Végre itt az eperszezon!
Ezt a népszerű gyümölcsöt nemcsak az íze, hanem egészségünkre gyakorolt hatása miatt is érdemes fogyasztani. Íme néhány receptötlet egy tökéletes ebéd utáni finomság elkészítéséhez.
Epres-mascarponés pohárkrém
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 4 pohárhoz:
100 gramm darált zabkeksz
40 gramm vaj
500 gramm mascarpone
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve
100 gramm porcukor
500 gramm eper
néhány mentalevél
Elkészítés:
- A kekszet összekeverjük a felolvasztott vajjal. A mascarponét, a tejfölt, a citromhéjat és a citromlevet összekeverjük a porcukorral. Az epret két szem kivételével pürésítjük.
- A négy pohárba rétegezve tesszük a hozzávalókat: alulra kerüljön egy kis eperkrém, majd a mascarponés krém, egy kis darált keksz és így tovább, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejükre félbevágott epret és mentalevelet teszünk díszítésként.
Így spórolhat: ha túl drágának találja a mascarponét, használjon helyette natúr vajkrémet vagy sajtkrémet.
Epres-mascarponés tiramisu
Elkészítési idő: 25 perc + hűtési idő
Hozzávalók:
500 gramm eper
60 ml víz
2 evőkanál porcukor
1-2 evőkanál narancslé
2,5 dl tejszín
1 csomag babapiskóta
1 doboz (125 g) mascarpone
néhány mentalevél
Elkészítés:
1. Az epret megmossuk és felszeleteljük. A gyümölcs egyharmadát felfőzzük a vízzel. Amikor elkezd forrni, hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 5 percig, majd robotgéppel pépesítjük. Közben adjunk hozzá narancslevet.
2. A tejszínt habbá verjük a maradék porcukorral, majd hozzákeverjük a mascarponét.
3. A babapiskótákat belemártjuk az eperszószba, majd a mascarponés krémmel rétegezve lerakjuk egy tálba.
4. Hűtőben 3-4 órát pihentetjük, majd tálalás előtt a maradék eperszeletekkel és a mentalevelekkel díszítjük.
+ 1 tipp
Az eper zöld szárát csak a gyors, hideg vizes mosás után távolítsuk el, mert különben a gyümölcs túl sok vizet szív magába.
Panna cotta eperkrémmel
Elkészítési idő: kb. 30 perc + 2 óra hűtési idő
Hozzávalók 4 adaghoz:
400 gramm tejszín
1 rúd vanília
50+50 gramm cukor
3 lap zselatin
450 gramm eper
Elkészítés:
- A tejszínt 50 gramm cukorral és a hosszában bevágott vaníliarúddal felforraljuk, és kevergetve lassú tűzön kb. 15 percig rotyogtatjuk.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A vaníliarudat kivesszük a tejszínből, majd a kinyomkodott zselatinlapokat a tejszínben feloldjuk.
- A panna cottát hideg vízzel kiöblített kis üvegpoharakban elosztjuk, és a hűtőszekrényben 2 óra alatt hagyjuk megdermedni.
- Az eperből pár szemet félreteszünk, a többit megtisztítjuk, és a maradék 50 gramm cukorral pürésítjük. Egy szitán átnyomjuk, majd elosztjuk a poharakban található panna cottán. A félretett epreket félbevágjuk és a panna cottát azzal díszítve tálaljuk.
Tudta?
A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszínből készítenek.