Répatorta, másképp
Otthon
20/11/2024
Nincs is annál finomabb, mint a fűszerektől illatos, a répától omlós és a diótól ízes répatorta, amit egy családi ebéd utáni kávézáshoz, vagy baráti csevejhez készíthetünk el. Senki sem tudja pontosan honnan jött ez a finomság, de úgy tartják, hogy a középkori Európából származik és először csak pudingként készítették el, a répa édességét felhasználva az akkor drága cukor helyettesítésére.
Manapság számos répatorta recept és fajta létezik, de mi most egy olyan tortába (és annak receptjébe) szerettünk bele, amelyben illatozik a juharszirup és akár pontos mérés nélkül is könnyedén és gyorsan elkészíthető.
Csak egy valamit ne felejtsünk el: a reszelőt és egy kis kedvet a reszeléshez!
Lássuk hát!
Hozzávalók
A tésztához:
• 4 tojás
• 2 csésze nádcukor
• 2 teáskanál juharszirup
• 2 csésze búzafinomliszt
• 2 teáskanál háztartási szódabikarbóna
• 2 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál só
• 2 teáskanál őrölt fahéj
• 1 és 1/4 csésze növényi olaj
• 3 csésze durvára reszelt sárgarépa (8-10 darab)
• 1 csésze apróra vágott dió + valamennyi dió a torta oldalára
A krémhez:
• 500 g friss krémsajt (pl. Tolle, Philadelphia ...)
• 1 csésze porcukor
• 1 teáskanál juharsziruplé
• 1 citrom leve
• 2 evőkanál vaj
Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra hűlés
Sütés: 1 óra
1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C - 155 °C-ra. Tegyük a tojást, cukrot és a juharszirupot egy tálba, és keverjük meg. Szitáljuk meg a száraz összetevőket és adjuk hozzá a keverőedényben található masszához. Majd öntsük bele az olajat, és így is jól keverjük össze. Végül adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és az apróra vágott diót. Extra tipp: ha a diót még ezelőtt megpörküljük, akkor még finomabb íze lesz és illatosabb lesz a tortánk is!
2. Keverjük össze a tésztát és tegyük egy nagy 26 cm átmérőjű tortaformába (vagy nagy tepsibe).
3. Süssük körülbelül 60 percig.
4. Hagyjuk kihűlni a tortát, majd vegyük ki a formából és vágjuk két részre.
5. A krémsajtot keverjük össze a többi összetevővel, hogy lágy krémet kapjunk. Kenjük be a tészta egyik felét, majd rakjuk rá a másik süteménydarabot. A maradék krémmel kenjük be a süti tetejét és akár az oldalát is. Hagyjuk mégegyszer lehűlni mielőtt tálalnánk.
Extra tipp
Hogy hogyan is teszteljük megsült – e már a tortánk? A torta akkor van kész, ha beleszúrunk egy fapálcikát és a tészta nem ragad rá mikor kihúzzuk.
Díszítsük a tortánkat kis marcipán répácskakkal vagy virágokkal, amiket például cukrászdában vagy már a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is beszerezhetünk. Ha pedig nem akarunk a kreativitásunknak határt szabni, akkor gyúrjunk magunk marcipánból ételfesték felhasználásával pici, aranyos répa katonákat és ezeket rakjuk a torta tetejére és oldalára.
Nagyon jó sütést és étvágyat kívánunk!
Manapság számos répatorta recept és fajta létezik, de mi most egy olyan tortába (és annak receptjébe) szerettünk bele, amelyben illatozik a juharszirup és akár pontos mérés nélkül is könnyedén és gyorsan elkészíthető.
Csak egy valamit ne felejtsünk el: a reszelőt és egy kis kedvet a reszeléshez!
Lássuk hát!
Hozzávalók
A tésztához:
• 4 tojás
• 2 csésze nádcukor
• 2 teáskanál juharszirup
• 2 csésze búzafinomliszt
• 2 teáskanál háztartási szódabikarbóna
• 2 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál só
• 2 teáskanál őrölt fahéj
• 1 és 1/4 csésze növényi olaj
• 3 csésze durvára reszelt sárgarépa (8-10 darab)
• 1 csésze apróra vágott dió + valamennyi dió a torta oldalára
A krémhez:
• 500 g friss krémsajt (pl. Tolle, Philadelphia ...)
• 1 csésze porcukor
• 1 teáskanál juharsziruplé
• 1 citrom leve
• 2 evőkanál vaj
Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra hűlés
Sütés: 1 óra
1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C - 155 °C-ra. Tegyük a tojást, cukrot és a juharszirupot egy tálba, és keverjük meg. Szitáljuk meg a száraz összetevőket és adjuk hozzá a keverőedényben található masszához. Majd öntsük bele az olajat, és így is jól keverjük össze. Végül adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és az apróra vágott diót. Extra tipp: ha a diót még ezelőtt megpörküljük, akkor még finomabb íze lesz és illatosabb lesz a tortánk is!
2. Keverjük össze a tésztát és tegyük egy nagy 26 cm átmérőjű tortaformába (vagy nagy tepsibe).
3. Süssük körülbelül 60 percig.
4. Hagyjuk kihűlni a tortát, majd vegyük ki a formából és vágjuk két részre.
5. A krémsajtot keverjük össze a többi összetevővel, hogy lágy krémet kapjunk. Kenjük be a tészta egyik felét, majd rakjuk rá a másik süteménydarabot. A maradék krémmel kenjük be a süti tetejét és akár az oldalát is. Hagyjuk mégegyszer lehűlni mielőtt tálalnánk.
Extra tipp
Hogy hogyan is teszteljük megsült – e már a tortánk? A torta akkor van kész, ha beleszúrunk egy fapálcikát és a tészta nem ragad rá mikor kihúzzuk.
Díszítsük a tortánkat kis marcipán répácskakkal vagy virágokkal, amiket például cukrászdában vagy már a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is beszerezhetünk. Ha pedig nem akarunk a kreativitásunknak határt szabni, akkor gyúrjunk magunk marcipánból ételfesték felhasználásával pici, aranyos répa katonákat és ezeket rakjuk a torta tetejére és oldalára.
Nagyon jó sütést és étvágyat kívánunk!