5+1 babona a mosásról - Miért ne mossunk karácsonykor?


Otthon
22/02/2021
Számos olyan, akár külföldről átvett babona és hiedelem övezi mindennapjainkat, amelyekben elődeink is hittek, és amelyeket már-már hagyományszerűen őrzünk és betartunk. Hiedelmek kapcsolódnak ünnepnapjainkhoz, az egyes évszakokhoz és napszakokhoz, de sokszor olyan tárgyakhoz és fogalmakhoz is, amikre nem is gondolnánk. Ilyen a mosás fogalma is.

  1. Az első mosásra vonatkozó hiedelem december 13-hoz, Luca napjához kapcsolódik. A régi Luca-ünnep ugyanis dologtiltó nap volt, tilos volt varrni, sütni és mosni.
  2. Más ünnepnapokra is vonatkozott a mosás tilalma. Tilos volt bármit is kimosni pénteken, különösen nagypénteken, vasárnap és egyéb egyházi ünnepeken, valamint szombatonként és keddenként is. Úgy tartja a néphit ugyanis, hogy aki ezeken a napokon mos, annak a házába vagy a levetett ruhájába belecsap a villám.
  3. A népi hagyományok szerint az is rosszat jelent, ha egy asszony vagy lány karácsonykor mos, illetve ruhát szárít. Arra a rúdra ugyanis, melyen a ruha szárad, a marha bőre jut fel, amit egy háziállat elpusztulásaként, tágabb értelemben pedig balszerencseként lehet értelmezni.
  4. Bár ez már szélsőségesebb példa, olyan babona is létezik, mely szerint karácsony és újév között, sőt, egészen vízkeresztig szerencsétlenséget jelent a mosás, mert akinek a ruhája a padláson szárad, hamarosan eltávozik az élők sorából.
  5. A néphiedelem szerint az újév első napján sem ajánlott a mosás, de főleg a teregetés nem, mert az balszerencsét hoz a házhoz, azaz kirázzuk a pénzt.

5+1. Ha mosás, akkor a ruhaszárításhoz kapcsolódó babona sem maradhat említés nélkül. E szerint tilos a kimosott ruhát olyan napokon kiakasztani, amikor a boszorkányok nagyon tevékenyek, így például a boszorkányok napján (április 30.), nagyhéten, pünkösdkor, karácsony szentestéjén és vízkereszt tizenkét napja alatt, mert azok szerencsétlenséget szőnek a ruhába.

Mossunk tehát jókor, okosan, és a mosást tiltó napokat töltsük inkább kreatív ötleteink megvalósításával!