Sütés-főzés gyerekkel


Otthon
3/10/2018
Töltsük kreatívan, hasznosan, és főként együtt a gyerekekkel azt az időt, amit háziasszonyokként amúgy is a konyhában kell töltenünk! A gyerekekkel a sütés-főzés jó móka lehet, és még fontosabb, hogy mindannyian élvezhetjük az együtt töltött időt. A gyerekek ezen felül arra is büszkék lesznek, amit a konyhában alkottak. A legfontosabb alapszabály: TÜRELEM!

Aggódó anyaként azonnal a konyhai balesetek ugranak be, valamint az, hogy a gyerek ott „lábatlankodik" nekünk, mikor mi vendéget várunk, vagy netán időre megyünk valahova. Vegyük könnyedén a dolgot és nézzük mindennek a jó oldalát! Kezdjük el időben a készülődést, ha tényleg várunk valakit, és korától függően igenis vonjuk be gyermekünket a munkába. Az együttlét örömén és a kreativitás növelésén túl a konyhában való jártássághoz is hozzásegíthet ez a vidám tevékenység. Mindezek mellett észrevétlenül vezethetjük be apróságainkat az egyik házimunkába.  

Sokszor előfordul, hogy a főzés közbeni beszélgetések alkalmával olyan témák kerülnek elő, melyek közelebb hozhatják a szülőket és csemetéiket. Kötetlenebb ilyenkor a beszélgetés, a gyerekek ösztönösen érzik, hogy ha kényesebb témát akarnak szóbahozni, a konyha kiváló terep lehet, hiszen itt a mamának megoszlik a figyelme az ételkészítés és a beszélgetés között... ;)

A kisebbek kreativitását és kézügyességét is kitűnően fejleszthetjük, ha rájuk bízzuk a tésztagyúrást vagy a díszítést. Első és legnagyobb mutatvány a konyhában a tojás feltörése lehet. Próbáljunk meg higgadtak maradni és jót nevetni azon, ha elsőre az asztalra folyik az egész!

Miket lehet tanulni a konyhában egy gyereknek? Önfegyelmet. Például akkor, amikor nem nyalunk bele a tálba, mielőtt a sütőbe kerülne a süti. Az alkotás örömét is megtapasztalják, megtanulnak együttműködni másokkal, gazdagodik a szókincsük, számos ismeret birtokába juthatnak (mértékegységek, szakácskönyvolvasás, stb.), problémamegoldó-készségük is fejlődik.  Fantáziájukat és kreativitásukat is kiélhetik a díszítéssel, terítéssel.

Hölgyeim, ne hagyjuk ki az élményt, mikor látjuk, és gyermekünkkel együtt átélhetjük az első sikerélményeiket és hasznos, minőségi időt tölthetünk el velük a konyhában!

Tippek:

- Koruknak megfelelő feladatot adjunk a gyerekeknek, de ne korlátozzuk kreativitását!  
- Tanítsuk meg minél több mindenre sütés-főzés közben! Nagyobb gyerekeknek például beszélhetünk az alapanyagok származási helyéről, stb. Így könnyebben, szinte észrevétlenül tanulnak új dolgokat.
- Ne felejtsük el megdicsérni a gyerekeket a konyhában. Fő az önbizalom, és ha jó szót kapnak, legközelebb is kijönnek. Az első próbálkozások alkalmával semmiképp se javítsuk ki az esetleges apróbb (vagy nagyobb) hibákat!