Tavaszi nagytakarítás - konyha


Otthon
3/10/2018
A takarítás nem "poén". Sok időt és energiát vesz igénybe, ráadásul koszos, poros és ragacsos helyekre kell benyúlkálnunk. Konyhánkra azonban igencsak ráfér a tavaszi nagytakarítás.. Évente egy alapos takarítás elűzi a kellemetlen szagokat, gátolja a piszok felhalmozódását, illetve egészséges környezetet teremt a főzéshez. Íme néhány okos tipp a csillogó-villogó konyha megteremtéséhez.

A fiókok és konyhaszekrények tisztítása
Kezdjük azzal, hogy megszabadulunk a lejárt szavatosságú konzervektől, fűszerektől és egyéb száraz árutól. Máris rengeteg hely szabadul fel a szekrényekben és a hűtőben. A takarítás soránfelülről lefelé haladjunk! A polcok külső és belső részét fújjuk át ecetes vízzel,erős vegyszereket csak makacs szennyeződéseken használjunk! Rendezzük fakkokba a fűszereket, illetve dobozokba az egyéb szárított alapanyagokat.

Egyszerű megoldás a pocok befedésére
Nem kell pénzt költenünk különleges fóliákra és matricákra a polcok és fiókok befedéséhez. Béleljük ki őket zsír-, sütő- vagy csomagolópapírral. Ez gyors, olcsó megoldás és ha bepiszkolódik is, könnyen cserélhető.

Áttekinthető konyhapult
Legyünk szigorúak a tekintetben, hogy mi foglalhat el helyet a konyhapulton! Gondoljuk át, hogy mi fontos és mit használunk rendszeresen. Amit nem, annak találjunk helyet a fiókokban. Szabaduljunk meg a törött konyhai kellékektől, evőeszközöktől, mindenféle nem használt kütyütől, melyeket eladományozhatunk, odaajándékozhatunk,vagy újrahasznosíthatunk. A kevesebb ugyanis néha több.. Ha kiszelektáltuk a pulton lévő tárgyakat, tisztítsuk le a csempéket ecetes vízzel. A fugára permetezzünk tisztítószert és egy fogkefe segítségével sikáljuk ki. A márványlapok tisztításához ne használjunk ecetes vizet, mert azkikezdheti a felületét. A gránitpultot meleg, szappanos vízzel, majd száraz törlővel töröljünk át, hogy elkerüljük a csíkokat. A makacs foltokat fertőtlenítőszeres oldattal próbáljuk meg eltávolítani. A gyümölcsöket és aromás zöldségeket, - mint például vöröshagymát, fokhagymát és gyöngyhagymát - tároljuk kosárkákban. Helyezzünk elkijelölt helyre egy tollat és jegyzettömböt a bevásárlólistához.

Ne feledkezzünk meg a mikrohullámú sütőről sem!
A mikró falára és aljára száradt ételmaradékot nehéz eltávolítani. Nedvesítsünk be egy törlőruhát és helyezzüka mikróba 1-2 percre. A ruhából kiszálló pára fellazítja a szennyeződéseket, amelyeket puha szivaccsal töröljünk ki a mikró belsejéből.

Szagtalanítsuk a szemetest!
Töltsük meg a kukát jéggel és hagyjuk elolvadni. Ez az eljárás hatékonyabb, mintha citromhéjat dobálnánk bele, vagy virágillatú légfrissítőkkel próbálnánk elűzni a kellemetlen szagokat. A jégtisztítás fantasztikus, gátolja a penész és zápszag kialakulását.

Húzzuk el a hűtőszekrényt!
A legelhanyagoltabb konyhai terület a hűtőszekrény alatt található. Miután kidobáltuk a lejárt élelmiszereket és letakarítottuk a hűtőszekrény polcait ecetes- vagy meleg, mosogatószeres vízzel, mozdítsuk el a fal mellől vagy sarokból. Legyünk felkészülve a látványra! Porszívózzuk fel a port és töröljük át a megfelelő tisztítószerrel. Ne felejtsük el letakarítani a tetejét sem! A tavaszi nagytakarítás nem kell, hogy fárasztó legyen. Egyszerre csak egy területre koncentráljunk: a fiókokra egyik nap, a hűtőszekrényre a másik nap. Esetleg hívjuk segítségül a családot. Osszuk fel a feladatokat és tegyünk be egy pörgős zenét. Ha összefog a család,pillanatok alatt végzünk. Jutalmazzunk mindenkit finom süteménnyel, vagy pompás vacsorával!


Olvassa el tavaszi nagytakaritas írásainkat!