Tippek a gyors takarításhoz

Otthon
5/10/2018
Az alábbi egyszerű tippekkel és ötletek segítségével mindig tisztán és rendben tarthatja otthonát.

Kövesse tanácsainkat és legyen lakása takaros és rendszerezett!

Néhány megszívlelendő gondolat… és voilà !
Ha mindig tiszta és rendezett otthont szeretnénk, a legfontosabb, hogy ne engedjük a piszkot felhalmozódni! A lomok (pl. a hálószobában heverő ruhahalmaz, vagy az újságok a nappaliban) szintén elkerülhetőek mindennapos, apró odafigyeléssel. Ha naponta csak kis időt rászánunk ezekre a dolgokra, nem kell utólag napokat tölteni a takarítással.

Egyszerű takarítás és tárolás
Bizonyos feladatokat a család minden tagja beépíthat a saját, napi rutinjába. Ha mindenki rendszeresen teszi a dolgát, otthona mindig tiszta és rendezett lesz. Csupán megszokás kérdése, és ki ne szeretne egy kellemes és otthonos környezetben élni?

A hálószobák
Rossz érzés egy rendetlen szobába belépni. A hálószobában pihenésre és kényelemre vágyunk, amelyet nem segít elő a bevetetlen ágy és sarkokban heverő ruhák.
Tipp: Szorgalmazza, hogy a gyerekek minden reggel beágyazzanak. A “tréninget” már egész fiatal korban el kell kezdeni, az ágyazás egyébként is kiváló gyakorlat a számukra.

A konyha
Soha ne hagyjon piszkos tányérokat és evőeszközöket a mosogatóban! Nemcsak a látvány, de a szagok is kellemetlenek ilyenkor. Étkezés után vagy közvetlenül végezze el a mosogatást kézzel, vagy pakoljon be a mosogatógépbe. Az elmosogatott és megszáradt edényeket mindig tegye el (ha valaki besegít, mindez pillanatok alatt megvan).
Ügyeljen a konyhapadlóra: egy felsöprés minden nap és egy felmosás minden másnap elengedhetetlen egy konyhában.

A nappali
Legtöbb időt ebben a helyiségben töltünk, épp ezért hamar koszolódik és gyorsan válik rendetlenné. Mielőtt nyugovóra tér a család, gyűjtsük össze a távirányítókat és telefontöltőket (lehetőleg egy erre kijelölt tárolódobozban), rázzuk ki a kanapén elhelyezett díszpárnákat, hajtogassuk össze a plédeket és takarítsuk le a dohányzóasztalt (ne legyenek szanaszét a magazinok, DVD tokok stb.)
Tipp: A lakásban soha ne mászkáljanak utcai cipőben (és ez mindenkire vonatkozzon!). Ezáltal elkerülhető a parketta felkarcolása (ami így kevesebb takarítást és fényezést igényel) vagy a szőnyeg bepiszkítása (ami szintén kevesebb takarítással jár).

A fürdőszoba
A fürdőszoba nagyon egyszerűen rendben tartható. Mindössze apró szokások kialakítására van hozzá szükség, mint pl. a törölközők felakasztása, a csapok kiöblítése használat után, vagy az, hogy nem hagyjuk a fogkrémes tubust vagy a hajkefét szanaszét. Végül, de nem utolsósorban végezzünk egy általános nagytakarítást heti egy alkalommal. Ez már egyáltalán nem igényel sok időt, hiszen a mindennapos rutin betartása mellett otthonuk soha nem lesz igazán piszkos és rendetlen.


Olvassa el tavaszi nagytakaritas írásainkat!