Tökéletes smink a nyári forróságban


Szépségápolás
12/01/2020
Tartós smink nyáron? Elsőre elképzelhetetlennek tűnik, hiszen a nagy melegben minden arcfesték hamar elkenődik. Hat tipp, hogyan marad a forró napokon mégis tökéletes a makeup.

A nyár igazi kihívás mindazoknak, akik mindig sminkelik magukat. Vannak azonban trükkök és szabályok, amelyek betartásával délután is szépek leszünk.

Milyen alapot használjuk?
A tökéletes smink alapja a könnyű, vizes bázisú krém. Fontos, hogy a reggeli arcápolás és a sminkelés között teljen el legalább 15 perc. Ennyi idő kell ugyanis a bőrnek, hogy magába szívja a krém hatóanyagait. Ha mindenképpen szeretnénk alapozót használni, azt csak a száraz bőrűeknek ajánljunk, és nekik is inkább a fényvédős BB vagy CC krémeket. Ha zsíros vagy vegyes a bőrünk, akkor finom púderes alapozót válasszunk.

Titkos fegyver: primer
Amiről semmiképpen se feledkezzünk meg, az a primer, amely az alapozó előtt használva segít abban, hogy a sminkünk órák múlva is tökéletes maradjon. Nem lesz fényes a bőrünk, nem fognak látszódni a kisebb kipirosodások és a nagyobb pórusok, valamint a kisebb ráncok is optikailag szinte láthatatlanná válnak.

Vízálló legyen?
Sokan gondolják, hogy a vízálló smink nyáron ideális, azonban ezek a termékek nem engedik lélegezni a bőrt, ezért a forróság még jobban megterheli a bőrünket, és jobban is fogunk izzadni.

Hogyan marad a smink hosszú ideig friss?
A tökéletes megoldás az ásványvizes spray, amit például gyógyszertárakban lehet kapni. Bevonja a bőrt egy leheletnyi vízréteggel, ezáltal le is hűti azt. Ha nem akarunk drágán vásárolni ilyen terméket, készíthetünk saját magunk is: keverjünk össze fele-fele arányban vizet és aloe vera-levet vagy enyhe arcvizet, öntsük egy spriccelőfejes flakonba, és tároljuk a hűtőben.

Mit tegyünk, ha izzadunk?
A legnagyobb igyekezetünk ellenére is előfordulhat, hogy a forróság legyőz minket, illetve árt a sminkünknek. Ilyenkor az izzadságot semmiképp se töröljük le a kezünkkel! Legyen nálunk kozmetikai törlőkendő vagy akár egy papír zsebkendő, és azt helyezzük rá az arcunkra, hogy felitassuk a nedvességet. Itt is fontos: nem szabad törölni, csak finom mozdulatokkal megpaskolni.

Szemre, szájra
Nyáron inkább olajmentes szemhéjfestéket válasszunk. Itt is érdemes előtte primert használni, hogy a szemráncban ne üljön meg a festék. A krémes állagú termékeket nyáron tárolhatjuk a hűtőszekrényben is, így használatukkal fel is frissítjük a szemünket. Ajkainkra is érdemes először alapot vagy primert tenni, így tovább megmarad a szín és nem is kenődik el. Ha vékony, áttetsző púderréteget is teszünk rá a végén, még tartósabb lesz a rúzsozás.