Hogyan előzzük meg és halványítsuk el a szeplőket


Szépségápolás
2/03/2021
A szeplők kedves és vidám kisugárzást kölcsönöznek az arcnak, a napsütés hatására azonban túlságosan sötétekké válhatnak, és egyre több jelenhet meg a bőrünkön.

Mi az a szeplő?

A romantikus pöttyök a bőr pigmentációjának eltérő működése miatt alakulhatnak ki, már gyerekkorban megjelenhetnek és a nap hatására egyre csak fokozódik a jelenlétük. Leginkább a világos bőrű, szőke és vörös hajú emberekre jellemző, de egy alapos leégés következtében bármilyen típusú bőrön kialakulhatnak.

Nem májfolt!

A szeplőt meg kell különböztetünk a májfolttól, ami nemcsak a napsütés hatására alakulhat ki az arc jellegzetes területein, a terhesség, vagy egyéb hormonális változások, esetleg máj- és veseproblémák is kiválthatják a bőr pigmentációjának a működési zavarát.

Megelőzés

Ha már gyerekkorban jelen vannak a bőrön a szeplők, a teljes eltűntetésükre igen kicsi az esély, a legjobb, ha megszeretjük a pöttyeinket. Amennyiben később jelentkeznek, érdemes már az első szeplők megjelenésekor, sőt, előtte speciális bőrápolóval, természetes készítményekkel megóvni a bőrünket! A leghatásosabb megelőzést a nap elleni védelem nyújtja, nemcsak magas fakorszámú fényvédők  formájában, de fényvédős nappali arckrémekkel, valamint nagykarimájú kalappal, napernyővel.

Szökjön a szeplő!

A gyerekkori és a nap miatt kialakult szeplők halványítása, vagy eltűntetése kitartó bőrápolást igényel. Érdemes kozmetikussal kiválasztani a leghatásosabb kezelést, a tökéletes végeredményhez azonban az otthoni bőrápolás is fontos. A speciális bőrhámlasztás mellett, amellyel a bőr felső, elhalt rétegével együtt a pigmentációt is eltávolítják, számos halványító kozmetikumot is alkalmazhatunk, melyek hatásosak, ugyanakkor a szeplők megújulása továbbra is lehetséges. A lézeres és IPL kezelésekkel  látványos eredményeket érhetnek el a szakemberek, érdemes a nyári időszak előtt megkezdeni a beavatkozásokat.

Természetes segítség

A népi gyógyászatban a szeplők halványítására leggyakrabban a citromos- és a paradicsomos pakolást használják. Az uborka is közkedvelt szeplő-halványító, de a kövirózsából készült krémek is hatásos készítmények, melyeket a szeplők, májfoltok kezelésére készült kozmetikumokban is gyakran használnak. A gyermekláncfű és a ribizli is a népszerű alapanyagok között szerepel a szeplők elleni bőrápolásban.

Ha nehezen tudunk megbarátkozni a szeplőinkkel, nemcsak a bőr krémezésével és különböző pakolásokkal segíthetünk, de étrendünkkel, bőséges vitaminfogyasztással is csökkenthetjük a bőr pigmentációját.