Tippek a lakásban történő ruhaszárításhoz


Otthon
5/10/2018
Kövesd tippjeinket mosott ruhák beltéri szárításához. Hogy a ruhaszárítás ne legyen kihívás a nedves, esős szezonban, akkor sem, ha nincs ruhaszárítód.

Köztudott tény, hogy a napon szárított ruháknak sokkal jobb az illatuk, ráadásul a villanyszámlát is csökkentjük vele. Ha mégis arra kényszerül, hogy lakásban kell kiteregetnie, kövesse az alábbi ötleteket!

Ne sajnálja a pénzt egy jó minőségű ruhaszárítóra!

A műanyag ruhaszárító vagy teregetőállvány a legtöbb háztartási üzletben kapható, de többnyire a helyi szupermarketben is megvásárolható. Ha gyakran mosunk, érdemes akár többre is beruházni, hiszen így mindig elég teregetőfelület áll majd a rendelkezésünkre. Legtöbbjük összecsukható és kényelmesen elhelyezhető, hogy ne legyen útban.

Ha valami erősebbre és tartósabbra lenne szükségünk, választhatunk szárítókötelet vagy fregolit is, különösen ha van helyünk rá. Ezek egy csigával működnek és a mennyezethez vannak erősítve, így egy csörlő segítségével tudjuk a ruhákat a fejünk fölé akasztani. Különböző méretben kaphatóak és készülhetnek fából vagy fémből is.

Teregessük a ruhákat egy meleg, szellős helyre!

Ha úgy tervezzük, hogy a szárítót fix helyen tartjuk, akkor a legjobb, ha a konyhát, vagy a teraszt választjuk ehhez. A meleg és szellős helyek engedik a legjobb a légáramlást a ruháknak, és ha mozgatható szárítónk van, érdemes a fűtőtest - például a radiátor mellé - helyezni.

Rendszeresen forgassuk a ruhákat!

Forgassuk a száradó ruhákat, ezzel minden egyes darabnak egyenletes légáramlást biztosítunk, s egyúttal elkerüljük a csipeszek és a fogasok által hagyott nyomot. Az alulra teregetett ruháknak hosszabb idő kell a száradáshoz, ezért érdemes a kisebb darabokat, mint például a fehérneműket alulra tenni, és áthelyezni, ha a felsők már megszáradtak.

Vegyük fontolóra a levegőszárító gép beszerzését!

Gyengéd a textilhez, energiahatékony és kíméli a környezetet. Ezek a szárítók a levegő keringetésével működve szárítják a ruhákat. Egyszerűen csak teregessük ki a ruhákat, és a szárítórácsot helyezzük a gépre. Olcsóbb, mintha a centrifugát járatnánk, és még a beszerzése is kevesebb pénzbe kerül, valamint a mosási köröket is lecsökkenti.

Mossunk reggel!

Ha korán reggel kiteregetjük a mosott ruhákat, akkor a háztartási munkák által keletkezett fénynek és hőnek köszönhetően estére meg is fognak száradni. Ha a késői órákra hagyjuk a mosást, az legtöbbször azt jelenti, hogy a nedves ruhák reggelig várnak a mosógépben (ki vele, hányszor fordult már elő?)

A kényesebb ruhadarabokat akasszuk vállfára!

A finomabb anyagú ingeket és ruhákat a száradást é vasalást követően mindenképp felakasztanánk, miért ne tennénk ezt meg vizesen, hogy megspóroljunk magunknak ezzel egy munkát? Egyúttal a gyűrődéstől is megóvjuk a ruhákat. Egy másik ötlet: ha az ajtók keretére vagy a székek támlájára akasztjuk őket, felszabadítunk egy csomó helyet a szárítón más ruhadaraboknak.

Mosógép zokni
Az életben előfordulnak megmagyarázhatatlan rejtélyek. Hogyan lehet az, hogy a jobb s a bal fülhallgató soha nem egyszerre mennek tönkre?