A ruhák mosása és ápolása


Otthon
3/10/2018
Figyeljünk oda kedvenc ruhadarabunkra és őrizzük meg a lehető leghosszabb időre külsejét, hogy minél tovább viselhessük eredeti szépségében.

Mindenkinek van kedvence: például az a fekete pamut felső, ami akár egy farmernadrággal és sportcipővel, akár egy csinos szoknyával és magassarkúval is egyaránt jól mutat. De szentimentális kötődéseink is lehetnek egy-egy ruhadarabhoz: talán éppen ezt viseltük, amikor kedvesünkkel megismerkedtünk, vagy ez melegített bennünket, amikor újszülött kisbabánkat hazahoztuk a kórházból, esetleg már kamaszkorunk óta őrizgetjük.. Bármilyen emlék kössön is hozzá, szomorúan konstatáljuk az első bolyhok megjelenését vagy a megfakulás első jeleit.. Ahhoz, hogy kedvenc darabjaink újszerű külsejét a lehető leghosszabb időre megőrizhessük, most néhány fortélyt kínálunk ápolásukhoz. 

Mindenekelőtt, ha szerelembe esünk egy ruhadarabbal, menjünk vissza az áruházba és szerezzünk be belőle egy másikat (persze csak ha pénztárcánk is engedi). Semmi gond nincs azzal, ha két egyforma fekete pulcsink vagy fehér pólónk van, sőt: inkább megkönnyíti a dolgunkat.

Vigyázzunk rá és bánjunk vele megfelelően! A megszáradt kötött darabokat a vállfára akasztás helyett mindig inkább hajtogassuk be a szekrénybe! Ennek az ellenkezője vonatkozik a pólókra és blúzokra: a vállfára helyezett darabokon nem keletkezik a hajtogatás által okozott gyűrődés, amelyet kapkodva, indulás előtt kell kivasalnunk a ruhából. 

Mindig kövessük a ruhák címkéjén feltüntetett, a mosásra és szárításra vonatkozó instrukciókat! Némely darab igen kényes, ezért nem dobhatjuk őket a mosógépbe a gyerekek piszkos zoknijaival! Amennyiben kedvenc ruhadarabja színes (nem pedig fekete), a mosásához használjon a színek élénkségét megőrző mosószert!

Amennyiben időnk engedi, kedvenc darabjainkat (főként azokat, amelyek nem pamutból készültek) mossuk inkább kézzel! Engedjünk hideg vizet egy lavórba vagy a mosdókagylóba, majd öntsünk bele kevés Ariel folyékony mosószert. Ebbe az oldatba áztassuk be a kényes ruhákat, körülbelül fél órán át. Öblítsük ki, majd óvatosan nyomkodjuk ki belőle a vizet, a maradékot pedig úgy itassuk fel, hogy a pulóvert törölközőbe csavarjuk. Ezt követően terítsük ki egy tiszta törölközőre és hagyjuk, hogy egyenes felületen a saját formáját visszaöltve megszáradjon. 

Amennyiben egy ruhadarab szárításához automata szárítógépet használunk, ügyeljünk a megfelelő hőfok beállítására! Célszerű úgy kivenni a ruhákat, hogy azok még enyhén nedvesek, és a szárítást vállfára akasztva fejezzük be.

Reméljük, sikerült új ötleteket megosztanunk Önnel. Van esetleg kedvenc ruhadarabja, amelyiktől nem szívesen válna meg? Ossza meg velünk!