Zöldséglekvár


Otthon
3/10/2018
A kulináris élvezeteket kedvelők számára igazi gasztronómiai utazást ígér a házi lekvárok választékában feltűnő zöldséglekvár.

Az első hallásra bizarrnak tűnő zöldséglekvárok új ízeket csempésznek a kamra polcain sorakozó üvegekbe. Az édes dzsemes ízvilágot a pikáns erős, sós ízek teszik izgalmasabbá, a növényi receptek széles választéka hozhat reformot a hagyományos lekvárok piacán.

Paprikalekvár
A paprikalekvár az egyik legkülönlegesebb, de mégis sokak által kedvelt csemege, melyet húsokhoz, zöldségekhez egyaránt fogyaszthatunk. A magyaros ízek kedvelői készíthetik édes, vagy csípős változatban, mindkét formában kiváló kiegészítője a hagyományos ételeknek is. Daráljunk le 3 kg paprikát (piros) és tegyük egy nagyobb edénybe, amibe majd összefőzzük a hozzávalókkal együtt, mint a hagyományos házi lekvárokat. Tegyünk a paprikához azonos súlyban cukrot, valamint 1-2 fej vöröshagymát, szintén ledarálva. Adjunk a hagymás paprikához 3 dl ecetet, 2 dl paradicsomlevet (paradicsompüré is jó), valamint 3 dl olajat (olívából kevesebb is lehet). Sózzuk, 2-3 evőkanalat elbír a szószunk. Ha csípős paprikalekvárt szeretnénk, tegyünk egy kis cseresznyepaprikát, vagy kevés chiliport a lekvárhoz. Akár csak a házi lekvárokat, kis üvegbe tegyük a paprikalekvárt is, ami nemcsak ízre, de látványra is kiváló lesz.

Hagymalekvár
A hagymalekvár ránézésre nagyon hasonlít a nagymama házi lekvárjához, megkóstolva azonban egészen új ízvilággal ismerkedhetünk meg. Elkészítése egyszerű és viszonylag gyors. Szeleteljük fel a lilahagymát (30 dkg) vékony csíkokra, majd fonnyasszuk meg bő vajon serpenyőben. Tegyünk a hagymához 3-4 kávéskanál cukrot, lehet barnacukor is, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a lekvárt. Kevés balzsamecettel is megbolondíthatjuk, keverés mellett 30 perc alatt kész is a pikáns hagymalekvárunk. Húsokhoz izgalmas szószként, pirítósra kenve finom zöldséglekvárként fogyaszthatjuk.

Narancsos répalekvár
A narancsos répalekvár csak a nevében ijesztő, citrommal és vaníliával az édes dzsemek egyik finom fajtáját kóstolhatjuk meg általa. Tegyünk fel főni 1 kg répát, melyet előzőleg felkarikáztunk. A puhává főtt szeleteket turmixoljuk le, majd öntsünk hozzá 1 kg narancs, valamint 2-3 citrom levét. Főzzük össze néhány percig a sárgarépás gyümölcslevünket, miután 70 dkg cukrot is belekevertünk a lekváralapba. Főzés közben ízlés szerint tehetünk bele vaníliát is, amitől egzotikusabb lesz a lekvárunk. Üvegbe mérjük, hogy egész télen élvezhessük a gyümölcsök mennyei ízét.

Jó kísérletezést, jó főzést, jó étvágyat!