Márton-nap: készítsük el otthon a libamájat!


Otthon
12/01/2020
A mondás szerint „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Ha étterembe megyünk, ez bizony nem olcsó mulatság. Ajánlunk három tipikus magyar libamájreceptet, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Libamáj almával és hagymával
Hozzávalók:
  • 500 gramm friss libamáj
  • 1 teáskanál + 1 evőkanál olaj
  • kevés liszt
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 alma
  • 2 hagyma
  • só, bors, balzsamecet

Elkészítés
  1. A májat megtisztítjuk a zsíros részektől és a hártyáktól, inaktól. Hideg víz alatt lemossuk és szárazra töröljük.
  2. A kezeinken eloszlatunk egy teáskanálnyi olajat, majd bekenjük vele a májakat, hogy a liszt jobban tapadjon rájuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 120 fokra.
  4. A májakat megforgatjuk a lisztben, majd a felmelegített zsiradékban (olaj és libazsír együtt) egy serpenyőben közepes hőmérsékleten mindkét oldalukon 2-3 perc alatt megsütjük. Azonnal áttesszük egy sütőformába, majd a sütőben 15-20 percig sütjük tovább.
  5. Az almát (magház nélkül) vastagabb, a hagymát vékonyabb szeletekre vágjuk, majd a visszamaradt zsiradékos serpenyőben az alma- és hagymaszeleteket külön-külön aranybarnára sütjük. A hagymát a végén sóval, borssal és néhány csepp balzsamecettel ízesítjük.
  6. A májat az almával és a hagymával tálaljuk, köretként burgonyát adhatunk mellé.
Konyakos-tejszínes libamájpástétom
Hozzávalók:
  • 3 közepes nagyságú hagyma
  • 120 gramm vaj
  • 30 ml olívaolaj
  • 750 gramm libamáj
  • 75 ml konyak
  • 3 dl tejszín
  • só, bors és kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés:
  1. A hagymát megtisztítjuk, felnegyedeljük, majd szeletekre vágjuk.
  2. A májat papírral letörölgetjük, eltávolítjuk az inakat, majd a nagyobb darabokat kisebbre vágjuk.
  3. A vajat és az olívaolajat serpenyőben vagy lábosban felmelegítjük, majd a hagymát világosbarnára sütjük benne. Hozzáadjuk a májat, és forgatás mellett kb. 5-7 perc alatt megsütjük. Rögtön beleöntjük a konyakot, és további 2 percig sütjük.
  4. Felöntjük a tejszínnel, egyszer felforraljuk, majd lekapcsoljuk alatta a gázt, és így pihentetjük 1-2 percig.
  5. Ha kicsit kihűlt, konyhai robotgéppel pürésítjük, a végén sózzuk, borsozzuk. Ha nem elég krémes a massza, adhatunk még hozzá kevés tejszínt.
  6. A májpástétomot üvegedényekbe töltjük, kakukkfűvel megszórjuk, majd a fűszert bele is keverjük a masszába. Rátesszük az üvegek tetejét, és az eltarthatóság növeléséért betesszük őket a 90 fokos sütőbe kb. 30-40 percre.
Diós-szőlős libamájsaláta
Hozzávalók:
  • 80 gramm zöldsaláta
  • 50 gramm kékszőlő
  • 50 gramm dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál szemes mustár
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 2 teáskanál szőlőmagolaj
  • só, bors
  • 150 gramm libamáj
  • 1 mogyoróhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 50 ml marsala bor
Elkészítés:
  1. A salátát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A szőlőszemeket félbevágjuk, a diót nagyobb darabokra szeljük. A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd hozzákeverjük a mézet, a mustárt, a fehérborecetet, végül az olajat. Sóval és borssal ízesítjük.
  2. A májat megmossuk, szárazra töröljük, majd feldaraboljuk. A mogyoróhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A vajat serpenyőben felmelegítjük, aztán a májat folyamatosan forgatva kb. 2 perc alatt megsütjük benne, végül kivesszük és félretesszük.
  3. A mogyoróhagymát a visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk, felöntjük a borral, majd visszatesszük a májat. Sóval, borssal fűszerezzük.
  4. A salátát a dióval, a szőlővel és a mártásos májjal tálaljuk.