Téli divat 2019: hogyan lesz a ruhatárunk fenntartható?


Szépségápolás
12/01/2020
Nem, önnek sincs mindig szüksége vadonatúj ruhákra, bármennyire is el akarják ezt hitetni a kirakatok. Ha egy kicsit is környezettudatosak vagyunk és szeretnénk figyelni a pénztárcánkra, az idén télre olyan ruhadarabokat vásároljunk, amelyek sokáig maradhatnak a szekrényünkben.

Bár a csábítás mindig nagy, nem érdemes minden szezonban vadonatúj ruhákat vásárolni. Az idei téli divatban egyébként is sok minden visszatér a régiekből. 2019-es divattrend: irány a turkáló
  • Ha találunk válltöméses blúzokat vagy pulóvereket, most ne dobjuk vissza őket. A nagy divatházak ugyanis mindent megtesznek, hogy a 80-as évekhez hasonlóan ismét a vállainkat helyezzék a középpontba. A puffos, nagyujjú ruhák megint reneszánszukat élik.
  • A hagyományos pehelykabátok helyébe visszatér a steppelt kabát. A steppelés azonban nem csak a kabátokon, hanem más ruhadarabokon, mint például a nadrágokon és a felsőrészeken is megjelenik.
  • Az igazi szőrme és az állatbőr már egyáltalán nem divat, nem úgy, mint az állatminta. Főleg a leopárd, a tigris, a kígyó és a zebra. Keressünk eredeti vagy akár tarkabarka, szivárványszínű darabokat.
  • Jó hír azoknak, akik imádják a vastag kötött pulóvereket: az idei divat elengedhetetlen darabjai lesznek a kicsit túlméretezett, puha anyagú ruhadarabok.
Legyünk stílusosak!
Trendek jönnek és mennek – sok minden azonban marad. A klasszikus vagy egyszerűbb alapdarabok időtlenségük miatt tartoznak a fenntartható divathoz. Ha megtaláljuk a saját stílusunkat és hűek maradunk hozzá, nem csak az elhibázott vásárlásokat kerülhetjük el, a pénztárcánkat is kíméljük. Még ha a kiváló minőségű klasszikus darabok drágábbak is, fektessünk be inkább a minőségbe ahelyett, hogy állandóan új, silány ruhákat vásárolnánk. Kreativitással és egy jól elrendezett ruhásszekrénnyel mindig új összeállításban jelenhetünk meg.

Túl sok minden a ruhásszekrényben
Tele a szekrény, még sincs mit felvenni – ki ne ismerné ezt az érzést? Erről pusztán az állandóan változó kollekciók, a mindig új trendek és a kis pénztárcára szabott fast fashion tehet. A divatipar arra csábít minket, hogy szüntelenül új ruhákat vegyünk még akkor is, ha a legtöbbre egyáltalán nincs is szükségünk. Az eredmény egy teli szekrény, amelynek talán az egyharmadát hordjuk. Azonban egy kis fegyelemmel, kreativitással és jó szemmel a teli szekrényt is fenntarthatóvá tehetjük. Nézzük át a ruháinkat: ajándékozzuk, adjuk vagy cseréljük el azokat a darabokat, amiket régóta nem vettünk fel. Rendezhetünk garázsvásárt vagy ruhapartit, ahová a barátnőink is elhozzák rég nem hordott darabjaikat.

Kapszulamódszer
Ha végeztünk a szekrényünkkel, gondoljuk végig, mire is van szükségünk. Ehhez használjuk a „kapszulamódszert”, amit egy angol nő talált ki még a 70-es években. Lényege, hogy olyan darabokat válogatunk össze, amelyek egymással jól kombinálhatók, több szezonban is bevethetők, és csak kevés szezonális kiegészítő kell hozzájuk. Fontos, hogy színben mindegyik menjen a másikhoz, így az adott napi öltözék kiválasztásnál mindig új és új kombinációkat próbálhatunk ki. Ezáltal az új ruhák vásárlása is leegyszerűsödik, hiszen a választási lehetőség eleve korlátozott.