Ki volt Coco Chanel?


Szépségápolás
3/10/2018
Coco Chanel nemcsak az egyik leghíresebb divattervező, hanem egy igazi stílusikon volt, aki az emancipált nők példaképévé vált az elmúlt évtizedek során. Nevével az örök divat és a nőiesség illata is összefonódott.

A szegény lány tündérmeséje
Az 1883-ban Gabrielle Chanel néven született, élete pedig nem indult fényesen, szegény családban nevelkedett négy testvérével együtt. A pénztelenség azonban nem volt minden, anyja 12 éves korában meghalt, apja pedig hátat fordított a családnak, így a divat nagyasszonya nagykorúságáig árvaházba került. Talán a nehéz kezdetnek is köszönhető, hogy a kor szellemének dacára ki tudta verekedni magát a nyomorból, hogy több mint 100 év múlva is ismerje a világ a nevét. Gyökeres fordulatot az élete akkor vett, amikor összeköltözött egy igazi aranyifjúval, akitől a Coco nevet is kapta.

Töretlen karrier

Persze nemcsak a nevet, hanem anyagi támogatást is kapott az angol férfitól. A ma stílusikonként emlegetett Coco Chanel divattervező kalaptervezéssel indított el a karrierjét. 1909-től sorra nyíltak a szalonjai (az első a Chanel Modes néven vált ismerté), már az első kalapmodelljeiért rajongott az akkori párizsi elit. Arisztokraták, ünnepelt színésznők jártak hozzá, elismerve és rajongva a visszafogott és egyszerű eleganciáért, mely minden általa tervezett ruhát jellemezett. Hatására a nagy divattervezők szakítottak az extravagáns stílussal, Amerika és Európa ugyanis rajongásig megszerette és követte is Coco Chanel divatját. A stílusikon hozta újra divatba a „kis fekete” ruhát, az általa megálmodott térdig érő szoknya és szegletes kabátka fekete szegéllyel 1923 óta ledönthetetlen az elegáns női öltözködés trónjáról.

Az asszony illata
A Chanel No 5 nevet bizonyára senkinek sem kell bemutatni, a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb parfümét Coco Chanel álmodta meg, megteremtve a kultuszát a nőket körüllengő érzéki illatnak. „ Az a nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen.” nyilatkozta határozottan a divat forradalmára. A Chanel név a mai napig értéket képvisel, legyen szó divatkollekcióról vagy parfümről egyaránt.

Egyszerűen különleges
Emancipált lényét mi sem jellemezte jobban, mint az, hogy soha nem ment férjhez. Magánélete nem volt viharoktól mentes, viszonyt folytatott egy Romanov nagyherceggel, egy költővel, valamint a II. Világháború alatt nagy botrányt okozott azzal is, hogy egy német tiszttel is közelebbi kapcsolatot ápolt. Coco, aki szárnyakat adott a nőknek az egyszerű elegancia eszközével, 88 évig élt, s haláláig a Hotel Ritz Paris-ban élt. De miért is lepődnénk meg rajta, hiszen ő volt Coco Chanel…