6 remek ötlet: ruhaszárítás hatékonyan a lakásban, télvíz idején


Otthon
16/01/2023

A lakásban teregetés kihívást jelent a téli hónapokban? Íme, néhány praktikus ötlet ahhoz, hogyan szárítsunk ruhákat otthon, hatékonyan. Segítségükkel nem kell többé a mosás és szárítás miatt aggódni még a csapadékos, hűvös időszakban sem!

Tény, hogy a ruhákat odakinn a szabad levegőn szárítani a leggazdaságosabb, hiszen nem kell áramra költenünk, és a mosott ruhák frissességüket is hosszabb időre megőrzik. Télen azonban beszorulunk a lakásba, és a teregetés sokak számára gondot okozhat. Most megmutatjuk, hogyan őrizhető meg a ruhák tisztasága és frissessége akkor is, ha a lakásban szárítjuk őket!

1. Egy jó minőégű ruhaszárító elengedhetetlen kellék

Műanyag vállfák és összecsukható ruhaszárító állványok szinte már minden áruházban és szupermarketben kaphatók. Annak, aki gyakran mos, célszerű minél több vállfát beszereznie a szárításhoz, hiszen a ruhák felakasztva kevesebb helyet foglalnak. A legtöbb ruhaszárító állványt össze lehet csukni, így azok a ruhaszárítást követően könnyen tárolhatók.

Sok háztartásban kitűnő megoldásnak bizonyul a plafonra szerelhető, falra rögzített fregoli. Segítségével a ruhákat magasan a fejünk fölé, a mennyezethez közel teregethetjük ki. A fregolik műanyag- és fakeretes változatban, illetve számos méretben kaphatóak.

2. Helyezzük a szárítandó ruhákat meleg, jól szellőző helyre!

A fregolikat célszerű a konyhában vagy a fürdőszobában felszerelni. A fűtött, jól szellőző helyiségekben a ruhák gyorsan száradnak. Amennyiben szárítóállványra teregetünk, tegyük azt hőforrás, - például radiátor vagy sütő közelébe, - amilyen szorosan csak lehet.

3. Mozgassuk gyakran a ruhákat!

Ennek segítségével hatékonyan biztosíthatjuk a levegő szabad áramlását. Mindezen túlmenően segítségével megakadályozhatjuk a ruhák egyenetlen száradását, a szárítókötél által a ruhákon hagyott nyomokat és a befülledt szagokat. Az emeletes ruhaállványokon alul elhelyezett daraboknak több időre van szükségük a száradáshoz, ezért az apróbb ruhaneműket, - például zoknikat vagy alsónadrágokat/fehérneműket - helyezzük egy felsőbb sorba, amint hely szabadul fel.

4. Vegyük fontolóra az elektromos ruhaszárító beszerzését!

Ezek a háztartási gépek anélkül is hatékonyak és környezetbarátak, hogy károsítanák a ruhák szöveteit. Az elektromos szárítók olyan rendszeren alapulnak, amely keringeti a levegőt a szárítandó ruhák körül. Mindössze annyi a feladat, hogy a készüléket a nedves ruhákkal teregetett szárítóállvány alá helyezzük! Üzemeltetésük gazdaságosabb és környezetkímélőbb, mint az automata szárítógépek használata, és jelentősen kevesebb időt is vesznek igénybe a száradáshoz.

5. Mosás kroán reggel

Ha reggel kiteregetünk, a háztartási fűtőberendezéseknek köszönhetően a ruhák estére meg is száradnak. Aki a késői órákban helyezi a ruhákat a mosógépbe, az jó eséllyel szembesülhet azzal, hogy ruhái a mosógép dobjában „alszanak” reggelig, hiszen nagyobb eséllyel feledkezünk meg ilyenkor a teregetésről (ez pedig mindannyiunkkal előfordult már).

6. Az elegánsabb ruhadarabokat helyezzük vállfára

A blúzokat és ruhákat többnyire alapból is akasztón tároljuk a gardróbban, ezért a legegyszerűbb, ha a mosást követően rögtön vállfára helyezzük ezeket a darabokat, száradásukat követően pedig egyszerűen csak visszaakasztjuk őket a ruhásszekrénybe. Így a vasalással sem feltétlenül kell bajlódnunk, hiszen kihúzva, kiakasztva nem gyűrődnek a ruhadarabok. További tippünk: a vállfákon száradó ruhákat helyezhetjük ajtók keretére vagy székek hátuljára, helyet felszabadítva ezzel a szárítóállványon.