kevés kakukkfűvel. Melegítsük elő a sütőt, majd süssük a combokat egy kevés vízzel és fehérborral fóliával lefedve. Fél óra múlva vegyük le a fóliát és tekerjük a combokat szalonnacsíkokba. Addig süssük a fácánt, amíg a szalonna teljesen meg nem pirul. Tálaljuk rizzsel és sült zöldségekkel, vagy lilakáposztával. Jó étvágyat kívánunk!

Önnek is van a tarsolyában egy-két szárnyas recept, melyet szívesen megosztana másokkal? Hasznosnak és érdekesnek találta a cikket? Kattintson a "tetszik" gombra! Amennyiben írásunk elnyerte tetszését, ne feledje el megosztani másokkal!