Ablaktisztítás


Otthon
3/10/2018
Ablaktisztítás. A megfelelő felszerelés és egy jó ablaktisztítószer segítségével meglepően könnyen és gyorsan elvégezhető ez a házimunka is.

Házilag elkészíthető ablaktisztítószer
1. lépés: Készítsünk egy adag ablaktisztítószert.
A recept: háztartási ecethez adjunk ugyanannyi meleg vizet, és öntsük permetes szórófejjel ellátott flakonba.
Több vízzel is hígíthatjuk az ecetet. Egy próba után rájövünk a helyes arányra.Aki nem szereti az ecet átható szagát, adjon a folyadékhoz egy kis citromlevet.
Fontos: amennyiben korábban használt, boltban vásárolt tisztítószer miatt viaszos filmréteg maradt az ablakfelületen, adjunk a keverékhez fél kanálnyi mosogatószert.

Tipp: Az ablaktisztítást ne vakító napsütésben végezzük! Kissé borult időben ugyanis az ablaktisztító fokozatosabban szárad.

A mosás-törlés módszere
2. lépés: fújjunk az üvegfelületre a házi tisztítószerből. A mosás és törlés folyamata tulajdonképpen egy lépésben történik. Papírtörlő helyett, amely csíkot hagy maga után, gyűrjünk össze régi újságpapírt az üveg letörléséhez. Az újságpapír másik előnye, hogy láthatatlan portaszító réteget képez az üvegen. (Régebbi újságot használjunk, mivel azon már megszáradt a nyomdafesték.) Gumikesztyűben dolgozzunk, hogy az újságpapírról nekerüljön a kezünkre tinta.
A különösen piszkos ablakok tisztításához használjunk tengeri szivacsot és vödröt. A csöpögés megakadályozása érdekében mindig felülről lefelé haladjunk, és az ablakkeretről mindig töröljük le a tisztítószert, hogy ne okozzon kárt a fában.
Vannak háziasszonyok, akik inkább szarvasbőrrel vagy mikro-szálas kendővel szeretik szárazra törölni az üveget.Egy dologra figyeljünk: a kendő neszöszölődjön.

Tipp: A belső ablakfelületeket vízszintes irányban, a külsőket függőlegesen tisztítsuk. Hogy miért? Ha véletlenül csíkosan szárad a felület, tudni fogjuk, hogy kívül vagy belül kell újra áttörölni!

A kültéri ablakok tisztítása nem csak az üvegfelületekről szól
3. lépés: az ablakok kültéri oldalának tisztításához használjunkegy locsolócső végére rögzített szórófejes flakont (amelyet növényvédő szer permetezéshez szoktunk használni), töltsük meg a házi tisztítószerrel, és kezdődhet az ablaktisztítás.

A nehezen elérhető ablakok esetében egy hosszabbító nyélre csatlakoztassunk gumis ablaklehúzót, amivel megkönnyíthetjük az üveg szárazra törlését.
Először nedvesítsük meg az eszközt, és használat közben törölközővel gyakran húzzuk le róla a folyadékot.

Távolítsuk el a szúnyogvédő hálókat, és óvatosan takarítsuk meg őket, végül a kerti slaggal öblítsük le!Ne felejtsük szivaccsal megtisztítani az ablakpárkányokat és a külső kereteket sem, majd ezeket is csapassuk le a kerti locsolóval. A szárításhoz régi pólót vagy textilpelenkát használhatunk.
A nehezen tisztítható sarkokat puha ecsettel tisztíthatjuk. A kemény víz száradása miatt az üvegen maradt foltokat hígítatlan háztartási ecettel vagy alkohollal távolítsuk el. A felületeken esetlegesen keletkező karcolásokat fogkrémmel óvatosan polírozzuk le.

Az ablaktisztítás rejtelmei ezzel még nem érnek véget, de a fenti ötleteket követve időt takaríthatunk meg és kiváló eredményt érhetünk el. Űzzük el a téli állottságot a tiszta ablakok illatával, és élvezzük a tavaszi rügyek szívmelengető látványát!


Olvassa el tavaszi nagytakaritas írásainkat!