Újra divat a kalap: melyik áll jól nekem?


Szépségápolás
1/07/2019
Mindig is szeretett volna kalapot viselni, de nem tudta, mi éppen a divat és melyik állna jól önnek? Olvassa el összeállításunkat, és irány a vásárlás! 

A sapkák és kalapok újra egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a divatban. Azonban olyan sokféle változat létezik belőlük, hogy érdemes előre megfontoltan a hozzánk leginkább illő fazont és színt kiválasztani. Ehhez nyújtunk most segítséget. 

Hangolja össze a testméretével!

A kalapvásárlás alapszabálya: a fejfedőnek arányosnak kell lennie viselője testméreteivel. Inkább az egyensúly, mint a túlzás a fontos. Ideális esetben a kalap kiegészíti az arc formáját. A kerek archoz például inkább a magasabb fazonok illenek, mert azok nyújtják az arcot, az oválishoz azonban többfélét választhatunk (pl. a Fedora vagy a Trilby).  A széles és lefelé hajló karima kisebbnek mutatja viselőjét, és összességében arra is kell figyelni, hogy a karima sose legyen szélesebb a vállunknál. 

Arc-és kalapforma

A megfelelő kalap kiválasztásánál az arcforma is mérvadó. Ha a miénk ovális, a mélyen a fejbe húzható fazonok lesznek az ideálisak, akár kis, akár széles karimájuk van, hiszen ezek inkább szélesítik az arcot. A kerek arcúaknak mindenképpen olyat érdemes választani, amely megnyújtja a fejformánkat, tehát valamilyen magasítottat. Szív alakú arccal szinte bármit választhatunk, csak a túl nagy karimájúakat kerüljük, mert ezekben még kisebbnek tűnhet az állunk. A szögletes arcot pedig a széles vagy a lelógó karimájú kalappal, valamint oldalra tűzött dísszel lehet ellensúlyozni

A bőrtípusunkhoz illő szín

Először is nem kell feltétlenül az éppen aktuális divatszínekhez nyúlnunk, ha azok nem állnak jól nekünk. Mindenki tudja, milyen tónusú ruhát szeret hordani, a kalap színének kiválasztásánál is ez legyen az irányadó. A fekete mindig divat, azonban mivel télen általában kicsit sápadtabbak vagyunk, tartsuk szem előtt, hogy ilyenkor inkább keményíti az arcot. A sötétszürke, a barnás árnyalatok, a kék és a vörös sokkal jobb választás. 

A frizura és a szemüveg meghatározó

Sok kalap akkor mutat a legjobban, ha a hosszú hajunkat hátrafogjuk. Ha azonban ezt nem szeretnék, a különböző frizurákhoz ezek a kalaptípusok illenek:

Göndör vagy hullámos haj: Fedora, Melone.

Rövid haj: Melone, széles karimájú kalap, Pork-Pie.

Vállig érő haj: széles karimájú kalap, Fedora, Pillbox, Melone.

Frufrus haj: Trilby, Porkpie.

Ha szemüveget viselünk, figyeljünk rá, hogy a kalap karimája ne nyúljon be nagyon az arcunkba, mert az nagyon összenyom. A kis kalapokat is kerüljük, mert bohóchatásunk lesz.

Alaptípusok és személyiségek

A Trilby viselőjének kulcsszava a nyitottság. Gyapjú- és télikabáthoz akkor se vegyük fel, ha jól áll nekünk, hanem csak farmer- vagy bőrkabáthoz. A télikabátunkhoz inkább a Fedorát válasszuk, főleg, ha vagányságot, időtlen eleganciát akarunk sugározni. Az úgynevezett Pork-Pie elnevezésű kalap a merész stílusúaknak való.