Lakatos Márk - Csak olyan színt viselj, amitől ragyogsz! 2. rész


Szépségápolás
4/03/2021
Az alaptípusok azért fontosak, mert elárulják, hogy milyen színek állnak jól a bőrének és a hajának. Nézzük a négy alaptípust!

Tavasz - Marilyn Monroe, Nicole Kidman, Meg Ryan

 • az örök fiatalság és állandó megújulás asszonyai
 • újra meg újra képesek az újrakezdésre, átalakulásra
 • idősebb korban sem sötétedik el a színviláguk, ekkor is a könnyedség és a lágyság a legfontosabb jegyük
 • vonásaik lágyak, finomak, kerekek
 • törékeny érzelmi világúak
 • nehezükre esik a gyakorlatias, monoton munka, sokszor csaponganak
 • szeretik a szabadban végezhető tevékenységeket és az emberekhez kötődő foglakozásokat

Ha tavasz, akkor arany. A tavasz-hölgyek arcszínének alaptónusa mindig sárgás vagy arany. Ez a típus gyakran büszkélkedhet áttetsző, tiszta őszibarack-bőrrel, másokat vidám, aranyszín szeplőcskék ékesítenek. Nem ritka a rózsás arc. A tavasz típus haja lehet aranyszőke, lenszőke, mézszínű, vörösesszőke vagy aranybarna, esetleg rézszín árnyalattal. A szemszín világos: zöld, kék, türkiz, borostyánszín, az íriszt gyakran arany pöttyök tarkítják. A szem világos és tiszta, mint az üveg.

Színek
A friss, élettel teli, sárgás alaptónusú, tiszta, finom, meleg árnyalatok a tavasz színei. Istenien áll nekik a barack, a türkíz, a pisztácia, a lazac, a krém, a beige, a korall. A fekete, a vakítóan fehér, a bordó, a sötétbarna és a sötét színek kerülendők, a hideg ezüst, a kék és a szürke pedig szóba sem jöhet! Ha tavasz vagy, a legegyszerűbb fazonok állnak neked a legjobban. Az időtálló elegancia és a kosztümök tesznek ragyogóvá!

Ősz - Sophia Loren, Julia Roberts, Jennifer Lopez

 • intenzív, erős személyiségük tökéletesen harmonizál az őszi természet telt, meleg színeivel
 • rendkívül mélyérzésűek, ezért nehezen találnak értéket a gyenge, mulandó dolgokban
 • a világ megértésére törekvő gondolatviláguk erőteljes igazságérzettel párosul, ezért nehéz társaságnak tűnhetnek
 • válaszkereső természetüknél fogva a kutatással, felderítéssel kapcsolatos szakmákban vannak otthon, ilyen lehet például a színészet
 • igénylik a biztos egzisztenciát és a fizikai kényelmet

Az ősz típus igazi színei a földszínek és az aranyszín árnyalatai. Arcszíne aranyalapú, meleg és világos. A bőrszín lehet világos vagy rózsaszínes elefántcsont, avagy arany-bézs, egészen a bronz színig. Gyakran szeplős. Az ősz típusú a meleg alaptónusok ellenére gyakran sápadtak. Nehezen barnulnak, könnyen leégnek. A hajuk többnyire vörös vagy legalábbis vörösesen csillogó. Minden árnyalat megtalálható közöttük a gesztenyebarnától a rézszínen és a vörösesszőkén át egészen a répaszínig, de ott van a palettán a sötét aranyszőke és a sötétbarna is. A hajszínnel összhangban többnyire a szem is meleg színű. Lehet aranybarna, sötétbarna, mogyoró- vagy borostyánszín. Előfordul kristálytiszta zöld szem is, esetleg halványkék, türkiz.

Színek
Az eredeti ősz a természet natúr alapszíneiben néz ki igazán jól. Kiváló választás a drapp, a petrolkék, a mustársárga, a bordó, az olajzöld és rozsdabarna. Mivel a szempilla, a szemöldök, az ajak és az orca meglehetősen színtelenek, szinte elengedhetetlen a megfelelő smink. Az ősz színei intenzív, meleg, árnyalt színek, aranyló alaptónussal - hasonlóak az őszi természet, az erdő, a föld színeihez. Kerülendő a fekete, a hófehér, a rózsaszín, a tengerészkék, a szürke és minden hideg, éles tónus. Az ősz sportosan elegáns típus, természetes egyszínű vagy magában mintás anyagok jellemzik: például nyersselyem, lenvászon, buklé, mindenféle szőrme, vadbőrök. Díszítésként szinte mindent viselhet. A szabás általában bőre szabott, lazán ráncolt, kihasználva a természetes anyagok sajátosságait. Sportos, laza, jó értelemben vett hanyag elegancia jellemzi. Általában… ám Sophia Loren a legjobb példája annak, hogy egy igéző mozicsillag az alapkarakterén belül hogyan tudja tágítani a saját lehetőségeit. Ő gyakran hord drámai feketét, igaz, mindig erős sminkkel, és a sziluettjét ilyenkor mindig a „homokóra” nőiessége jellemzi.

