Mi is a korpa?


Szépségápolás
5/03/2021
A korpa az egyik leggyakoribb fejbőrprobléma, amely életük valamely szakaszában az emberek több, mint 50%-át érinti.

Mi okozza a korpa kialakulását?
A korpa nem más, mint a fejbőr reakciója az irritációra, amely megváltoztatja a fejbőr állapotát és viszkető érzést, bőrszárazságot valamint bőrpírt okozhat. Az irritáció felgyorsítja a hámsejtek újraképződését, aminek következtében a kifejletlen sejtek felhalmozódnak és egymásra rakódnak a fejbőr felületén. Ez az „összekapcsolódás" okozza a látható korpapikkelyek kialakulását.

Korpa akkor képződik a fejbőrön, amikor 3 tényező egyszerre áll fenn:

A - Mikróba
A Malassezia Globosa egy mindannyiunk fejbőrén megtalálható mikróba.
B - Faggyútermelés
A mikróbák lebontják a fejbőr által termelt faggyút, amely egy irritáló savat képez a fejbőrön.
C - Bőrérzékenység
Az olajsavra az emberek körülbelül 50%-nak a bőre érzékeny, s ez az érzékenység okozza a korpásodást.

Fejbőr
A viszkető fejbőr jele lehet annak, hogy elindult a korpásodás folyamata. Kutatásunk* eredménye szerint ez a leggyakoribb és legkényelmetlenebb kísérő tünete a korpának, amely tulajdonképp a szervezet irritációra adott válaszreakciója. A korpa a Malessezia Globosával kezdődik, amelyet nehezebb megszüntetni, mint kordában tartani. Ez az organizmus bontja le a fejbőr által termelt faggyút, miközben olajsav képződik, amire az emberek egy része érzékenységgel és viszketéssel reagál. Noha a fejbőr vakargatása enyhíti a viszketés tüneteit, azonban felsértheti az érzékeny fejbőrt, ami további irritációhoz vezethet. A hajszálak szerkezete, - amely szintén károsodást szenvedhet el, - gyengébbé és kevésbé ellenállóbbá válik, így minél előbb elcsípi valaki a problémát, annál jobb!

Noha a viszkető fejbőr a korpa elsődleges okozója, azonban más tényezők, - köztük a környezeti allergia, vagy a kozmetikai alapanyagokra való érzékenység - is kiválthatja. Amennyiben a head & shoulders rendszeres használata ellenére fejbőröd továbbra is viszket, keresd fel kezelőorvosodat! Ahol a viszkető érzetet korpásodás váltja ki, ott egyszerű a megoldás, hiszen a probléma okozóját kell rendszeresen kezelni. Dr. Ilyse Lefkowicz head & shoulders szakértő szerint a „korpásodás lehet egy visszatérő jelenség, amit rendszeres kezeléssel lehet csak kordában tartani."

*Head & Shoulders 2012-ben Nyugat-Európában elvégzett, a viszketést vizsgáló felmérés.

CPT Technológia
A korpa elleni küzdelem hőse: a CPT (cink-piriton)
CPT - A head & shoulders bizonyítottan hatékony megoldása a Malassezia Globosa ellen, amelyet 1961-ben a márka elsőként vetett be a probléma kezelésére, mivel hatékonyan célozza meg és távolítja el a korpásodás elsődleges okozóját. Kutatásaink azt is bebizonyították azonban, hogy a legjobb eredményeket a CPT optimalizálásával lehet elérni, és nem minden CPT formula egyforma. Épp ezért a head & shoulders egy innovatív megoldással, a MicroZink-kel maximalizálja a CPT hatékonyságát.

GYIK

Okozhat-e a stressz korpásodást?
Önmagában a stressz nem okozója a korpásodásnak, de súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket. A korpa miatti aggodalom pedig csak fokozza a problémát. Amennyiben úgy érzed, hogy a stressz eseteden hozzájárul a korpásodás problémájához, javasoljuk, hogy minden hajmosáshoz head & shoulder hajsampont használj, amely segít kordában tartani azt. A probléma megszűnését követően is célszerű a head & shoulders használatánál maradni, hogy ne üthesse fel a fejét újból a jelenség.

Miért épp most?
Talán Te is feltetted magadnak a kérdést: „miért most?" Ezt a kérdést már nehezebb megválaszolni. Sokan a pubertáskorban szembesülnek először a jelenséggel, amikor a testhormonok drasztikus változásnak indulnak és fokozottabbá válik a fejbőr faggyúmirigy termelése. Másoknál komoly stresszhelyzetben, vagy az évszakok váltásakor jelentkezik először a probléma. Bőrünk érzékenysége idővel szintén változhat és érzékenység alakulhat ki bizonyos összetevőkkel szemben, amelyekre korábban nem reagált a szervezetünk. Szerencsére a head & shoulders megbízhatóan veszi fel a küzdelmet a korpásodás okozóival, nem csupán a láthat jeleket tünteti el, így nagyszerű külsejű hajat hagy maga után.

Hogyan lesz korpás a hajam?
El lehet-e kapni a korpát? Nos, a korpa egyértelműen nem „fertőz", ezért ha tapasztalod, az annak köszönhető, hogy bőröd reagál a fejbőrödön kialakult irritációra. A head & shoulders rendszeres használata segít megszűntetni az irritáló tényezőket és elérni a korpamentességet.

A korpásodással kapcsolatos tévhitek

A korpát a nem megfelelő higiénia okozza.
Hamis! Ez egy általános tévhit a témával kapcsolatban. Ha valaki nem mos rendszeresen hajat, akkor valamelyest ronthat a tüneteken, de a Malessezia Globosa elleni érzékenységhez semmi köze nincsen!

A korpát el lehet kapni másoktól.
Hamis! A korpásodás nem egy fertőző betegség, így nem is lehet egymástól elkapni azt. Többnyire a genetika az, ami miatt egyeseknél kialakul.

A korpásodásért a nem megfelelő táplálkozás is okolható.
Hamis!Az életmódbeli tényezők - például az egészségtelen táplálkozás, a stressz és a dohányzás bár ronthatnak a helyzeten, azonban nem okozói a korpa kialakulásának! A rossz szokásokkal felhagyni mindig jó ötlet, azonban ami igazán segít, az a hatékony kezelés a megfelelő termékkel.

A világ első számú korpásodás elleni samponja
Egészséges fejbőr és gyönyörű haj a head & shoulders samponok, balzsamok és hajon hagyható pakolások révén.
Akár 100% korpamentes haj, hosszantartó friss illattal.