Tavaszi nagytakarítás tippek


Otthon
25/02/2019
Fényesítse ki a padlókat és szabaduljon meg a lomoktól egy füst alatt!

Fantasztikus érzés egyetlen lendülettel ráncba szedni a lakást, azonban ha ez nem megoldható, szánjon egy-egy hétvégét az alábbi területek nagytakarítására: konyha, előszoba, nappali és fürdőszoba.

A tiszta padló titka

A parkettát célszerű a felmosást megelőzően egy puha sörtéjű partvissal átsöpörni, hogy a porszemcsék és egyéb felületi szennyeződések ne karcolják fel a padlót.

Amennyiben otthonát fa-, vagy laminált parketta borítja,  ügyeljen arra, hogy tisztításához a megfelelő, savmentes tisztítószereket használja! A hagyományos tisztítók foltot hagyhatnak maguk után, és elvehetik a padló természetes fényét.

A fa utánzatú padló egyenetlen felülettel rendelkezik, és alapos sikálást igényel különösen a tűzhely, a konyhaszekrény és a fridzsider környékén.    

Ha parkettája még viszonylag új, karbantartásához használjon speciális tisztító- és ápolószereket! Egyes parketták csiszolt és lakkozott, míg mások olajozott felülettel rendelkeznek, s ez határozza meg azt is, hogy melyik ápolószer a legmegfelelőbb a célra. 

 A gyerekek szeretnek tocsogós fölmosóval takarítani, azonban ügyeljen arra, hogy minél kevesebb vizet használjanak a felmosáshoz! A padlón hagyott apró tócsák nehezebben száradnak, és foltot is hagyhatnak maguk után.

Ha szeretné szőnyegét is alaposan kitisztítani, béreljen takarítógépet, vagy menjen körbe a lakáson, és egy szivaccsal valamint  hígított szőnyegtisztítóval  sikálja át a szőnyegeket.

Ne használjon több vizet a megengedettnél, mert túl sok időt vesz igénybe a száradás és nem tudná időben visszahelyezni rá a bútorokat.

Arról nem is beszélve, hogy a gyapjúszőnyeg akár össze is mehet! Miután kitisztította a foltokat, egy puha kefével fésülje vissza a szőnyeg szálait.

Tippünk: Mozgósítsa a csapatot:  bízza meg gyermekeit és partnerét önálló feladatokkal! Még nagyobb a móka ha rajzol egy lakástérképet, ahol közösen kipipálják a már kitakarított területeket!

Olvassa el tavaszi nagytakaritas írásainkat!