Tavaszi megtisztulás, avagy böjt egészségesen


Szépségápolás
20/07/2018
A húsvétot megelőző böjti időszak a keresztény vallás szerint hamvazószerdától húsvét vasárnapig tart. A böjti szokások kialakulásának hátterében vallási és egészségügyi okok állnak, azonban tavasszal akkor is érdemes megtisztítanunk a szervezetünket, ha nem vagyunk vallásosak. Elmondjuk, miért van erre szükség, és hogyan csináljuk.

Mindegy, hogy vallási okból, vagy csak egyszerűen szeretnénk pár kilótól megszabadulni a nagy ünnepi és téli lakomázások után – az egészséges böjt mindenképpen fittebbé teszi szervezetünket.  Mire figyeljünk, hogyan böjtöljünk?


Készítsük fel szervezetünket

A böjt előtt 1-2 napig „tehermentesítsük” a szervezetünket. Fogyasszunk kb. napi 600 kalóriát túlnyomórészt szénhidráttal, kevés fehérjével és nulla zsiradékkal. Lehet például gyümölcsnapot tartani, amelyen 1,5-2 kg friss gyümölcsöt eszünk öt étkezésre elosztva. Ha érzékeny a gyomor-, illetve bélrendszerünk, válasszuk a gyümölcs helyett a rizst kevés párolt zöldséggel.


Ez történik a testünkkel

Ha nem viszünk be annyi energiát a szervezetünkbe, amennyit megszokott, először a cukortartalékokat használjuk fel. Ez körülbelül egy napra elegendő, utána a test az izmok fehérjetartalmát építi le, hogy abból újra cukrot állítson elő a megfelelő agyműködéshez. Csak a harmadik böjti naptól nyúl a szervezet a zsírraktárakhoz, tehát előtte nem onnan fogyunk.


Fontos tanácsok

- Mozogjunk olyan gyakran, amennyit csak tudunk. Így jobban beindul a fogyás, hiszen a testünk felismeri, hogy nem nyúlhat az izmainkhoz, hiszen azokra szüksége van. Ha rendszeresen sportolunk, arra is figyeljünk, hogy a testünk tudjon regenerálódni: a heti 3-4 alkalom elég.

- Böjt és diéta idején salakanyagok szabadulnak fel, amelyek lerakódnak a kötőszövetekben. Táplálkozáskutatók szerint a természetes kálium kimossa ezeket a testből, és gondoskodik a feszes bőrről. Sok van belőle a teljes kiőrlésű termékekben, a burgonyában, a spenótban, a brokkoliban, a banánban és a halban.

- Nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Naponta körülbelül 2-3 liter víz szükséges a megfelelő mennyiségű tápanyag, enzim és vitamin szállításához, valamint a méreg- és salakanyagok elszállításához. A gyógyteák közül ajánlott a csalántea, a kutyabengekéreg, a mezei zsurló, a gyermekláncfű, a körömvirág, a cickafarkfű és az akácvirág.

- Böjt után változtassunk étkezési szokásainkon! Hiábavaló lesz a fáradozásunk, ha nem változtatunk a táplálkozásunkon. Korlátozzuk a zsíros ételek, a cukor és a só fogyasztását a böjt után is. Só helyett ízesítsünk kaporral, majoránnával, zellerrel, kakukkfűvel, rozmaringgal, lestyánnal, köménymaggal, bazsalikommal, fahéjjal, narancshéjjal, citromhéjjal, szegfűszeggel, snidlinggel.


Extra tipp

Egészségünk érdekében fontos tudnunk, hogy az egy hetet meghaladó böjt vagy diéta előtt érdemes szakszerű segítséget kérnünk.