Hogyan kezeljük az óvodás korú gyermekeink ruháin keletkezett tavaszi foltokat?


Otthon
3/10/2018
A hosszú, hideg téli napok után az egész család szabadtéri programok után sóvárog, ami szinte garantáltan azzal jár, hogy a gyerekek összepiszkolják ruháikat. Íme, hogyan varázsolhatjuk újból tisztává azokat.

Jó érzés látni, amikor gyermekeink újból a szabadban játszhatnak, azonban a piszkos ruháiknak köszönhető plusz munka, ami ilyenkor vár ránk, bizony már kevésbé kellemes. Íme, hogyan birkózzunk meg egyszerűen és hatékonyan a feladattal:

1.  Sár mindenütt

A kicsik imádják a sarat! A gyerekeket valahogy mágnesként vonzzák a pocsolyák és a cuppanós sártengerek, ezért legjobb, ha ilyenkor az időjáráshoz illő ruhát húzzuk rájuk: gumicsizmában ugyanis kedvükre dagonyázhatnak. Ők kitombolhatják magukat,  mi pedig boldogan nézhetüjk őket, ahogyan végre újból felhőtlenül és élvezettel játszanak.

Hogyan fejlesszük tökélyre a sár eltakarítását?

Készítsünk ki száraz, tiszta váltóruhát a bejárat előtt, hogy lecsökkentsük a lakásba behozott sár mennyiségét.  Ha lekaptuk csemetéinkről a saras ruhákat, először hagyjuk megszáradni őket a csizmával együtt. Noha késztetést érezhetünk, hogy azonnal eltakarítsuk a sarat, mégis jobban járunk, ha először hagyjuk megszáradni, majd egy kefével eltávolítjuk a ruháról.

2. Föld- és fűfoltok a kertből

Ha a gyerekek kint játszanak, az nemcsak testi egészségüknek, de alapvető közérzetüknek is jót tesz. A talajban található természetes baktériumok felturbózzák az immunrendszert, a természet közelsége pedig pozitívan hat a lélekre. Legyünk felkészülve a maszatos mancsokra, körmökre és térdekre, hogy ne piszkolhassák össze a bútorokat, szőnyegeket és falakat.

Hogyan fejlesszük tökélyre a füves sárfoltok eltüntetését?

Helyezzünk egy meleg, mosószeres vízzel teli vödröt az ajtó elé, melybe hagyjuk, hogy a gyerekek belehelyezzék a kint használt játékokat, amiket aztán már tisztán hozhatunk be a lakásba. Miközben vizeskednek egy picit, addig is megmossák a kezeiket, körmeiket, legalább annyira, hogy a fürdésig elfogadható állapotba kerüljenek. Legyen kéznél egy nedves ruha, amivel gyorsan áttöröljük a térdüket. Sok háztartásban szokás levenni a cipőt a lakásba történő belépés előtt, ami most felettébb hasznosnak bizonyulhat, noha nem árt ellenőrizni a zoknik talpát sem.

3. Fagyi foltok a játszótér után

Aligha lehet ellenállni a finom fagylaltnak egy napsütéses, tavaszi napon, azonban ritka, hogy egy gyerek foglalkozna azzal, hogy végigcsöpög ruháján a nyalánkság. A csoki, eper vagy vanília fagylalt (esetleg  mindhárom kombinációja) igen makacsul meg tud tapadni a ruhákon, hacsak nem…

Azonnal, hideg vízzel a nagyját kidörzsöljük a  ruhából. Hideg vízre azért van szükség, mert a fagyiban található protein meleg víz hatására csak még jobba beissza magát a szövetekbe. Ha van a közelben szappan (kézmosó is megteszi), tegyünk belőle a foltra és dörzsöljük tovább, míg el nem tűnik. Ha lehet, ne hagyjuk a ruhát megszáradni, hiszen ha ez egyszer bekövetkezik, a folt örökre ott is marad. Amint hazaértünk, dobjuk a ruhát a mosógépbe egy Ariel 3az1-ben mosókapszulával együtt, ami egy koncentrált mosószert, folttisztítót és ragyogásfokozót tartalmazó párnácska. Ezzel meg is volnánk! Ragyogó ruhák pillanatok alatt. Keresse az új, gazdaságos és gyerekbiztos Ariel Family kiszerelést a boltokban!

4. Piknik utáni leszámolás a foltokkal

Piknikezni mindenki szeret, ezért nem árt ha tudjuk, hogyan távolítsuk el a foltokat utána. Fű- és sárfoltok (igen, még több sár), gyümölcslé, a kolbásznak vagy hamburgernek köszönhető zsírfoltok, esetleg vérfolt egy horzsolástól... bizony nem könnyű tisztának maradni a piknik során. Valószínű, hogy az említett foltok mindegyikével lesz „szerencsénk” találkozni, de aggodalomra semmi ok, ugyanis eltávolításuk egyszerűen megoldható.

íme hogyan:

Előáztatás nélkül, egyszerűen csak dobjuk a ruhákat a mosógépbe, és mossuk őket a megengedett legmagasabb hőfokon. A zsírfoltokat kezeljük ugyanígy. A vérfoltokat először dörzsöljük át mosószeres hideg vízzel, majd öblítés nélkül helyezzük őket a mosásba. A makacs gyümölcs vagy gyümölcslé foltokat igen nehéz eltávolítani, ezért a következőt javasoljuk: készítsünk masszát 3 evőkanál szódabikarbónából és 1 evőkanál vízből, majd vigyük fel a ruhára! Hagyjuk a keveréket a folton 15 percig száradni. Öblítsük le, majd adjunk hozzá mosószert, és meleg vízben, folttisztító hozzáadásával dörzsöljük át. Végül mossuk ki a megszokott módon a ruhákat és akasszuk őket vállfára száradni. A szárítógépben a foltmaradványok még jobban beivódnak a textíliákba. Ha szükséges, ismételjük meg a lépéseket, amíg elégedettek nem vagyunk az eredménnyel! 

Ön hogyan birkózik meg a tavaszi foltokkal? Ossza meg velünk tippjeit hozzászólás formájában!