Mediterrán diéta receptek
Rizottó sült Lucullus paradicsommal
4 személy részére
Előkészítés ideje: 10 perc
Sütési idő: 30 perc
Főzési idő: 45 perc
Teljes elkészítés idő: 85 perc
Sütési hőmérséklet: 200ºC
Hozzávalók:
500 g Lucullus paradicsom
25 ml olíva olaj
só
bors
5 ml cukor
4 bögrényi erőleves kockából készült alaplé
250 ml fehérbor
30 ml olivaolaj
1 felaprított vöröshagyma
500 ml rizottó rizs
125 ml reszelt parmezán vagy parmezánforgács
Friss bazsalikomlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
- Helyezzük a félbevágott paradicsomokat egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal és forgassuk át őket. Fűszerezzük sóval, borssal és cukorral.
- Egy lábasba öntsünk vizet, helyezzük bele az erőleves kockát és a bort, majd alacsony lángon melegítsük fel és keverjük el.
- Forrósítsuk föl az olívaolajat egy serpenyőben, majd fonnyasszuk rajta üvegesre az apróra vágott vöröshagymát.
- Adjuk hozzá a rizst, és és körülbelül egy percig kevergessük, amíg a rizs is kissé opálos nem lesz.
- Öntsük fel a rizst egy bögrényi erőlevessel, keverjük el és hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a folyadékot. Ezután ugyanígy, mindig bögrénként adjuk hozzá a maradék erőlevest mindaddig, amíg a rizs puhára nem fő, de még nem ragacsos.
- Keverjük bele a parmezánt a rizottóba, sózzuk, borsozzuk.
- A megsült paradicsomok körülbelül háromnegyedét keverjük el a rizottóval, a maradékot tegyük félre a díszítéshez.
- Az elkészült rizottót díszítsük a maradék sült paradicsommal, parmezánforgáccsal és friss bazsalikomlevelekkel.
|