Spanyol bableves és lencseleves recept
Otthon
3/10/2018
Egy csésze forró leves nemcsak a testet, de a lelket is átmelegíti.
Lencseleves gombával
Előkészület: 20 perc
Főzési idő: 30 perc
4 személyre
Hozzávalók:
- Lencseleves gombával
- 15 ml olívaolaj
- 1 nagy fej finomra vágott hagyma
- 250g füstölt szalonna vagy bacon szalonna csík
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- Kis csokor vágott petrezselyem
- 150g negyedekre vágott csiperke gomba
- 250g lencse, megmosva
- 1 szál szeletekre vágott zeller
- Leves alaplé vagy víz
- Citrom, ízlés szerint
- Mentalevél, ízlés szerint
Elkészítése:
- Közepes hőfokon hevítse fel az olívaolajat egy vastag aljú edényben és dobja bele a hagymát, a zellert, a szalonna vagy bacon csíkokat, a fokhagymát és a petrezselymet. Spanyol bableves chorizo kolbásszal
- Mindezt kis hőfokon dinsztelje, ezután adja hozzá a gombát és azzal együtt párolja még 5 percig.
- Adja hozzá a lencsét és a leves alaplét vagy vizet, majd lassú tűzön forralja 30 percig.
- Sózza, borsozza, majd adjon hozzá ízlés szerint citromlevet és mentalevelet.
- Ha kiadós vacsorát szeretne, tálalja kenyérrel és erős cheddar sajttal.
Spanyol bableves chorizo kolbásszal
Előkészület: 20 perc
Főzési idő: 1,5 óra
4-6 személyre
Hozzávalók:
- 250g előző este vízbe áztatott tarkabab
- 30ml olívaolaj
- 1-2 apróra vágott közepes fej hagyma
- 40 dkg burgonya, meghámozva és nagyobb darabokra vágva
- 10 dkg gyalult káposzta
- 1 liter csirke- vagy zöldségleves alaplé
- 2 darab felszeletelt chorizo kolbász (kb. 20 dkg)
- Tengeri só és feketebors, ízlés szerint
- Fűszerpaprika
Elkészítése:
- A beáztatott babról szűrje le a vizet, majd öblítse le és tegye egy nagy edénybe.
- Öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje, majd forralja fel és egy lyukas spatulával szedje le róla a felszínen esetlegesen képződő habot.
- Vegye lejjebb a lángot és lassú tűzön forralja 30 percig, hogy a bab éppen megfőjön, de ne legyen túl puha. Szűrje le és tegye félre.
- Közepes hőfokon melegítse fel újra az edényt és öntse bele az olívaolajat. Dinsztelje meg a hagymát, a burgonyát és alaposan ízesítse.
- Adja hozzá a babot és a leves alaplét, majd főzze még 30 percig. A chorizo kolbász karikákat az utolsó 10 percben tegye a levesbe.
- Szedje ki a levest a tányérokba, szórja meg bőven paprikával és hintse meg sóval, borssal.