Téli bőrápolás: tévhitek és igazságok


Szépségápolás
12/05/2020
Minden évszak más és más kihívás elé állítja a bőrünket. Télen a száraz, hideg és zord időjárás jelent nagy megterhelést. Száraz bőrünkre számtalan tanácsot olvashatunk az interneten, amelyekkel azonban nem mindig a kívánt hatást érjük el. Sőt az is előfordulhat, hogy még inkább kiszárítjuk az egyébként is érzékeny bőrt. 

A téli bőrápolásnak másnak kell lennie, mint a nyárinak, ez nem is kérdés. A kinti hideg, szeles idő és a benti száraz, fűtött levegő közti különbség óriási megterhelés jelent a bőrünknek, ezért az ápolásra is extra figyelmet kell fordítanunk. Nehéz azonban a sok jó tanács közül kiválasztani, hogy melyiket fogadjuk meg. Mi most leleplezzük az igazságot.

1. tévhit: a zsíros krémek jól hidratálnak

Az igazság: az erős koncentrátum nem feltétlenül jelenti a jobb hidratálást. A koncentrált hatóanyagok ugyanis eltömíthetik a sejteket, ami fakó bőrt eredményez. Hidratáláshoz tehát nem feltétlenül a nehéz, zsíros krémek kellenek. Fontos inkább az, hogy milyen a bőrtípusunk, és annak megfelelően válasszunk gazdagabb, táplálóbb krémet.

2. tévhit: a radírozás még szárazabbá tesz

Az igazság: a finom bőrradírozásról télen sem szabad lemondanunk, hiszen azzal megnyitjuk a pórusokat, eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, így a bőrünk sokkal jobban fel tudja szívni az ilyenkor egyébként is szükséges tápláló hatóanyagokat. Pusztán arra figyeljünk, hogy a durva szemcsés radírt finomabbra cseréljük. 

3. tévhit: a magas páratartalmú zuhanyozás nedvességgel látja el a bőrt

Az igazság: télen szívesen töltünk sok időt a zuhany alatt, és azt hisszük, hogy a párától a bőrünk hidratáltabb lesz. Ennek pedig pont az ellentéte az igaz, hiszen a forró víz kiszárítja a bőr. Öt perc vagy még kevesebb is bőven elég a tisztálkodásra. Plusz tanácsunk: csinálja úgy, mint az ókori görögök, akik mosakodás előtt bedörzsölték a testüket olívaolajjal. Ez segít a tisztálkodásban, kiegyenlíti a bőr nedvességtartalmát és meg is védi azt.

4. tévhit: a fűtés melege kiszárítja a bőrt

Az igazság: a levegő páratartalma számít, nem a hőmérséklet. A hidegebb levegő ugyanis kevesebb nedvességet tud „felszívni”. Télen a levegő a szobában melegebb, azonban ugyanolyan száraz, ezért fontos, hogy párásítsuk.

5. tévhit: a vízivás jótékonyan hat a száraz bőrre

Az igazság: a víz jót tesz az egészségünknek és ezzel a bőrünknek is. Ha azonban már kiszáradt, a víz aligha segít, ilyenkor extra hidratálásra van szükség. A megoldást ilyenkor a testolajok használata jelentheti.

6. tévhit: a zsíros bőrnek nem kell extra hidratálás

Az igazság: a száraz levegő minden bőrtípusnak árt, így a zsírosnak is. Plusz védelem nélkül nagy stressznek tennénk ki, tehát az ilyen típusnak is szüksége van extra táplálásra. A lényeg csak annyi, hogy olyan könnyű regeneráló krémet kell választanunk, amely szabályozza a faggyútermelődést.

7. tévhit: a friss levegő szép pirospozsgássá teszi az orcákat

Az igazság: az egészségesnek tűnő pirosságot sajnos a szétpukkadt véredények eredményezik, így ne örüljünk neki. Ha kimegyünk a szabadba, mindenképpen használjunk hidratáló krémet és lehetőleg óvjuk arcbőrünket a hidegtől.