Hajbölcsesség: Hogyan befolyásolják a hormonok a hajat?


Szépségápolás
6/07/2021
Hormonális változásokat életünk során többször is tapasztalhatunk – legyen szó a pubertás korról, terhességről, menopauzáról – hajunk minden esetben érintett lesz.

Még ha évekre is vagyunk a menopauzától, a hormonális változások – melyet hajunk vastagságán és színén észlelhetünk – már minden bizonnyal elkezdték kifejteni hatásukat. Íme, azok a dolgok, melyeket meg kell értenünk ahhoz, hogy megtudjuk, mi történik szervezetünkkel, illetve, hogy gondoskodni tudjunk arról, hogy hajunk e változásnak minél kevésbé lássa kárát! 

Fejünkön több mint 100.000 hajszál található, melyek mindegyike több mint fél centit nő havonta. Minden egyes hajszál több, mint hat éven keresztül képes nőni, mielőtt magától kihullana, s újrakezdődne a ciklus. E folyamat következményeként teljesen természetesnek számít napi 50-100 hajszál elvesztése. 

A perimenopauza vagy menopauza alatt bizonyos hormonok növekedésének köszönhetően (pl. tesztoszteron) több hajszálat is veszíthetünk. A tesztoszteron közvetlenül a hajmirigyekre hatva, lassítja azok növekedését, emellett magának a mirigynek a formájára is hatással lehet, amely a haj struktúrájának változását eredményezheti. Ennek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy noha az utóbbi évtizedben a haj göndörségével kellett megküzdenünk, most mégis olyan termékeket keresünk, amivel épp a hullámosságot szeretnénk előidézni. 

Persze a tesztoszteron nem hibáztatható mindenért: míg egy terhes nő általában dúsabb hajat élvezhet a megnövekedett ösztrogén szintnek köszönhetően, addig a kor előrehaladtával ugyanezen hormon csökkenése a haj elvékonyodásához vezethet. 

Középpontban az egészség

A haj esetében is jelentősége van annak, milyen az általános egészségi állapotunk. Ne rontsunk közérzetünkön azzal, hogy még hajunk miatt is stresszelünk; helyette inkább koncentráljunk a befolyásunk alá eső pozitív életvitelbeli változtatásokra. Esetleg több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk? Csökkentsük a stresszt heti egy masszázzsal? Vagy keressünk egy új hobbit, netán sportot? Ha időt szánunk magunkra, azzal nemcsak egészségünkön és közérzetünkön javítunk, hanem hajunk állapotán is! 

Fogadjuk el új hajunkat

Még mindig régi hajtípusunkhoz vásárolunk termékeket? Ideje újragondolni a dolgot! Válasszunk gyengédebb formulákat, melyek nem nehezítik el a hajszálakat és nem lapítják le azokat: A Pantene Pro-V Lightweight Nourishment sampon és balzsam termékcsalád a fenti problémák kiküszöbölése mellett mossák tisztára a hajunkat, ruganyosságot és felfrissülést kölcsönözve számára.

Amennyiben hajunk érzékenyebb és némi extra dúsításra van szüksége, próbáljuk ki a Pantene Pro-V Perfect Volume hajformázó habot! Használata láthatatlan támaszt nyújt a hajnak, és a hajtőtől emeli meg a tincseket. Törölközővel megszárított hajunkra vigyünk fel belőle a hajra, majd az azonnali dús hatás érdekében hajszárítóval szárítsuk meg!

Ha töredezett hajjal van dolgunk, először belülről kell elkezdenünk a „terápiát”. Próbáljunk ki különböző hajpakolásokat, melyeket heti egy alkalommal használva megerősíthetjük a hajszálakat és kisimíthatjuk a töredezett hajvégeket.

Mindez tökéletes alkalom egy új frizura bevetéséhez is – a szín és forma amit az utóbbi években alkalmaztunk, talán jól szolgálta korábbi hajtípusunkat, most azonban beszélgessünk el fodrászunkkal, és kérjük ki véleményét a változtatáshoz! Tekintsünk erre izgalmas és új kezdetként!

Önnek mi a leghasznosabb hajápolási tippje? Ossza meg velünk hozzászólás formájában!

A hajápolással kapcsolatos további ötletekért látogasson el a Pantene honlapjára!