Hogyan mossunk ruhát?


Otthon
3/10/2018
Mindegy, hogy mintás pulóver vagy trendi bőrhatású nadrág: új ruháinkat legszívesebben minden nap viselnénk.

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy sokáig hordhassuk őket?

Van néhány mosási trükk és fortély, amely segít abban, hogy új ruháinkat sokáig hordhassuk. 

Ki kell-e mosnunk az új ruhákat viselés előtt?

Igen! Ezeken a ruhadarabokon ugyanis maradhatnak vegyi anyagok, amelyek károsak az egészségünkre. Előállításuk során allergiát és bőrirritációt okozó vegyszereket – pl. klórt – is használnak. Ráadásul baktériumok is előfordulhatnak rajtuk, hiszen sok ember érintkezik a ruhákkal, mielőtt megvesszük őket.

Mosási tippek

  • A természetes anyagokat, mint pl. a gyapjú, selyem vagy kasmír, mindig kézzel mossuk, mégpedig hideg vízben. Ha nem így teszünk, a selyem például könnyen kifakulhat.
  • A szintetikus anyagokat (nylon, lycra, poliészter) egyaránt betehetjük a mosó- és szárítógépbe.  De csak akkor, ha nem rugalmas, spandexet tartalmazó változatról van szó.
  • A biopamut egyáltalán nem okoz allergiát vagy bőrirritációt, mert nem tartalmaz vegyi maradványokat vagy nehézfémeket. Ennek ellenére az ilyen anyagból készült ruhákat is érdemes az első viselés előtt 40 fokon kimosni.
  • A bársony és sötét anyagból készült ruhák mágnesként vonzzák magukhoz a szöszöket, ezért nem szabad őket olyan textíliákkal együtt mosni, amelyek szöszösödésre hajlamosak (pl. törölközők).
  • A fekete ruhák hamar elveszítik eredeti színüket, ezért csak alacsony hőfokon és rövid mosási programmal szabad őket tisztítani. Emellett fontos, hogy a mosógépbe helyezés előtt a sötét színű ruhákat és a farmereket is kifordítsuk.
  • Mielőtt egy színes ruhát – pl. egy új, piros pulóvert – mosógépben kimosunk, végezzünk el egy rövid tesztet: mártsuk bele az egyik ujját forró vízbe, majd csavarjuk be egy fehér konyharuhába. Ha a az pirosra vagy rózsaszínűre színeződik, akkor azt a ruhadarabot inkább elkülönítve mossuk ki géppel vagy kézzel, hideg vízben. Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, végezzük el ezt a tesztet azelőtt is, hogy másodszorra kimosnánk.

Hosszú távon is szinte újak lesznek a ruháink, ha olyan mosóport használunk, amely segít megőrizni a ruhák eredeti színét.