Hajápolás télen


Szépségápolás
23/09/2019
Enrico Mariotti haj- stylist-tól most megtudhatjuk, hogyan küzdhetők le a téli időjárás okozta mostoha körülmények: a puha, erős hajért.

Mínuszok, hirtelen hőmérsékletváltozás ahogyan a lakásból az utcára lépünk, légszennyeződés a nagyvárosokban.. A tél kihívásai a hajunkat is megviselhetik, hiszen élő szövetei teljes egészében ki vannak téve a hideg hónapok viszontagságaiak. Ahhoz, hogy hajunk “túlélje” a telet anélkül, hogy természetes szépségét és egyensúlyát elveszítené, megelőző óvintézkedésekhez kell folyamodnunk: sapkát kell hordanunk, hajunkat pedig rendszeresen kezelnünk kell védelmet nyújtó, hidratáló és újjáélénkítő termékekkel.

Egy puha gyapjúsapka elszigeteli hajunkat a fagy elől.

A haj igen érzékeny az extrém hőmérséklettel szemben; nyáron megszenvedi a hőt, télen pedig a fagyokat. A hideg hőmérsékletnek kitett hajszálak - különösen a hajvégek - fokozatosan meggyengülnek, szálkássá és drótszerűvé válnak, így nehezen fésülhetők és karbantartásuk is nagyobb erőfeszítést igényel. A hirtelen hőmérsékletváltozások a hidegből a melegbe tovább rontanak a helyzeten, hiszen például ettől töredeznek a hajszálak. Épp ezért az első szabály az, hogy minden esetben sapkával óvjuk a fejünket, amikor kilépünk az ajtón! Fejfedőnk lehetőleg természetes anyagból, pl. gyapjúból készüljön, és a teljes hajkoronánkat óvja anélkül, hogy szorítaná a fejet. Amennyiben hajunk hosszú, tűzzük fel egy laza kontyba és erre húzzuk a sapkát. Alternatívaként a nagyi kendőjét is leporolhatjuk és fejünk köré tekerhetjük, mivel a fejkendő viselete újra a divatját éli.

Extra hidratáció és táplálás a hajnak

A hajnak télen persze nem csupán a hideg okoz stresszt. A központi fűtésből áradó száraz, meleg levegő gyakran komoly kompromisszumokra kényszeríti a hajrostokat, amelyek szárazabbá, porózusabbá és könnyen elektrosztatikussá válnak, így nehezebben is kezelhetők.Ez a probléma azonban igen könnyen orvosolható. Mindenekelőtt gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról úgy, hogy egy vízzel teli edényt helyezünk a radiátorra. A hajmosást követően használjunk rendszeresen, de legalább heti egy alkalommal balzsamot és helyreállító pakolást! Ezeket a termékeket vigyük fel a haj teljes hosszában, majd egy széles fogazatú, fából készült fésűvel fésüljük át hajunkat. Hagyjuk a hajon a terméket az ajánlott ideig, majd öblítsük le.

Rendszeres hajmosás és szmog elleni készítmények

A légszennyezés egészen magas értékeket érhet el a téli hónapokban, melynek maradványai megtelepszenek a hajszálakon, s mindez a hajszálrostokat borító hyrolipidek egyensúlyának elvesztéséhez vezethet. Védelem nélkül a haj elgyengül, veszít volumenéből és vitalitásából. Épp ezért a hideg, téli hónapokban ajánlatos két-három naponta megmosni hajunkat, ezzel eltávolítani róla a szennyeződéseket és levegőhöz juttatni a hajszálakat. A kiszáradás elkerülése érdekében a hajmosáshoz gyengéd sampont és langyos vizet használjunk! Mielőtt kilépünk az utcára, érdemes pár csepp védőszérumot kenni a hajszálakra, amely nem csupán táplálja, de meg is óvja azokat a töredezéstől, illetve egy láthatatlan filmréteget képezve a hideg és a szmog ellen is védelmet nyújt.