Hurrá!

hooray

megrendelésünket helyeztük el. Küldtünk neked egy e-mailt.

Bezárás

Saját kosár

A mintája

Válassza ki a megrendelendő mintát

cashback

Tekintse meg az Önnek megfelelő ajánlatokat!

Válassza ki a szállítási címet

Tavaszi nagytakarítás: miről ne feledkezzünk el?

Tavaszi nagytakarítás: miről ne feledkezzünk el?

0
Mindegy, hogy kis lakásban vagy nagy házban lakunk, a tavaszi nagytakarítást sajnos meg kell csinálni. Utána persze nagyon jó körülnézni, hiszen minden ragyog, azonban van ennél még fontosabb szempont, ami a takarítás mellett szól: megvédjük magunkat és gyerekeinket a baktériumoktól.  
Tippjeinkkel most azokra a helyekre fókuszálunk, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagynunk a nagy tavaszi takarításból.
Sütő: valószínűleg gyakran használjuk, de ritkán takarítjuk, mert macerás. Van egy olcsó és egyszerű módszer rá: egy virágpermetezéshez használt szórófejes üvegbe teszünk egy evőkanál szódabikarbónát és egy kanál ecetet, hozzáadunk két-három csepp zsíroldó mosogatószert, felengedjük fél pohár vízzel, majd ezzel a keverékkel befújjuk a sütőt, és várunk 15 percet. Ezután szivaccsal egyszerűen letöröljük az odaégett szennyeződéseket.
Hűtőszekrény: több millió baktérium élhet benne, ezért nagyon veszélyes, ha nem takarítjuk. A tisztításhoz használjunk citromos vizet (egy literhez 5-6 evőkanál citromlé), mert az enyhén savanyú felületeken nem szaporodnak a penészgombák és a baktériumok. Nemcsak az fontos, hogy milyen szerrel takarítjuk, hanem az is, hogy mivel. Ha ugyanis az egész műveletet olyan, közismerten bacilusfészek-eszközökkel végezzük, mint egy agyonhasznált mosogatószivacs, akkor növelhetjük is a mikroszkopikus élősködők számát ahelyett, hogy irtanánk őket.
Mosógép: bár a technika fejlődésének köszönhetően a mai mosógépek sok mindent tudnak, azonban a kemény víz miatt lerakódó vízkőtől és a nedvesség hatására elszaporodó penészgombáktól meg kell szabadítanunk a belső részeket. Ezt hipóval, trisóval vagy ecettel tehetjük meg úgy, hogy 4 decilitert öntünk a mosószeradagolóba, egy litert pedig a dobba, majd üresen elindítunk egy 90 fokos mosást.
Függönyök: a függönyökön rengeteg por rakódik le, így ezeket minimum évente kétszer – tavasszal és ősszel – ki kell mosni. Gépi mosásnál mindig csak 30 fokos, rövid, kímélő programot válasszunk, és lehetőleg finom mosószert vagy függönymosószert használjunk. A mosószert mindenképpen alaposan ki kell öblíteni belőle, tehát ha nincs az ilyen programban öblítés, azt kézzel végezzük el, majd felakasztva szárítsuk meg az anyagot, hogy ne legyen gyűrött és ne kelljen vasalni.
Párnák, paplanok: általában tele vannak elhalt hámsejtekkel, porral és poratkával. Évente kétszer ezeket is ki kell mosni, hogy hosszabb legyen az élettartamuk, ráadásul 60 fokos mosásnál már az élő organizmusok (pl.: poratka) is elpusztulnak bennük.
Zuhanyfüggöny: a pára és a vizes közeg ideális a penész kialakulásához és elterjedéséhez. A leghatékonyabb ellenszere az ecet: áztassuk legalább fél órára egy lavór vízbe, amibe egy fél flakon ecetet kevertünk. Utána érdemes tiszta vízzel átöblíteni, majd egy csésze sós vízben kicsit még benne hagyni, ugyanis a só megakadályozza a penészgombák újbóli elterjedését.
0

Szeretne hozzászólást írni?

Sütik elfogadása