Március 5., a palacsinta világnapja


Otthon
23/05/2019
Tudta, hogy ebben az évbena húsvét előtti 41. napra, azaz húshagyó keddre esik a palacsinta világnapja is? Ezen a napon ér véget a farsang, és ez az utolsó lehetőségünk, hogy tojás, vaj, tej, valamint zsír vagy olaj valamilyen finomság formájában a tányérunkra kerülhessen.

Készítsünk néhány új palacsintaváltozatot a palacsinta világnapján – vagy csak úgy bármikor. Megédesíthetjük velük a szombat délelőttöket is, és a közös palacsintasütés kiváló program gyerekünkkel is. Négy izgalmas receptünkkel az ételintoleranciával küszködőknek is szeretnénk segíteni.
Paleo gluténmentes palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
6 evőkanál gesztenyeliszt
2 nagyobb tojás (vagy 4 kicsi)
kb. 2 dl víz (lehet szénsavas is)
4 teáskanál olvasztott kókuszzsír (2 a tésztába, 2 a sütéshez)
xilit ízlés szerint
Elkészítés:
1. A hozzávalókat kézi vagy gépi habverővel csomómentesre keverjük. A vizet fokozatosan adjuk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Ha szükséges, édesíthetjük xilittel, bár a gesztenyeliszt önmagában is édeskés.
2. 10 percet állni hagyjuk, közben felforrósítjuk a palacsintasütőt a maradék 1 teáskanál kókuszzsírral. A palacsintákat kisütjük. Akkor fordítjuk meg őket, amikor a széle kicsit barnulni kezd.
3. Megtölthetjük cukormentes lekvárral vagy kakaóval, de juharsziruppal vagy mézzel is nagyon finom.

Vegán tönkölybúzás palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál csicseriborsóliszt
4 evőkanál víz
400 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 csomag sütőporborkősav/szalalkáli
1 evőkanál nádcukor
1 csipet só
6 dl növényi tej
semleges olaj
Elkészítés:
1. A csicseriborsólisztből és a vízből sima masszát keverünk, majd a borkősavval/szalalkálival, nádcukorral, sóval és a növényi tejjel együtt a tönkölybúzaliszthez adjuk. Habverővel simára keverjük, majd fél órát pihentetjük. 
2. A palacsintákat az olajban egyenként kisütjük. Közben vigyázzunk, hogy ne túl nagy lángon süssük őket! Darált édesített mákkal isteni lesz.

Amerikai palacsinta (glutén-, laktóz- és tejmentes, paleo)
Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
100 gramm mandula
130 gramm gesztenyeliszt
375 ml kókusztej vagy mandulatej
30 gramm eritrit
2 tojás
10 gramm szódabikarbóna vagy 7 gramm gluténmentes sütőpor
3 evőkanál kókuszzsír + a sütéshez
juharszirup, gyümölcs ízlés szerint
Elkészítés:
1. A mandulát aprítógépben lisztté őröljük, hozzáadjuk az összes további alapanyagot, majd a géppel összekeverjük. A tésztát 10-15 percig pihentetjük.
2. A palacsintákat serpenyőben, kis adagokban kisütjük.
3. Juharsziruppal meglocsolva, gyümölcsökkel tálaljuk.

Kókusztejes, laktózmentes palacsinta
Hozzávalók 2 személyre:
1 tojás 
2 evőkanál cukor vagy nyírfa cukor
1 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
2,5 dl kókusztej
60 gramm + 4 evőkanál finomliszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál kókuszreszelék 
Elkészítés:
1. A tojást a cukorral elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet, a kókusztejet és a 60 gramm lisztet. Fél órán át pihentetjük, majd átkeverjük, és ha túl sűrű, adunk hozzá egy kevés vizet. 
2. Serpenyőben megsütjük a palacsintákat, majd banánnal vagy ananásszal megtöltve kínáljuk.