Végre itt az eperszezon!


Otthon
3/10/2018
Végre itt az eperszezon. Használjuk ki, és készítsünk ebből a szuperfinom és egészséges gyümölcsből ínycsiklandó desszerteket!

Ezt a népszerű gyümölcsöt nemcsak az íze, hanem egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes fogyasztani. Íme néhány receptötlet egy tökéletes ebéd utáni finomság elkészítéséhez.

Epres-mascarponés pohárkrém

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 pohárhoz:

100 gramm darált zabkeksz

40 gramm vaj

500 gramm mascarpone

2 dl tejföl

1 citrom reszelt héja

½ citrom leve

100 gramm porcukor

500 gramm eper

néhány mentalevél

Elkészítés:

  1. A kekszet összekeverjük a felolvasztott vajjal. A mascarponét, a tejfölt, a citromhéjat és a citromlevet összekeverjük a porcukorral. Az epret két szem kivételével pürésítjük.
  2. A négy pohárba rétegezve tesszük a hozzávalókat: alulra kerüljön egy kis eperkrém, majd a mascarponés krém, egy kis darált keksz és így tovább, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejükre félbevágott epret és mentalevelet teszünk díszítésként.

Így spórolhat: ha túl drágának találja a mascarponét, használjon helyette natúr vajkrémet vagy sajtkrémet.

Epres-mascarponés tiramisu

Elkészítési idő: 25 perc + hűtési idő

Hozzávalók:

500 gramm eper

60 ml víz

2 evőkanál porcukor

1-2 evőkanál narancslé

2,5 dl tejszín

1 csomag babapiskóta

1 doboz (125 g) mascarpone

néhány mentalevél

Elkészítés:

1. Az epret megmossuk és felszeleteljük. A gyümölcs egyharmadát felfőzzük a vízzel. Amikor elkezd forrni, hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 5 percig, majd robotgéppel pépesítjük. Közben adjunk hozzá narancslevet.

2. A tejszínt habbá verjük a maradék porcukorral, majd hozzákeverjük a mascarponét.

3. A babapiskótákat belemártjuk az eperszószba, majd a mascarponés krémmel rétegezve lerakjuk egy tálba.

4. Hűtőben 3-4 órát pihentetjük, majd tálalás előtt a maradék eperszeletekkel és a mentalevelekkel díszítjük.

 + 1 tipp

Az eper zöld szárát csak a gyors, hideg vizes mosás után távolítsuk el, mert különben a gyümölcs túl sok vizet szív magába.

Panna cotta eperkrémmel

Elkészítési idő: kb. 30 perc + 2 óra hűtési idő

Hozzávalók 4 adaghoz:

400 gramm tejszín

1 rúd vanília

50+50 gramm cukor

3 lap zselatin

450 gramm eper

Elkészítés:

  1. A tejszínt 50 gramm cukorral és a hosszában bevágott vaníliarúddal felforraljuk, és kevergetve lassú tűzön kb. 15 percig rotyogtatjuk.
  2. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A vaníliarudat kivesszük a tejszínből, majd a kinyomkodott zselatinlapokat a tejszínben feloldjuk.
  3. A panna cottát hideg vízzel kiöblített kis üvegpoharakban elosztjuk, és a hűtőszekrényben 2 óra alatt hagyjuk megdermedni.
  4. Az eperből pár szemet félreteszünk, a többit megtisztítjuk, és a maradék 50 gramm cukorral pürésítjük. Egy szitán átnyomjuk, majd elosztjuk a poharakban található panna cottán. A félretett epreket félbevágjuk és a panna cottát azzal díszítve tálaljuk.

Tudta?

A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszínből készítenek.