Nyár - Grace Kelly, Sarah Jessica Parker, Gwyneth Paltrow

 • fátyolos, finom tekintetűek
 • a szürke minden formája jól áll nekik
 • finoman ívelt vonásaik tökéletesen illenek gyengéd természetükhöz
 • visszafogott, néha száraz humoruk nem tűri a durva vagy vulgáris témákat
 • kiváló analitikai képességük és rendszeretetük miatt otthon vannak az adminisztrációs és egyéb irodai munkakörökben, precízek
 • a túl heves természetű barátok visszahúzódásra késztetik őket, hiszen nem csak szendék, de megfontoltak is

A nyár típusú emberek bőrszíne többnyire világos, rózsaszínes vagy sárgás bézs, rózsás arccal, esetleg szeplőkkel. Bőrük hamar lebarnul. Érdemes egy kicsit rádolgozniuk a természetre, hogy ne hassanak színtelennek. Erre remek megoldás a hajfestés, a melírozás és a tudatos smink. A nyár hölgyeknek remekül áll a füstös szemhéjsatír, mert ezzel remekül hangsúlyozhatjk hideg, világos árnyalatú szemüket. Hajuk színe általában hamvasszőke, de olykor közép- vagy sötétbarna is lehet, esetleg kissé vöröses árnyalattal. Szemük többnyire kék, kékesszürke, zöld, szürkészöld vagy kékeszöld. Gyakori a szürke sáv a pupilla körül.

Színek
A nyár színeit - bármily furcsa - a hideg, árnyalt színek jellemzik, néha kék tónussal. A világos, hűvösen árnyalt pasztellszínek előnyösek számukra, mint a babakék, a törtfehér, a halványrózsaszín, a hamuszürke vagy a citromsárga. A tiszta, sötét, éles színek - az arany, a rozsda, a narancs, a fehér és a fekete - nem állnak jól nekik

Tél - Liz Taylor

 • határozott, magabiztos vonásaik messziről felismerhetővé teszik őket
 • célorientáltak
 • megjelenésük mindig hordoz magában valami drámaiságot
 • fizikai vonásaik is élesek, karakteresek
 • a közhiedelemmel ellentétben nem a sötét színek használata a legelőnyösebb, hanem a kontrasztos, egymástól elütő, élénk színek párosítása
 • jellemzően gúnyos a humoruk
 • nem szeretik a nehezen beskatulyázható dolgokat
 • vezető pozíciót igényelnek, ahol hatékonyságuk és precizitásuk ki tud bontakozni

Hófehérke igazi tél típus: porcelánfehér bőr, sötét haj. A tél típusúak bőre mindig kékes árnyalatú. Az arcszín gyakran hideg, olykor sápadt. A bőrszín a nagyon fehértől a sápadt sárgáson át a világos olívaszínig változhat. Az arc sosem rózsás, szeplők lehetnek rajta. Sosem barnul le igazán, csak enyhe színt kap a naptól. A haja általában sötét színű: fekete, vöröses tónusú sötétbarna, sötét hamvasbarna. A szemszín lehet tiszta kék, mélyzöld, egészen sötétbarna, mogyorószínű vagy szürke. Jellemző az írisz körüli szürke gyűrű. Ezek a hölgyek biztos kézzel nyúlhatnak a vérvörös, a pink és a meggy rúzsok után, és nagyszerűen áll rajtuk a világos alapozó és púder.

Színek
A tél színei kékes alaptónusúak, tiszták, élesek, és rendkívül körülhatároltak. Ennek megfelelően a tél típusnak nem ajánlott a tompa, árnyalt hideg szín vagy a meleg, mint a narancs, a rozsdavörös, a sárgászöld és a barna. A tél típusúaknak a hűvös, a tiszta és az élénk színek állnak jól. Kedvenceik általában a pink, a királykék, a piros, a smaragd, a jeges lila és a mostanában újra divatos neonszínek. A fekete-fehér kontrasztja is tökéletesen passzol „hideg” egyéniségükhöz.