6 tipp ahhoz, hogyan tisztítsuk és tartsuk rendben a hűtőszekrényünket


Otthon
9/03/2021
Tapasztaljuk meg a tiszta és rendezett hűtőszekrény élményét az alábbi néhány jó tanács segítségével.

Nemrégiben vettünk egy új hűtőszekrényt. Elsőre talán még nagynak is találtuk belülről, azonban hamar kiderült, hogy nem is olyan tágas, mint amilyennek tűnt. Megtanultam kihasználni a szűkös helyeket, ami nem kevés fejtörést okozott nekem és a jegyzeteimnek is. Olyan érzés volt, mintha doktori címre lett volna szükségem ahhoz, hogy megjegyezzem, hová rejtettem azt a rengeteg dolgot. A módszerek, - melyeket magam fejlesztettem ki, - rendkívül hasznosnak bizonyultak és rájöttem, hogy segítségükkel még pénzt is spórolhatok.

1. Ne keverjük a különféle típusú élelmiszereket!

Nem véletlenül van két fakkja a fridzsidernek, - egy a tejtermékeknek, például a friss sajtoknak, és egy a zöldségeknek. A legjobb, ha az ételeket kivesszük eredeti csomagolásukból és fóliába, vagy ami még jobb, vákuum edényekbe helyezzük őket.

2. Ne engedjük, hogy az ételek hozzáérjenek a hűtő falához!

Képzeljük el a hűtőszekrényt úgy, mint egy dobozt, melyben hideg levegő kering. Fontos, hogy a benne lévő dolgok ne legyenek egymásra halmozva és ha lehetséges, ne érjenek hozzá a hűtő falaihoz! Így minden élelmiszert, a szavatosságukat meghosszabbítva hidegen tarthatunk, és a hűtő szellőztetőrendszerét sem dolgoztatjuk meg annyira.

3. Ne legyen sem túl zsúfolt, sem túl üres, mivel mindkét esetben felesleges áramot fogyaszt készülékünk.

4. Az ételeket válogassuk külön fajtájuk és szavatossági idejük szerint!

Ha két doboz tej van a hűtőszekrényben, helyezzük azt előrébb, amelynek előbb érkezik el a lejárati ideje. Ugyanezt javaslom a gyümölcslevek és tortillák esetében is. Én a hűtőmben színes cetlikkel jelölöm, hogy mi fog hamarabb lejárni, és természetesen ezeket használom fel először. Nem hinné el senki, hogy mennyit spóroltam ezzel a trükkel. (Továbbá elkerültem a lejárt termékek kiválogatásának kellemetlen feladatát is)

5. A gyerekek által azonnal fogyasztható élelmiszreket tegyük elérhető helyre!

A kis dobozos gyümölcsleveket, a gyümölcsöket, sajtfalatkákat és hasonló ételeket hűtőszekrény legalsó fakkjában tárolom. A gyerekek ki tudják húzni a fiókot és kivehetik belőle a nassolnivalót, majd visszatolják a dobozt. Ez segített elkerülni a feszültséget és a felesleges ajtónyitogatást (ami sokkal többe kerül, mert a meleg levegő beáramlása után keményen dolgozik a kompresszor).

6. Mindig tartsuk a hűtőszekrényt tisztán!

Nem csupán a higiénia miatt, de a rendetlen és szagokat árasztó fridzsider elveheti kedvünket a főzéstől. Van, hogy papírtörlő kendőt helyezek a polcra, ahová a gyerekek a legtöbbet nyúlnak, így nem maszatolódik el, amit esetleg kilöttyintenek.