Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy ismerünk egy olyan sushi receptet, amely még a legfinnyásabb kisiskolásnak is ínyére lesz?
Kíváncsi rá? Íme:
Hozzávalók (4 személy részére)
- 1 sushi alátét
- 4 darab, a sushi alátéttel méretben megegyező háztartási fólia
- 4 ív nori
- Egy kevés wasabi paszta
- 440 g főtt sushi rizs (110g személyenként)
- Egy pár csepp rizsecet
- Egy csipet finomított cukor
- 2 evőkanál só vagy mirin
- 1 vékony szeletekre vágott avokádó
- Egy fél, vékony csíkokra szeletelt zöld uborka
- 12 rák vagy surimi rudacska
- Egy kevés, enyhén pirított fehér szezámmag (díszítésként)
- A sushihoz más töltelékekkel is kísérletezhetünk, mint pl:
- Füstölt lazac
- Újhagyma
- Krémsajt
- Garnélarák tempura (rántott garnélarák palacsintatésztaszerű bundában)
- és fejessaláta
Elkészítése
- Szerintünk a sushitól idegenkedőket nem a zöldségek, a rizs, vagy a nori tengeri alga bizonytalanítja el, hanem a nyers hal gondolata. Erre egyszerű a megoldás. Egyáltalán ne használjunk nyers halat! És nem, a rákrudacska nem nyers hal!
- Az uramaki stílusú vagy a kifordított (kaliforniai tekercsként is ismert) sushihoz, az alábbi hozzávalókra van szükség:
- Főzzük meg a rizset. Először folyó víz alatt alaposan mossuk meg, míg a róla lefolyó víz tiszta nem lesz, majd 375 ml vízzel tegyük fel főni és forrástól számítva 5 percig főzzük, amíg apró lyukacskák jelennek meg a felszínen. Ekkor vegyük le a tűzről az edényt, fedjük le, és 10 percig hagyjuk állni a rizset, hogy a vizet teljesen magába szívja.
- Egy nyeles lábasban forrósítsuk fel a rizsecetet a cukorral és a sóval, vagy a mirinnel. Egy tálon terítsük szét a rizset és locsoljuk meg az ecettel. Nedves konyharuhával fedjük le, és hagyjuk kihűlni.
- Vékonyan szeleteljük fel az avokádót, a zöld uborkát, a rákrudacskát és a többi sushi tölteléket.
- Helyezzünk egy ív háztartási fóliát a sushi alátétre, tegyünk rá egy ív norit, és nedves kézzel egyengessünk el rajta egy réteg rizset.
- Fordítsuk meg a norit úgy, hogy a rizs a fóliával alulra kerüljön és a nori legyen felül.
- Egy vékony réteg wasabival kenjük meg a nori szélét, majd helyezzünk rá rákot, avokádót, zöld uborkát, szintén közel a nori széléhez.
- A sushi alátét segítségével szorosan göngyöljük fel a norit úgy, hogy a végeken is minden jól egymáshoz tapadjon.
- Hempergessük meg az uramakit a szezámmagban, majd a tekercset vágjuk hat egyenlő vastagságú darabba. Ismételjük meg a fenti lépéseket, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
- Ennek az egészséges és izgalmas ételnek olyan sok fajtája készíthető el, hogy mindenki megtalálhatja a szájízének megfelelőt.
Hozzászólását törölni készül.