Spanyol bableves és lencseleves recept


Otthon
3/10/2018
Egy csésze forró leves nemcsak a testet, de a lelket is átmelegíti.

Lencseleves gombával

Előkészület: 20 perc
Főzési idő: 30 perc
4 személyre



Hozzávalók:

  • Lencseleves gombával
  • 15 ml olívaolaj
  • 1 nagy fej finomra vágott hagyma
  • 250g füstölt szalonna vagy bacon szalonna csík
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • Kis csokor vágott petrezselyem
  • 150g negyedekre vágott csiperke gomba
  • 250g lencse, megmosva
  • 1 szál szeletekre vágott zeller
  • Leves alaplé vagy víz
  • Citrom, ízlés szerint
  • Mentalevél, ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Közepes hőfokon hevítse fel az olívaolajat egy vastag aljú edényben és dobja bele a hagymát, a zellert, a szalonna vagy bacon csíkokat, a fokhagymát és a petrezselymet. Spanyol bableves chorizo kolbásszal
  2. Mindezt kis hőfokon dinsztelje, ezután adja hozzá a gombát és azzal együtt párolja még 5 percig.
  3. Adja hozzá a lencsét és a leves alaplét vagy vizet, majd lassú tűzön forralja 30 percig.
  4. Sózza, borsozza, majd adjon hozzá ízlés szerint citromlevet és mentalevelet.
  5. Ha kiadós vacsorát szeretne, tálalja kenyérrel és erős cheddar sajttal.


Spanyol bableves chorizo kolbásszal
Előkészület: 20 perc
Főzési idő: 1,5 óra
4-6 személyre



Hozzávalók:

  • 250g előző este vízbe áztatott tarkabab
  • 30ml olívaolaj
  • 1-2 apróra vágott közepes fej hagyma
  • 40 dkg burgonya, meghámozva és nagyobb darabokra vágva
  • 10 dkg gyalult káposzta
  • 1 liter csirke- vagy zöldségleves alaplé
  • 2 darab felszeletelt chorizo kolbász (kb. 20 dkg)
  • Tengeri só és feketebors, ízlés szerint
  • Fűszerpaprika

Elkészítése:

  1. A beáztatott babról szűrje le a vizet, majd öblítse le és tegye egy nagy edénybe.
  2. Öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje, majd forralja fel és egy lyukas spatulával szedje le róla a felszínen esetlegesen képződő habot.
  3. Vegye lejjebb a lángot és lassú tűzön forralja 30 percig, hogy a bab éppen megfőjön, de ne legyen túl puha. Szűrje le és tegye félre.
  4. Közepes hőfokon melegítse fel újra az edényt és öntse bele az olívaolajat. Dinsztelje meg a hagymát, a burgonyát és alaposan ízesítse.
  5. Adja hozzá a babot és a leves alaplét, majd főzze még 30 percig. A chorizo kolbász karikákat az utolsó 10 percben tegye a levesbe.
  6. Szedje ki a levest a tányérokba, szórja meg bőven paprikával és hintse meg sóval, borssal.