Vendéglátás szabályai


Otthon
3/10/2018
A következőkben néhány sikeres vacsorameghívással kapcsolatos tanácsunkat szeretnénk Önnel megosztani.

Legyen tökéletes házigazda!

Íme pár tipp, amelyek segítségével a vendégek fogadása zökkenőmentesen fog menni:

  • Egy különleges alkalomra szóló vacsorameghívás időpontja előtt, legalább három héttel hívja meg a vendégeket és kérje meg őket, hogy válaszukban jelöljék meg esetleges étkezéssel kapcsolatos kívánságaikat.
  • Az esemény napján mindenkit személyesen üdvözöljön és kínálja meg itallal, amelyek között legyen aperitif is.
  • Az ültetéshez használjon névjegykártyákat, hogy mindenki könnyen megtalálja a helyét.
  • Az inkább baráti összejövetelekhez illő papírszalvéta helyett, a terítéshez használjon vászon szalvétát.
  • Amellett, hogy az Ön felelőssége a teljes kiszolgálás (italok, ételek, felszolgálás és rendrakás), gondoskodnia kell a vendégek kényelméről és megelégedettségéről is.
  • Az étkezést követően szolgáljon fel kávét. A távozó vendégeknek köszönje meg, hogy eljöttek és búcsúzzon el tőlük a következő viszontlátásig.A vendégek ültetése

Mindig nagy dilemmát jelent az, hogy melyik vendég Hová ültessük, mivel annál nincs rosszabb, ha az asztalnál kínos csend vagy veszekedés alakul ki. Viszont kellemes beszélgetések jöhetnek létre az asztalszomszédok között akkor, ha érdeklődésük és természetük passzol egymáshoz. Például ültesse egymás mellé az azonos érdeklődésű (azonos hobbi, munka) vendégeket. Egyéb döntési szempont lehet: azonos korú gyermekek, családi állapot, kölcsönös szimpátia, előzetes ismeretség.

Az ülésrend kialakításánál emlékezzen a lentiekben ismertetett személyiségjegyekre és az ezzel kapcsolatos javaslatainkra, melynek betartásával mindenki garantáltan jól fogja érezni magát!

A háziasszony

A háziasszony mindig a konyha közelében üljön, hogy észrevétlenül, a vendégek megzavarása nélkül közlekedhessen. Ha a partnere segít Önnek a vendégvárásban, üljenek egymással szemben, hogy mindenkinek egyenlő figyelmet tudjanak szentelni.

Hová ültessük: a konyha közelébe, az félénk és a szószátyár közé

És ahová semmiképp: a másik házigazda mellé

A szószátyár

Ez az a vendég, aki imád beszélni, főként magáról. Jó ötlet, ha őt a társaság legcsendesebb tagja mellé ültetjük, mivel így a bőbeszédű vendég kedvére beszélhet, míg a félénk nem érzi magát kellemetlenül amiatt, hogy csendben van.

Hová ültessük: a félénk, vagy az elragadó típus mellé

És ahová semmiképp: a mókamester mellé

A pletykafészek

Ő az, aki mindenkiről mindent tudni vél. Érdemes olyan vendég mellé ültetni, aki ezt a pletykaparádét szórakoztatónak, sőt, viccesnek találja, és semmiképp ne olyan mellé akit irritálhat ez a jelenség.

Hová ültessük: a házigazda, az elragadó, vagy a sodródó mellé

És ahová semmiképp: a mindentudó mellé

A félénk

Inkább befelé forduló természete miatt ez a típusú ember nem éppen a parti lelke. Rendszerint csöndes és gátlásos, nem szereti ha túl sok kérdést szegeznek neki.

Hová ültessük: a házigazda, az elragadó, vagy a pletykafészek mellé

És ahová semmiképp: a sodródó, vagy a mindentudó mellé

Az elragadó

Az ilyen típusú személyiséget mindenki kedveli, mivel jól érzik magukat körülötte. Nem fukarkodik a bókokkal és a mosollyal, és fesztelen, barátságos hangulatot képes teremteni maga körül.

Ráadásul, ha a vendéglátó bármiben segítségre szorul, ő rögtön ott terem, hogy felajánlja nélkülözhetetlen szolgálatait!

Hová ültessük: gyakorlatilag bárki mellé

És ahová semmiképp: a házigazdák mellé

A mindentudó

Ő az, aki mindenre tudja a választ és határozott véleményt alkot minden témában. Könnyen kezdeményez beszélgetéseket és azok aktív résztvevője, viszont ha „elszalad vele a ló", Ön, mint házigazda gyorsan váltson témát.

Hová ültessük: a szószátyár, a mókamester, vagy a házigazda melé

És ahová semmiképp: a félénk, vagy a pletykafészek mellé

A mókamester

A mókamester soha sem fogy ki a viccekből és az anekdotákból, és nem olyan arrogáns, mint a "pletykafészek". Sok felejthetetlen pillanatot tud okozni és jó hangulatot teremt az asztal körül.

Hová ültessük: a pletykafészek, vagy a félénk mellé

És ahová semmiképp: a szószátyár, vagy a házigazda mellé

A sodródó

Ez a személy általában odacsapódik valamelyik vendég társaságához, ilyen lehet pl. egy újdonsült barátnő. Jó esély van arra hogy senki sem ismeri, épp ezért őt nehezebb lesz bevonni a társaságba.

Hová ültessük: a vele érkező személy, az elragadó, vagy a házigazda mellé

És ahová semmiképp: a félénk mellé


Szeretne hozzászólni a cikkhez? Ossza meg véleményét a Megjegyzés rovatban! Hasznosnak és érdekesnek találta a cikket? Kattintson a "tetszik" gombra! Amennyiben írásunk elnyerte tetszését, ne feledje el megosztani másokkal!