Fésű helyett hajkefe


Szépségápolás
24/02/2021
Anno úgy vélték, hogy lefekvés előtt 100 simítás a hajkefével, gyönyörűvé varázsolja a hajat. Ez ma már természetesen túlzásnak számít, azonban a hajkefélés még mindig fontos szerepet játszik a szépségápolásban, mértékkel végezve pedig a hajnak is jót tesz.

A túlzásba vitt hajkefélés persze csak fokozza a hajhullást. Teljesen természetes, hogy néhány hajszálat elhullajtunk naponta, azonban ha ennek mértéke láthatóan megnövekszik, illetve kopaszodó foltokat, vagy nagy területen elvékonyodó hajszálakat találunk, keressünk föl egy bőrgyógyászt.

Miért használjunk hajkefét?

A gyengéd hajkefélés fényesíti a hajat és lesimítja a kutikulát (a haj rétegeinek külső burkát), mely növeli a szálak fényvisszaverő képességét. A hajkefével történő hajformázás volumennövelő hatással is bírhat. A haj átkefélése emellett tisztítja a hajat és a fejbőrt. Eltávolítja az elhalt hajszálakat és hámsejteket, a vegyi anyagokat és az egyéb, a hajszálakon keletkezett lerakódásokat. Ennek hiányában a baktériumok elszaporodhatnak és eltömíthetik a fejbőr pórusait és tüszőit.

A hajkefe használata stimulálja a fejbőr kapillárisait, ezáltal serkenti a vérkeringést, az oxigén és tápanyagok szállítását a hajhagymákba. Egyesek szerint ez hozzájárul a hajszálak növekedéshez, a hagymák erősödéséhez és a hajhullás csökkenéséhez is. A faggyútermelő mirigyek természetes olajként, balzsamként funkcionáló faggyúréteget képeznek a fejbőr felszínén. A hajkefe stimulálja ezeket a mirigyeket és eloszlatja a fejbőr közelében keletkezett természetes faggyút a hajszálak teljes hosszában, ezzel erőssé, rugalmassá, kevésbé szárazzá, puhábbá és fényesebbé varázsolja azokat. A felesleges faggyú egyébként zsíros réteget képezne a fejbőrön.

Hogyan végezhető hatékonyabban?

Egyenes haj:

Ha egyenes, vagy enyhén hullámos a hajunk, soha nem szabad vizesen fésülni. A nedves haj gyengébb, rugalmasabb és jobban ki van téve a töredezésnek.

 • Kerüljük a nedves haj formázását, tapogatását!
 • Ha mégis muszáj, előtte egy széles fogazatú fésűvel oszlassunk el a balzsamot a hajunkon, a hajtőtől a hajvégekig.
 • Ne dörzsöljük vizes hajunkat törölközővel, mert az csak durvít a hajszálakon és összegubancolja azokat. Ehelyett finoman nyomkodjuk ki belőlük a vizet és hagyjuk természetesen megszáradni, vagy csavarjuk törölközőbe. A hajformázást csak a már majdnem teljesen száraz hajon kezdjük el.

Göndör haj:

A göndör, erős szálú hajjal rendelkezőkre épp az ellenkezője vonatkozik: hajukat szárazon nem szabad fésülni, különben szalmaszerű lesz. Az erőteljesen göndör haj nem gyengül meg mosás közben, ezért nedvesen kefével, fésűvel vagy ujjainkkal is kibogozhatjuk, formázhatjuk.

 • Tűzzünk bele hullámcsatot, ha nem szeretnénk, hogy lokniaink lelapuljanak.
 • Ha szükséges, nedves ujjal bogozzuk ki a száraz hajunkat.
 • Használjunk pakolást vagy fésülést könnyítő termékeket!

A hajkefével alulról kezdjünk és haladjunk fölfelé

A hosszú haj a hajtőtől kiinduló kefélése hajtöredezéshez vezet. Kíméletesebb megoldás, - főleg ha hajunk gubancolódásra hajlamos, - hogy lentről fölfelé és tincsről-tincsre haladunk mindaddig, amíg a kefe akadálymentesen nem siklik a hajban..

Legyünk óvatosak

 • Kerüljük az erőteljes mozdulatokat a hajkefélés és formázás közben!
 • A legtöbb hajtípusnak elég napi két-háromszori hajkefélés, akkor is csak pár simítás.
 • Általánosságban ne foglalkozzunk túl sokat hajunkkal: mértékkel mossuk, fésüljük, formázzuk és használjuk a hajápoló termékeket!
 • A magas hőfok roncsolja a hajszálakat, tehát ügyeljünk a hőmérsékletre a szárításnál és hajvasalásnál: eszközeinket állítsuk alacsonyabb hőfokra.
 • A gubancok elkerüléséhez használjunk hidratáló pakolást vagy fésülést könnyítő hajspray-t!

Válasszuk a megfelelő hajkefét!

A hajkefék zavarbaejtően sokféle formában és méretben kerülnek forgalomba, ezért kérjük ki fodrászunk tanácsát a számunkra megfelelő eszköz kiválasztásában. Vegyük számításba hajunk vastagságát, hosszúságát, fejbőrünk érzékenységét és a kívánt hajformát.

 • A bontókefe széles és lapos, ami bármely hajtípust kibont és kisimít.
 • A körkeféket formázáshoz és beszárításhoz tervezték.
 • Ha rövid vagy nagyon érzékeny hajunk van, használjunk vékonyabb, puhább sörtéjű kefét!
 • A természetes sörtéjű hajkefék sokoldalúak, gyengédek és fényes, puha hatást kölcsönöznek a hajnak. A szakértők vaddisznósörtéjű keféket ajánlanak. A műanyag sörték bontásra alkalmasak, azonban húzzák a hajat, ezért inkább a vastagszálú hajhoz ajánlott. Néha legjobb a természetes és műanyag sörték kombinációja.
 • A gumipárnás hajkefék kényelmesen igazodnak fejbőrünk alakjához.

Tisztítsuk meg!

Fontos, hogy higéniai okokból tisztán tartsuk a hajkefénket. Rendszeresen távolítsuk el belőle a hajszálakat és egy hónapban legalább egyszer mossuk ki, nehogy az olajok, hajápoló szerek, piszok és egyéb szennyeződés visszakerüljön a fejbőrünkre. Mielőtt ledörzsölnénk, rakjuk enyhén samponos meleg , vagy szódabikarbónás vízbe. Egy régi fogkefével benyúlhatunk a sörték közé. Ha a sörték megkopnának, ideje lecserélni a hajkefénket!