Szőlőmust készítése


Otthon
3/10/2018
Ha már ittunk valaha mustot, biztosan nem felejtjük el a szőlő friss ízét.

Ha megyünk szüretre, akkor könnyen hozzájuthatunk egy üveghez. Ha nem, készítsünk magunknak otthon!

Nem kell addig várnunk, amíg valamelyik barátunk vagy rokonunk a szüretről hoz nekünk egy üveg mustot, hiszen elkészíthetjük saját magunk is!

Előkészítés

 

A must tulajdonképpen a szőlő kipréselt leve. Akkor a legfinomabb, ha egészséges szőlőszemekből készül, amelyek még nem kezdtek el erjedni. A szőlőszemeket először is le kell szednünk a szárakról, majd meg kell mosnunk és lecsepegtetnünk. Ezután helyezzük őket egy nagyobb szűrőbe, amit egy nagy tál fölé helyezünk, majd fakanál segítségével kipréseljük belőlük a levet. Ez már a kész must, amit egy-két napon belül el kell fogyasztanunk, mert gyorsan erjed.

Tartósítás

 

Ha később is szeretnénk finom mustot inni, akkor bizony valahogy tartósítanunk kell ezt az italt. Erre többféle módszer is létezik.

1. Forralás

Ha szép, áttetsző tisztaságú mustot szeretnénk, öntsük a fazékba a frissen préselt szőlőlevet. Ezután adjunk hozzá literenként 5 dkg kristálycukrot, és forraljuk fel. Öt percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Tiszta gézzel vagy tüllel szűrjük le, majd ismét forraljuk fel. Ezután ismét hagyjuk kihűlni, majd szűrjük át újra. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a must teljesen tiszta, átlátsző nem lesz. A forrásban lévő mustot hosszúnyakú üvegekbe töltsük, és azonnal ledugaszolva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

2. Kezelés tartósítószerrel

A mustot dupla rétegben összehajtott tüllön vagy gézen átszűrjük, és hosszú nyakú üvegekbe töltjük. A lé tetejére és az üveg szájára literenként egy késhegynyi benzoesavas nátriumot/szalicilt szórunk. Tiszta ruhával lazán lekötjük az üveget, és hűvös helyre tesszük. Egy hónap múlva zárjuk csak le teljesen légmentesen. Fogyasztás előtt a tetejéről leöntünk egy ujjnyit, mert abban van a tartósítószer.

3. Fagyasztás

A lefagyasztás azért jó módszer, mert nem kell hozzá semmilyen adalékanyag. Pusztán annyit kell tennünk, hogy tisztára mosott műanyag palackokba töltjük a mustot, és betesszük a mélyhűtőbe. Amikor inni szeretnénk belőle, a palackokat szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. Egy dologra azért figyeljünk: ne siettessük a folyamatot mikrohullámú készülékkel vagy másfajta melegítési módszerrel!