Hozzávalók:
- 500 gramm friss libamáj
- 1 teáskanál + 1 evőkanál olaj
- kevés liszt
- 1 evőkanál libazsír
- 1 alma
- 2 hagyma
- só, bors, balzsamecet
Elkészítés
- A májat megtisztítjuk a zsíros részektől és a hártyáktól, inaktól. Hideg víz alatt lemossuk és szárazra töröljük.
- A kezeinken eloszlatunk egy teáskanálnyi olajat, majd bekenjük vele a májakat, hogy a liszt jobban tapadjon rájuk.
- A sütőt előmelegítjük 120 fokra.
- A májakat megforgatjuk a lisztben, majd a felmelegített zsiradékban (olaj és libazsír együtt) egy serpenyőben közepes hőmérsékleten mindkét oldalukon 2-3 perc alatt megsütjük. Azonnal áttesszük egy sütőformába, majd a sütőben 15-20 percig sütjük tovább.
- Az almát (magház nélkül) vastagabb, a hagymát vékonyabb szeletekre vágjuk, majd a visszamaradt zsiradékos serpenyőben az alma- és hagymaszeleteket külön-külön aranybarnára sütjük. A hagymát a végén sóval, borssal és néhány csepp balzsamecettel ízesítjük.
- A májat az almával és a hagymával tálaljuk, köretként burgonyát adhatunk mellé.
Hozzávalók:
- 3 közepes nagyságú hagyma
- 120 gramm vaj
- 30 ml olívaolaj
- 750 gramm libamáj
- 75 ml konyak
- 3 dl tejszín
- só, bors és kakukkfű ízlés szerint
- A hagymát megtisztítjuk, felnegyedeljük, majd szeletekre vágjuk.
- A májat papírral letörölgetjük, eltávolítjuk az inakat, majd a nagyobb darabokat kisebbre vágjuk.
- A vajat és az olívaolajat serpenyőben vagy lábosban felmelegítjük, majd a hagymát világosbarnára sütjük benne. Hozzáadjuk a májat, és forgatás mellett kb. 5-7 perc alatt megsütjük. Rögtön beleöntjük a konyakot, és további 2 percig sütjük.
- Felöntjük a tejszínnel, egyszer felforraljuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, és így pihentetjük 1-2 percig.
- Ha kicsit kihűlt, konyhai robotgéppel pürésítjük, a végén sózzuk, borsozzuk. Ha nem elég krémes a massza, adhatunk még hozzá kevés tejszínt.
- A májpástétomot üvegedényekbe töltjük, kakukkfűvel megszórjuk, majd a fűszert bele is keverjük a masszába. Rátesszük az üvegek tetejét, és az eltarthatóság növeléséért betesszük őket a 90 fokos sütőbe kb. 30-40 percre.
Hozzávalók:
- 80 gramm zöldsaláta
- 50 gramm kékszőlő
- 50 gramm dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál szemes mustár
- 3 evőkanál fehérborecet
- 2 teáskanál szőlőmagolaj
- só, bors
- 150 gramm libamáj
- 1 mogyoróhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 50 ml marsala bor
- A salátát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A szőlőszemeket félbevágjuk, a diót nagyobb darabokra szeljük. A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd hozzákeverjük a mézet, a mustárt, a fehérborecetet, végül az olajat. Sóval és borssal ízesítjük.
- A májat megmossuk, szárazra töröljük, majd feldaraboljuk. A mogyoróhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A vajat serpenyőben felmelegítjük, aztán a májat folyamatosan forgatva kb. 2 perc alatt megsütjük benne, végül kivesszük és félretesszük.
- A mogyoróhagymát a visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk, felöntjük a borral, majd visszatesszük a májat. Sóval, borssal fűszerezzük.
- A salátát a dióval, a szőlővel és a mártásos májjal tálaljuk.
Hozzászólását törölni készül.